Nederland gaat Moskou aanspreken op aanhouding NOS-journalisten
BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat de Russische autoriteiten aanspreken op de arrestatie van een cameraman en een journalist van de NOS in Moskou. Die actie kan niet zonder antwoord van Nederland blijven, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot tegen het ANP. Welke vorm de Nederlandse reprimande krijgt, kon de bewindsvrouw nog niet zeggen.
Bruins Slot noemt het "heel zorgelijk dat ze opgepakt zijn". Haar ministerie heeft nauw contact met de NOS. "Gelukkig zijn ze vrij snel vrijgelaten", aldus de bewindsvrouw in Brussel, waar ze bijeen was met haar collega's van de andere EU-landen. "Maar je moet als journalist gewoon goed je werk kunnen doen. Zonder dat je het gevaar hebt dat je in de gevangenis terechtkomt."
In totaal zouden ruim twintig journalisten zijn aangehouden die verslag deden van een demonstratie op het Rode Plein in de Russische hoofdstad. Vrouwen van militairen gingen de straat op om te eisen dat hun partners terugkeren van het front in Oekraïne. Onder de aangehouden journalisten zijn onder anderen buitenlandse verslaggevers van het Franse persbureau AFP en het Duitse blad Der Spiegel.
Internationale regels
Over de vrijheid van journalisten om verslag te doen zijn gewoon duidelijke internationale regels, benadrukt Bruins Slot. Ook Rusland moet zich daaraan houden.
De minister heeft een "diplomatieke gereedschapskist" om als reactie in te zetten. Zo zou ze de Russische ambassadeur bij zich kunnen roepen om de Nederlandse verontwaardiging over te brengen of Nederlandse diplomaten in Moskou met die boodschap op pad kunnen sturen. "Maar het is ook goed gebruik dat ik van tevoren daar nooit te veel over zeg."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een nationale richtlijn moet duidelijk maken hoeveel tijd achter een scherm verantwoord is voor verschillende leeftijden. Zo'n richtlijn voor "schermtijd" moet ook in een bijsluiter staan die bij de verkoop van digitale apparaten wordt meegegeven, vindt de Tweede Kamer. Moties met deze twee verzoeken kregen dinsdag steun van een meerderheid.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten is ontevreden over het bod van de coalitiepartijen in de onderhandelingen over de onderwijsbegroting. Dat zegt hij voorafgaand aan overleg met de coalitie en de rest van het 'monsterverbond', bestaande uit CDA, ChristenUnie, SGP en JA21.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie mag er dan kritisch op zijn, NSC-politica Nicolien van Vroonhoven vindt dat de coalitiefracties een "heel mooi bod" op tafel hebben gelegd om de onderwijsbegroting te redden. Ze hoopt er deze week met vijf oppositiefracties uit te komen. "Dat is wel de bedoeling."
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Judith Uitermark noemt het "schokkend" dat raadsleden in de gemeente Montferland met vuurwerk zijn bekogeld. "Dit is onaanvaardbaar en gaat echt alle perken te buiten", aldus Uitermark die als minister van Binnenlandse Zaken over het bestuur gaat. "Je mag het met elkaar oneens zijn, maar bedreiging, agressie en geweld zijn nooit een oplossing", schrijft ze op X.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
1 dag geleden