Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland gaat meer en langere opvang Oekraïners voorbereiden

Nederland gaat meer en langere opvang Oekraïners voorbereiden

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet opvang voorbereiden die "in grote mate ruimer wordt dan de circa 50.000 plekken die thans in voorbereiding zijn of waarin deze opvang langer duurt". Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel in een brief aan de Tweede Kamer over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Waarschijnlijk worden de mensen over locaties in heel Nederland verspreid. "Dit kunnen omvangrijke locaties zijn met enkele duizenden bewoners."

Het Knooppunt Coördinatie Informatie Oekraïne en het Landelijk Coördinatiepunt Vluchtelingen Spreiding (LCVS) moeten de opvang van vluchtelingen in goede banen leiden. Het knooppunt voorziet overheden en organisaties van informatie. Het LCVS moet overzicht houden over de beschikbare opvangplekken en de vluchtelingen over het land verspreiden.

Naast gemeenten hebben zich ook veel particulieren gemeld die opvangplekken aanbieden. Daar maakt de overheid nog weinig gebruik van omdat die huishoudens eerst gescreend worden. Op de vraag hoe straks mensen doorverwezen worden van de gemeenten naar de particuliere opvang wordt nog uitgewerkt, en staat nog niet in de brief van Van der Burg.

De staatssecretaris zei eerder deze week al dat hij verwacht dat steeds meer gevluchte Oekraïners willen doorreizen naar Nederland of Duitsland. Hij heeft dat gehoord van de minister van Binnenlandse Zaken van Polen, het land waar de meeste Oekraïners naartoe zijn gevlucht.

Meer uit Binnenland

Meteorologische winter begint vrijdag met vrieskou

HOUTEN (ANP) - Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

21 minuten geleden
Geen grote problemen in ochtendspits door gladheid

DEN HAAG (ANP) - De ochtendspits lijkt woensdag vooralsnog geen grote problemen te ondervinden door de gladheid waarvoor wordt gewaarschuwd. Hoewel er wel wat meer file staat dan gebruikelijk, is het altijd drukker als er neerslag valt. De grotere drukte valt niet toe te schrijven aan gladheid, zegt een woordvoerder van de ANWB. Gladheid lijkt zich vooral lokaal, buiten de snelwegen, voor te doen.

2 uur geleden
Code geel in groot deel van het land om gladheid op de weg

DE BILT (ANP) - Het kan woensdagochtend plaatselijk glad zijn door winterse buien, met hagel en (natte) sneeuw. Lokaal kan zich een sneeuwdek vormen van 1 tot 3 centimeter. Het KNMI heeft code geel uitgebreid naar meer provincies. Alleen Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Zeeland blijven 'groen'.

2 uur geleden
Dierenorganisatie: nog veel illegale advertenties voor puppy's

AMSTERDAM (ANP) - Er is nog altijd veel mis met onlineadvertenties voor puppy's, concludeert de internationale dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS na een steekproef op onder meer Nederlandse advertentiesites. Volgens de stichting worden veel jonge honden illegaal geïmporteerd uit met name Oost-Europa, om vervolgens op bijvoorbeeld Marktplaats of Puppyplaats te koop te worden aangeboden.

2 uur geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

3 uur geleden
Plasterk moet valse start verkenning weer goedmaken

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk moet proberen vanaf deze woensdag de opgelopen vertraging in het verkenningsproces weer goed te maken. Zelf sprak de voormalig PvdA-minister al zijn hoop uit volgende week met een verslag te komen, waarna de Tweede Kamer erover kan debatteren. Plasterk praat woensdag met de leiders van de vier grootste partijen.

4 uur geleden
Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

DEN HAAG (ANP) - PVV-senator Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen die tegen hem zijn geuit niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt Van Strien in een interview met De Telegraaf.

7 uur geleden