Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland en Suriname willen weer ambassadeurs uitwisselen

Nederland en Suriname willen weer ambassadeurs uitwisselen

DEN HAAG (ANP) - Nederland en Suriname willen weer ambassadeurs in elkaars hoofdsteden benoemen. Die wens hebben minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Surinaamse collega Albert Ramdin uitgesproken in een eerste kennismakingsgesprek.

Dat laat een woordvoerder van Blok weten. Er wordt nu door beide landen gekeken op welke termijn het mogelijk is om weer op het hoogste diplomatieke niveau vertegenwoordigd te zijn.

Sinds 2017 weigert Suriname de Nederlandse ambassadeur. Dat gebeurde onder president Desi Bouterse. Deze week is Chan Santokhi geïnstalleerd als president. Die wil de banden met Nederland aanhalen.

Santokhi heeft Nederland om hulp gevraagd. Hij erft een land dat in economisch zwaar weer zit. Het heeft een grote staatsschuld en een lege staatskas. Den Haag en Paramaribo gaan overleggen op welke manier Nederland eventueel kan helpen, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van leningen.

Premier Mark Rutte sprak dinsdag al met Santokhi over de betrekkingen en de gevolgen van de coronacrisis. Nederland helpt Suriname al met de bestrijding van het coronavirus. Er zijn artsen, persoonlijke beschermingsmiddelen en medisch apparatuur gestuurd.

Het was voor het eerst in meer dan tien jaar dat er contact was tussen een Nederlandse premier en een Surinaamse president. Onder Bouterse waren de relaties bijzonder koel. Bouterse pleegde in 1980 een staatsgreep en is in Nederland veroordeeld voor drugshandel.

Meer uit Binnenland

Minderjarige beroofd en mishandeld door jonge mannen in Purmerend

PURMEREND (ANP) - Een minderjarige is zaterdagavond beroofd, bedreigd en mishandeld in Purmerend, meldt de politie zondag. Het 17-jarige slachtoffer werd naar de grond gewerkt en geschopt door zijn belagers.

45 minuten geleden
Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

4 uur geleden
Timmermans ontkent oproep tot geweld tegen Wilders

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld tegen PVV-leider Geert Wilders. "Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen", zegt hij zondag in een verklaring. "Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me."

5 uur geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

7 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

10 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

12 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

13 uur geleden