Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland en Suriname willen weer ambassadeurs uitwisselen

Nederland en Suriname willen weer ambassadeurs uitwisselen

DEN HAAG (ANP) - Nederland en Suriname willen weer ambassadeurs in elkaars hoofdsteden benoemen. Die wens hebben minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Surinaamse collega Albert Ramdin uitgesproken in een eerste kennismakingsgesprek.

Dat laat een woordvoerder van Blok weten. Er wordt nu door beide landen gekeken op welke termijn het mogelijk is om weer op het hoogste diplomatieke niveau vertegenwoordigd te zijn.

Sinds 2017 weigert Suriname de Nederlandse ambassadeur. Dat gebeurde onder president Desi Bouterse. Deze week is Chan Santokhi geïnstalleerd als president. Die wil de banden met Nederland aanhalen.

Santokhi heeft Nederland om hulp gevraagd. Hij erft een land dat in economisch zwaar weer zit. Het heeft een grote staatsschuld en een lege staatskas. Den Haag en Paramaribo gaan overleggen op welke manier Nederland eventueel kan helpen, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van leningen.

Premier Mark Rutte sprak dinsdag al met Santokhi over de betrekkingen en de gevolgen van de coronacrisis. Nederland helpt Suriname al met de bestrijding van het coronavirus. Er zijn artsen, persoonlijke beschermingsmiddelen en medisch apparatuur gestuurd.

Het was voor het eerst in meer dan tien jaar dat er contact was tussen een Nederlandse premier en een Surinaamse president. Onder Bouterse waren de relaties bijzonder koel. Bouterse pleegde in 1980 een staatsgreep en is in Nederland veroordeeld voor drugshandel.

Meer uit Binnenland

Evenveel politiegeweld, vaker bij mensen met 'onbegrepen gedrag'

AMSTERDAM (ANP) - De politie gebruikte vorig jaar bij ruim 36.000 incidenten geweld, ongeveer even vaak als in het jaar ervoor. De inzet van een vuurwapen door agenten daalde ten opzichte van eerdere jaren, meldt de politie dinsdag.

29 minuten geleden
Scholen in Oude Pekela blijven dicht door grote brand

OUDE PEKELA (ANP) - Een scholencomplex in Oude Pekela blijft dinsdag dicht door de grote brand die sinds maandagavond woedt bij een hennepverwerker in de Groningse plaats. Volgens de gemeente zijn er op het terrein van het complex asdeeltjes gevonden.

53 minuten geleden
Weer drukte op wegen door omrijders wegens afsluiting A12

UTRECHT (ANP) - Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook op maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.

1 uur geleden
Paul Haenen in nieuw toneelstuk te zien als Dick Schoof

AMSTERDAM (ANP) - Schrijver en acteur Paul Haenen is deze zomer te zien in een nieuw toneelstuk over de actuele Nederlandse politiek. In het stuk Pieter komt ook! gaan de coalitiepartners van het kabinet-Schoof op heidag. Haenen vertolkt zelf de rol van premier Dick Schoof, maakte hij dinsdag aan het ANP bekend.

1 uur geleden
Organisaties willen dat meer daklozen met urgentie woning krijgen

DEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Brand in Didam onder controle, woningen worden gesloopt

DIDAM (ANP) - De grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag in een blok met woningen in het Gelderse Didam woedde, is onder controle. De brandweer heeft rond 04.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de veiligheidsregio. Om de laatste brandhaarden te bereiken werden vier van de zes woningen in het blok in de Begoniastraat gesloopt. Van de andere twee woningen raakte er een zwaar beschadigd en liep er een vooral water- en rookschade op. In het blok woonden 24 mensen.

2 uur geleden
Noordelijke bestuurders pleiten voor financiering van Lelylijn

LEEUWARDEN/GRONINGEN (ANP) - Bestuurders in Noord-Nederland roepen de regeringspartijen op om samen met hen de financiering van de Lelylijn rond te krijgen. In de voorjaarsnota kondigden de partijen aan een deel van de 3,4 miljard euro die gereserveerd was voor de treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, te gebruiken voor andere doeleinden. "Daarmee zetten zij ook een streep door de strategische ontwikkeling van Nederland", schrijven de bestuurders in een opiniestuk in De Telegraaf.

2 uur geleden