
Nederland en Suriname maken afspraken over defensiesamenwerking
PARAMARIBO (ANP) - Nederland en Suriname willen hun samenwerking op defensiegebied verder intensiveren. Minister Ank Bijleveld van Defensie zal daar in Paramaribo concrete afspraken over maken met haar Surinaamse ambtgenoot Krishna Mathoera, hebben beide ministers bekendgemaakt.
Bijleveld brengt vrijdag een bezoek aan de Surinaamse president Chan Santokhi. Zaterdag legt ze een krans bij het monument van de voormalige Troepenmacht in Suriname (Tris), het koloniale leger dat tot de onafhankelijkheid in 1975 in het land opereerde.
De ministers spreken ook over de hervatting van jungletraining voor Nederlandse militairen en een samenwerking tussen de militaire academies van Nederland en Suriname. Suriname heeft behoefte aan opleidingen en trainingen en hulp bij de ontwikkeling van het leger.
Beide landen werkten de afgelopen jaren wel samen, maar het presidentschap van Desi Bouterse stond een intensieve samenwerking in de weg. Sinds Santokhi in juli vorig jaar de scepter zwaait in Suriname, is de samenwerking tussen Nederland en Suriname hersteld.
In de nieuwe relatie met Nederland staat de defensiesamenwerking hoog op de agenda. Bijleveld is de tweede Nederlandse minister die Suriname bezoekt, minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken woonde in november de Onafhankelijkheidsviering bij.
Meer uit Politiek
ANTALYA (ANP) - Veel NAVO-landen steunen het Nederlandse pleidooi om de Oekraïense president uit te nodigen voor de NAVO-top in Den Haag, zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp. President Volodymyr Zelensky's komst is onzeker door bezwaren van de Verenigde Staten daartegen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer werkt aan een wetsvoorstel om de sociale huren alleen te bevriezen voor woningcorporaties en niet voor particuliere verhuurders. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Als ze dit wetsvoorstel daadwerkelijk wil indienen, is daar veel haast bij, omdat woningcorporaties doorgaans in juli de huren verhogen.
9 uur geledenASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
1 dag geleden