
Nederland en Marokko sluiten verdrag om criminelen uit te leveren
DEN HAAG (ANP) - Nederland en Marokko hebben overeenstemming bereikt over de uitlevering van criminelen, meldt justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius in een Kamerbrief. Er is enkele maanden onderhandeld over een uitleveringsverdrag, dat volgens de minister meehelpt bij de gezamenlijke aanpak van grensoverschrijdende georganiseerde misdaad.
De voorbereidingen om afspraken te maken over de uitlevering van misdadigers begonnen in 2021. Nederland heeft tot nu toe geen officieel uitleveringsverdrag met het Noord-Afrikaanse land. Uitlevering is nu alleen mogelijk in bepaalde gevallen op grond van een aantal internationale verdragen.
In het bilaterale verdrag komen specifieke afspraken over de procedures en voor welke feiten uitlevering mogelijk is. Elk verzoek om uitlevering zal overigens getoetst blijven worden op de wettelijke kaders.
Minister over verdrag
De komende maanden wordt de tekst van het verdrag klaargemaakt voor ondertekening. Dat zal naar verwachting in het najaar gebeuren waarna de Tweede Kamer zich erover zal buigen.
"Georganiseerde misdaad gaat al onze grenzen over. Internationale drugscriminaliteit verlegt continu de smokkelroutes en crimineel vermogen wordt razendsnel in andere landen weggezet om uit handen van de opsporingsdiensten te blijven. Alleen door meer met andere landen samen te werken, kunnen we deze internationaal opererende criminele netwerken oprollen en kapotmaken", aldus de bewindsvrouw.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De leden van GroenLinks-PvdA hebben zich met een ruime meerderheid uitgesproken voor een voorstel om volgend jaar samen op te gaan in een nieuwe partij. Dat hebben de partijvoorzitters donderdag bekendgemaakt. Bij GroenLinks stemde 89 procent in, bij de PvdA 88 procent. Politiek leider Frans Timmermans noemde de uitslag "nog net niet Noord-Koreaans".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voormalige woordvoerder van de Tweede Kamer is door de rechtbank Den Haag vrijgesproken. Ze werd ervan verdacht in de zaak-Arib vertrouwelijke stukken te hebben gelekt naar de pers. Volgens de rechter is er niet voldoende wettig en overtuigend bewijs dat Sonja K. inderdaad het lek was.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof en de vicepremiers van de VVD, NSC en BBB zijn het eens over de herverdeling van de ministersposten, nadat PVV-leider Geert Wilders al zijn bewindslieden had teruggetrokken uit het kabinet. Woensdag maakten de coalitiepartijen al bekend dat justitieminister David van Weel (VVD), woonminister Mona Keijzer (BBB) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) de asieltaken verdelen. Nieuw is dat Van Weel eindverantwoordelijk is voor het beheer van het ministerie van Asiel en Migratie.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een van de drie nieuwe asielministers Mona Keijzer vindt het vreemd dat de overleggen over het opvullen van de ministersposten van de afgelopen week alleen over het ministerie van Asiel en Migratie gingen. Keijzer zei in het televisieprogramma Goedenavond Nederland dat niet gesproken werd over andere ministeries die zijn opengevallen na het vertrek van de PVV uit het kabinet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-Tweede Kamerlid Peter van Haasen vindt dat de slavernij Nederland is overkomen en dat het geen bewuste keuze is geweest in de periode dat Nederland begon met de trans-Atlantische slavenhandel. VVD'er Eric van der Burg vond het "bizar dat je dit als witte Nederlander zegt".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat ervan uit dat "de drie nieuwe bewindspersonen er samen voor zorgen dat de verdeling van de portefeuilles de uitvoering van onze wettelijke taak niet onnodig complex maakt". Het COA reageert hiermee op de beslissing dat de portefeuille Asiel en Migratie wordt verdeeld onder de overgebleven coalitiepartijen VVD, NSC en BBB.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari begint het ministerie van Sociale Zaken met het verwijderen van gegevens van moslims die het onterecht heeft verzameld, schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is later dan waar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in eerste instantie om heeft gevraagd. Later heeft de AP meer tijd gegeven.
1 dag geleden