Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland en Canada dagen Syrië voor Internationaal Gerechtshof

Nederland en Canada dagen Syrië voor Internationaal Gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Nederland en Canada dagen Syrië voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het land wordt beschuldigd van talrijke schendingen van het internationale recht. Het gaat daarbij specifiek om het schenden van het VN-verdrag tegen folteren, meldt het hof.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat Nederland en Canada op 8 juni naar het VN-hof zijn gestapt. Het departement meldt maandag dat ruim twee jaar is geprobeerd om via onderhandelingen tot een schikking te komen met Syrië. "Deze onderhandelingen hebben niet tot een oplossing geleid."

Nederland stelde het Syrische regime jaren geleden al formeel aansprakelijk voor mensenrechtenschendingen. Canada sloot zich in 2021 aan bij die procedure. Het Syrische regime zou sinds 2011 demonstraties van burgers met geweld de kop hebben ingedrukt. Later brak een bloedige burgeroorlog uit in het land, waarbij ook chemische wapens zouden zijn ingezet.

Reactie Hoekstra

"Syrische burgers zijn op grote schaal gemarteld, vermoord, verdwenen, aangevallen met gifgas of alles kwijtgeraakt toen zij vluchtten voor hun leven", zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een verklaring. "Hier wordt al jaren veelvuldig over gerapporteerd door internationale organisaties."

Eerder is ook al geprobeerd om de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Rusland blokkeerde dat in de VN-Veiligheidsraad. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, die zich met Russische militaire hulp staande wist te houden tijdens het jarenlange conflict in zijn land.

Syrië geïnformeerd

Nederland zegt dat Syrië door de Permanente Vertegenwoordiging bij de VN is geïnformeerd over de gang naar het Internationaal Gerechtshof. Daar wordt van Syrië geëist "de verplichtingen onder het VN Antifolterverdrag na te komen waar het land ook zelf partij bij is."

Meer uit Politiek

Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

5 uur geleden
PVV stemt voor asielnoodmaatregelenwet met strafbare illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.

5 uur geleden
Meerderheid tekent zich af tegen onderwijsbezuiniging 177 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.

5 uur geleden
Geen nee NSC of geld constitutioneel hof naar cellentekort kan

DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.

7 uur geleden
Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

8 uur geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

9 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

9 uur geleden