Nederland en bondgenoten willen asielprocedure in niet-EU-landen
BRUSSEL (ANP) - Nederland en een aantal andere EU-lidstaten dringen aan op het omleiden van onderschepte asielzoekers naar niet-EU-landen. Daar zouden zij dan moeten afwachten of ze asiel krijgen in de Europese Unie, staat in een brief aan de Europese Commissie waaraan de lidstaten werken. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers zouden er tot hun terugreis kunnen worden ondergebracht.
Nederland en medestanders als Denemarken en Tsjechië wijzen de commissie op het voorbeeld van Italië, dat een overeenkomst heeft gesloten met Albanië, zeggen Haagse en Brusselse bronnen. Italië gaat asielzoekers die het op de Middellandse Zee heeft onderschept overbrengen naar dat niet-EU-land. Daar doorlopen ze vervolgens de asielprocedure.
De brief wordt een oproep aan de Europese Commissie om meer partnerschappen aan te gaan, met de Turkije-deal als voorbeeld, zeggen ingewijden. Concrete plannen zou de brief niet bevatten. Omdat de laatste hand nog niet is gelegd, is nog niet duidelijk welke ideeën de landen precies aan de commissie zullen voorleggen. De omstreden Britse Rwanda-deal dient volgens bronnen in ieder geval niet als model. Dat zou betekenen dat de EU asielzoekers zou uitzetten naar een ander land zonder uitzicht op asiel in de unie.
Bezwaar
Mensenrechten- en hulporganisaties maken bezwaar tegen de afspraken tussen Italië en Albanië. Maar de Europese Commissie oordeelde tot dusver dat die geen Europese regels schenden.
De EU maakte na de migratiecrisis van 2015 voor het eerst afspraken over het tegenhouden van migranten, destijds met Turkije. Die waren aanvankelijk omstreden, maar sindsdien zijn er akkoorden gevolgd met onder andere Tunesië, Egypte en Libanon.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ruim tweehonderd mensen waren zaterdagmiddag bij een bijeenkomst in Den Haag voor de mensen die zijn getroffen door de explosies aan de Tarwekamp vorige week. Op de samenkomst konden mensen stilstaan bij wat er is gebeurd en vertellen wat het de afgelopen dagen met hen heeft gedaan. Maatschappelijk werkers en geestelijken waren aanwezig om mensen aan te horen.
4 uur geledenALBLASSERDAM (ANP) - Twee Rotterdammers van 18 en 20 jaar zijn aangehouden omdat ze een sturende rol zouden hebben gespeeld bij twee pogingen om een explosief af te laten gaan bij een woning in Alblasserdam, begin december. Bij de jongste van de twee is een vuurwapen gevonden, meldt de politie zaterdag.
8 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Bij een actie van Extinction Rebellion achter de paspoortcontrole op Schiphol zijn 99 demonstranten aangehouden. Volgens een woordvoerder van de marechaussee worden zij voorgeleid aan de officier van justitie.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de Adventkerk in de Haagse wijk Mariahoeve is zaterdagmiddag een herdenking begonnen voor de slachtoffers van de explosies die een week geleden een portiekflat aan de Tarwekamp verwoestten.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Advocaat Gerard Spong heeft een spambom ontvangen, waardoor hij in korte tijd heel veel e-mail ontving. Het Openbaar Ministerie bevestigt na berichtgeving van de NOS dat Spong aangifte heeft gedaan en zegt die serieus te nemen. Aanleiding voor de spambom zou zijn dat Spong een van de verdachten van de explosies op de Tarwekamp bijstaat.
9 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Tientallen demonstranten van Extinction Rebellion (XR) worden zaterdagmiddag aangehouden op Schiphol. Ze voeren achter de security actie tegen het Frequent Flyer-programma van KLM. Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn de aanhoudingen nog gaande en is nog niet bekend om hoeveel mensen het precies gaat.
10 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De politie heeft bij een controle 650 kilo vuurwerk gevonden in een busje in Enschede. Het busje werd vrijdag rond 11.15 uur voor controle aan de kant gezet op de Gronausestraat in het oosten van de Overijsselse stad. De 52-jarige bestuurder gaf toe de eigenaar te zijn van het vuurwerk, aldus de politie zaterdag.
11 uur geleden