Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland en andere NAVO-leden schuiven aan bij overleg met Russen

Nederland en andere NAVO-leden schuiven aan bij overleg met Russen

BRUSSEL (ANP) - De zoektocht naar een uitweg uit het hoogopgelopen conflict tussen Rusland en het Westen over Oekraïne verbreedt zich. Na een weinig vruchtbaar tweegesprek met de Verenigde Staten vindt Rusland nu de dertig NAVO-landen, onder wie ook Nederland, tegenover zich. Van hen zal Rusland hetzelfde antwoord krijgen, zeggen de VS.

Dat het van het overleg komt is al heel wat, vindt NAVO-chef Jens Stoltenberg. De betrekkingen tussen het bondgenootschap en Moskou zijn al jaren beroerd. De periodieke besprekingen vielen stil. Afgelopen jaar zijn zelfs over en weer diplomaten de deur gewezen. Dat Rusland vele tienduizenden troepen aan de Oekraïense grens samen heeft getrokken, betekende niet alleen een nieuw dieptepunt maar noodzaakte óók juist weer te gaan praten.

Veel ruimte voor een vergelijk lijkt er niet te zijn. Harde eisen van Rusland, zoals de aftocht van de NAVO uit Oost-Europa en de belofte dat Oekraïne nooit lid zal worden, blijven voor de alliantie onbespreekbaar, herhaalde de Amerikaanse NAVO-ambassadeur dinsdag nog eens.

Dat willen sommige bondgenoten wel graag zélf te berde brengen, lieten ze de afgelopen dagen blijken. Uit meerdere Europese hoofdsteden klonk de klacht dat de VS en Rusland over Europa zouden willen beslissen zonder dat het kon meepraten. Daarmee zou Washington Moskou in de kaart spelen, dat liefst alleen met grote mogendheden onder elkaar afspreekt tot hoever ieders 'achtertuin' reikt.

Maar de boodschap aan Rusland is ook woensdag eensgezind, bezweren de VS, Nederland en andere bondgenoten. Dat moet Rusland doen terugdeinzen om de harde taal jegens Oekraïne in daden om te zetten.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden