Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland en andere NAVO-leden schuiven aan bij overleg met Russen

Nederland en andere NAVO-leden schuiven aan bij overleg met Russen

BRUSSEL (ANP) - De zoektocht naar een uitweg uit het hoogopgelopen conflict tussen Rusland en het Westen over Oekraïne verbreedt zich. Na een weinig vruchtbaar tweegesprek met de Verenigde Staten vindt Rusland nu de dertig NAVO-landen, onder wie ook Nederland, tegenover zich. Van hen zal Rusland hetzelfde antwoord krijgen, zeggen de VS.

Dat het van het overleg komt is al heel wat, vindt NAVO-chef Jens Stoltenberg. De betrekkingen tussen het bondgenootschap en Moskou zijn al jaren beroerd. De periodieke besprekingen vielen stil. Afgelopen jaar zijn zelfs over en weer diplomaten de deur gewezen. Dat Rusland vele tienduizenden troepen aan de Oekraïense grens samen heeft getrokken, betekende niet alleen een nieuw dieptepunt maar noodzaakte óók juist weer te gaan praten.

Veel ruimte voor een vergelijk lijkt er niet te zijn. Harde eisen van Rusland, zoals de aftocht van de NAVO uit Oost-Europa en de belofte dat Oekraïne nooit lid zal worden, blijven voor de alliantie onbespreekbaar, herhaalde de Amerikaanse NAVO-ambassadeur dinsdag nog eens.

Dat willen sommige bondgenoten wel graag zélf te berde brengen, lieten ze de afgelopen dagen blijken. Uit meerdere Europese hoofdsteden klonk de klacht dat de VS en Rusland over Europa zouden willen beslissen zonder dat het kon meepraten. Daarmee zou Washington Moskou in de kaart spelen, dat liefst alleen met grote mogendheden onder elkaar afspreekt tot hoever ieders 'achtertuin' reikt.

Maar de boodschap aan Rusland is ook woensdag eensgezind, bezweren de VS, Nederland en andere bondgenoten. Dat moet Rusland doen terugdeinzen om de harde taal jegens Oekraïne in daden om te zetten.

Meer uit Buitenland

Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

1 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

2 uur geleden
Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

6 uur geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

9 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

9 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

9 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

9 uur geleden