Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland en andere landen vragen om bestand in Afghanistan

Nederland en andere landen vragen om bestand in Afghanistan

KABUL (ANP) - De diplomatieke missies van Nederland en andere landen in Afghanistan hebben de Taliban opgeroepen hun offensief te staken en in te stemmen met een wapenstilstand. De delegaties roepen de moslimextremisten op hun wapens tijdens het Offerfeest voorgoed neer te leggen. Zo kunnen ze laten zien dat ze het vredesproces serieus nemen.

De Taliban en de Afghaanse regering zaten afgelopen weekend weer om de tafel in Qatar. In die Golfstaat wordt al maanden onderhandeld over vrede, maar die gesprekken hebben weinig opgeleverd. Het geweld in Afghanistan gaat ondertussen gewoon door terwijl internationale troepen vertrekken. De Taliban rukken steeds verder op en dat staat volgens de internationale gemeenschap op gespannen voet met hun bewering dat ze een politieke oplossing voor het conflict willen.

De gezamenlijke verklaring is onder meer getekend door vertegenwoordigers van de VS, EU, NAVO, Japan, Zuid-Korea en meerdere Europese landen. Ze zeggen dat door het offensief van de Taliban burgerdoden vallen en belangrijke infrastructuur wordt verwoest. Ook zou in gebieden die zijn veroverd door de extremisten melding zijn gemaakt van pogingen om vrouwen en meisjes hun mensenrechten te ontzeggen en media monddood te maken.

De Taliban heersten in de aanloop naar de Amerikaanse inval van 2001 ook al over een groot deel van hun land. Ze voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kabul en de internationale strijdkrachten in hun land. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump sloot vorig jaar een akkoord met de Taliban om de Amerikaanse troepen uit het land te kunnen terughalen. De Taliban beloofden met Kabul over vrede te onderhandelen en zeiden dat ze niet meer zullen toestaan dat terreurorganisaties als al-Qaeda hun land als uitvalsbasis gebruiken.

Meer uit Buitenland

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

3 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

8 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

10 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

11 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

13 uur geleden
Paus Franciscus weer beter en aan het werk

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus is zaterdag na een dag met koorts weer aan het werk gegaan. Zondag gaat hij weer voor in de mis voor Pinksteren, de feestdag waarop de kerk herdenkt dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen, de vertrouwelingen en volgelingen van Jezus. Maandag heeft de paus een afspraak met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

14 uur geleden
Honderden Duitsers moeten snel Rusland uit

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Honderden Duitsers die in Rusland werken in bijvoorbeeld culturele instellingen, diplomatieke vestigingen of het onderwijs moeten vanaf begin juni het land uit. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland heeft volgens het rapport in april een maximum gesteld op het aantal Duitsers dat in het land mag werken.

14 uur geleden