Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland en 31 andere staten steunen Kyiv in 'genocidezaak' ICJ

Nederland en 31 andere staten steunen Kyiv in 'genocidezaak' ICJ

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft steun uitgesproken voor Oekraïne in de 'genocidezaak' voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Alle 32 landen die Kyiv steunen mochten woensdag het woord nemen in het Vredespaleis in Den Haag en Nederland betoogde net als de rest dat Rusland het genocideverdrag van de VN heeft overtreden toen het Oekraïne binnenviel in februari 2022.

Het Kremlin beweerde destijds namelijk dat de invasie noodzakelijk was om een volkerenmoord te voorkomen in Oost-Oekraïne, waar de pro-Russische opstandelingen sinds 2014 tegen de Oekraïense krijgsmacht vochten. Kyiv stapte enkele dagen na de invasie naar het ICJ omdat Moskou de internationale afspraken zou hebben misbruikt om met valse claims een invasie te rechtvaardigen.

Rusland en Oekraïne kwamen maandag en dinsdag al aan het woord voor het gerechtshof. Rusland eiste dat de zaak zou worden verworpen, omdat het ICJ niet bevoegd zou zijn om zich over deze kwestie uit te spreken en Moskou niet expliciet naar het genocideverdrag heeft gewezen toen het begon met de 'speciale militaire operatie'. Nederland, dat in deze zaak samen optrekt met Canada, stelt dat de zaak juist wel bij dit hof thuishoort.

Verdrag

Volgens Nederland kan Rusland niet ontkennen dat er een geschil tussen de beide landen is en dan is dit hof de juiste plek om de zaak te behandelen. Daarnaast zou het conflict wel degelijk over het VN-verdrag gaan. Als een land een ander land beschuldigt van genocide en acties onderneemt moeten die stappen getoetst worden aan het verdrag, zei René Lefeber, de juridische adviseur van Buitenlandse Zaken die namens Nederland sprak. "Zijn die acties gerechtvaardigd onder het verdrag?" Volgens Nederland en Oekraïne niet.

Het Internationaal Gerechtshof stelde vorig jaar al vast dat er geen genocide heeft plaatsgevonden in Oost-Oekraïne en gaf Rusland in een voorlopige uitspraak de opdracht om de invasie te staken. Moskou heeft daar geen gehoor aan gegeven. Oekraïne hoopt dat die uitspraak nu bevestigd wordt.

Het is voor het eerst dat zoveel staten zich uitspreken in een zaak voor dit hof. Volgens de sprekers laat dat zien hoe belangrijk ze deze kwestie vinden. Naast Nederland kwamen al onder meer Duitsland, Australië en Zweden aan het woord. In de middag volgen nog meer landen, zoals Noorwegen, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Buitenland

Vicepremier: Oekraïne en VS tekenen stuk over mineralendeal

KYIV (ANP) - Oekraïne en de Verenigde Staten hebben donderdag een memorandum ondertekend als eerste stap naar het sluiten van een overeenkomst over de ontginning van mineralen in Oekraïne. Dit maakte de Oekraïense vicepremier Joelia Svyrydenko bekend.

1 uur geleden
Hamas wil volgens onderhandelaar geen 'gedeeltelijk' bestand

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zal geen "gedeeltelijk" bestand met Israël accepteren. Dat zei de hoofdonderhandelaar van de beweging, die in een speech op televisie aanstuurde op een "alomvattende overeenkomst" waarin onder meer een einde van de oorlog, gevangenenruil en de wederopbouw van Gaza zijn geregeld.

3 uur geleden
NYT: honderden Amerikaanse militairen weg uit Syrië

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn begonnen met het terugtrekken van honderden militairen uit Syrië, bericht de krant The New York Times. Bronnen van de krant zeggen dat drie van de acht kleine bases in het noordoosten van dat land worden gesloten. Het aantal manschappen wordt teruggebracht van 2000 naar ongeveer 1400.

3 uur geleden
VS beschuldigen Chinees satellietbedrijf van helpen Houthi's

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten beschuldigen een Chinees bedrijf, Chang Guang Satellite Technology, van steun aan de Houthi's in Jemen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de situatie "onacceptabel".

4 uur geleden
Conflict over einde automatisch burgerschap naar hoogste hof VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof mengt zich in een juridisch conflict over het besluit van president Donald Trump om een einde te maken aan het automatische staatsburgerschap voor kinderen die op Amerikaans grondgebied worden geboren. Daar wordt op 15 mei een zitting over gehouden.

4 uur geleden
Felle brand in Paramaribo vernietigt erfgoed

PARAMARIBO (ANP) - De felle uitslaande brand die donderdag woedde in Paramaribo heeft een groot gat geslagen in de historische binnenstad. "Een onherstelbaar verlies van waardevolle elementen" uit het gebouwd erfgoed "dat generaties lang symbool heeft gestaan voor onze geschiedenis, onze veerkracht en onze culturele rijkdom", schrijft de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES).

5 uur geleden
Parijs blij met 'excellente gedachtenwisseling' met Amerikanen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering heeft een serie gesprekken in Parijs van onder anderen president Emmanuel Macron met de Amerikaanse buitenlandminister Marco Rubio en de speciale gezant Steve Witkoff als zeer positief ervaren. Het was "een excellente wisseling van gedachten" die ertoe heeft geleid dat we "nader tot elkaar komen" voor een solide vrede" in Oekraïne.

5 uur geleden