Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland en 31 andere staten steunen Kyiv in 'genocidezaak' ICJ

Nederland en 31 andere staten steunen Kyiv in 'genocidezaak' ICJ

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft steun uitgesproken voor Oekraïne in de 'genocidezaak' voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Alle 32 landen die Kyiv steunen mochten woensdag het woord nemen in het Vredespaleis in Den Haag en Nederland betoogde net als de rest dat Rusland het genocideverdrag van de VN heeft overtreden toen het Oekraïne binnenviel in februari 2022.

Het Kremlin beweerde destijds namelijk dat de invasie noodzakelijk was om een volkerenmoord te voorkomen in Oost-Oekraïne, waar de pro-Russische opstandelingen sinds 2014 tegen de Oekraïense krijgsmacht vochten. Kyiv stapte enkele dagen na de invasie naar het ICJ omdat Moskou de internationale afspraken zou hebben misbruikt om met valse claims een invasie te rechtvaardigen.

Rusland en Oekraïne kwamen maandag en dinsdag al aan het woord voor het gerechtshof. Rusland eiste dat de zaak zou worden verworpen, omdat het ICJ niet bevoegd zou zijn om zich over deze kwestie uit te spreken en Moskou niet expliciet naar het genocideverdrag heeft gewezen toen het begon met de 'speciale militaire operatie'. Nederland, dat in deze zaak samen optrekt met Canada, stelt dat de zaak juist wel bij dit hof thuishoort.

Verdrag

Volgens Nederland kan Rusland niet ontkennen dat er een geschil tussen de beide landen is en dan is dit hof de juiste plek om de zaak te behandelen. Daarnaast zou het conflict wel degelijk over het VN-verdrag gaan. Als een land een ander land beschuldigt van genocide en acties onderneemt moeten die stappen getoetst worden aan het verdrag, zei René Lefeber, de juridische adviseur van Buitenlandse Zaken die namens Nederland sprak. "Zijn die acties gerechtvaardigd onder het verdrag?" Volgens Nederland en Oekraïne niet.

Het Internationaal Gerechtshof stelde vorig jaar al vast dat er geen genocide heeft plaatsgevonden in Oost-Oekraïne en gaf Rusland in een voorlopige uitspraak de opdracht om de invasie te staken. Moskou heeft daar geen gehoor aan gegeven. Oekraïne hoopt dat die uitspraak nu bevestigd wordt.

Het is voor het eerst dat zoveel staten zich uitspreken in een zaak voor dit hof. Volgens de sprekers laat dat zien hoe belangrijk ze deze kwestie vinden. Naast Nederland kwamen al onder meer Duitsland, Australië en Zweden aan het woord. In de middag volgen nog meer landen, zoals Noorwegen, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden bij overstromingen in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/AFP) - Overstromingen in Pakistan hebben tot dusver 64 levens geëist. Er zijn 117 gewonden. Mogelijk lopen die aantallen verder op omdat de zware regens zeker tot zaterdag zullen aanhouden, met waarschijnlijk nieuwe overstromingen tot gevolg, waarschuwt het Pakistaanse weerinstituut.

51 minuten geleden
Chinese president Xi slaat voor het eerst BRICS-top over

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Chinese president Xi Jinping reist komend weekend niet af naar Brazilië voor de top van BRICS-landen. Het is voor het eerst sinds hij in 2013 aan de macht kwam dat Xi een jaarlijkse BRICS-top overslaat.

1 uur geleden
Oekraïne zegt nog niets van VS gehoord te hebben over wapens

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt nog niets gehoord te hebben over het opschorten van wapenleveranties vanuit de Verenigde Staten. De Amerikanen is om meer informatie gevraagd. Bronnen zeggen dat de levering van luchtverdedigingsraketten en andere precisiemunitie is opgeschort.

1 uur geleden
Europarlementariërs verdeeld over nieuwe klimaatdoel voor 2040

BRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs reageren verdeeld op het nieuwe klimaatdoel van de Europese Commissie voor 2040. De groene en linkse partijen zijn blij dat de Commissie heeft toegezegd de uitstoot per 2040 met 90 procent te verminderen. Ze zijn echter niet blij met het voorstel dat lidstaten per 2036 3 procent van hun uitstoot kunnen afkopen met een zogeheten CO2-krediet buiten de EU. Rechtse en conservatieve partijen vragen zich juist af of het klimaatdoel haalbaar is.

1 uur geleden
Sociaaldemocraten: steun nieuwe EU-meerjarenbegroting niet zeker

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie kan niet "vanzelfsprekend" rekenen op de steun van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement voor een nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Daarvoor waarschuwde partijleider Iratxe García woensdag op een persconferentie. De sociaaldemocraten zijn de tweede partij van het parlement.

2 uur geleden
Australisch visum Kanye West ingetrokken om nummer 'Heil Hitler'

MELBOURNE (ANP) - Australië heeft een visum voor rapper Kanye 'Ye' West ingetrokken na de release van zijn nummer Heil Hitler. Volgens immigratieminister Tony Burke was het visum al toegekend, maar weer ingetrokken om uitspraken van de rapper, meldt nieuwswebsite ABC. "Hij heeft veel beledigende opmerkingen gemaakt waar mijn functionarissen opnieuw naar hebben gekeken na de uitgave van dat nummer", aldus Burke.

2 uur geleden
Greenpeace: EU luistert niet goed naar eigen klimaatadviseurs

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft volgens Greenpeace onvoldoende geluisterd naar haar eigen klimaatadviseurs. De organisatie brengt in herinnering dat de Wetenschappelijke Klimaatadviesraad van de EU een maand geleden heeft aanbevolen te streven naar 90 tot 95 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2040. Die vermindering zou bovendien in de EU zelf moeten plaatsvinden en niet buiten de EU via koolstofhandel, vond de raad.

2 uur geleden