Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland doet zelden schep bovenop EU-regels, zeggen ambtenaren

Nederland doet zelden schep bovenop EU-regels, zeggen ambtenaren

DEN HAAG (ANP) - Nederland is maar zelden strenger dan de Europese Unie vraagt, constateren ambtenaren. Het kabinet gaat er prat op van onnodig strenge regels bovenop de Europese voorschriften af te willen, maar daar valt volgens adviseurs van de Tweede Kamer weinig te winnen. De ambtenaren waarschuwen dat kabinetsplannen voor een strenger asielbeleid en mildere regels voor boeren niet kansrijk zijn.

"Nationale koppen komen weinig voor", stellen ambtenaren in een vertrouwelijk rapport voor Kamerleden. De Nederlandse uitwerking van Europese regels verschilt soms wel van die in andere EU-landen, maar dat betekent niet dat ze per se verder gaan dan afgesproken. Vaak is er niet meer veranderd dan dat ze op Nederland zijn toegesneden.

De adviseurs van de Kamer zijn net als veel andere deskundigen sceptisch over de kansen voor de asielplannen van het kabinet. Dat wil bestaande asielregels buiten werking stellen met het afkondigen van een asielcrisis om op die wijze snel strenge maatregelen te kunnen nemen. Maar "grote delen" daarvan vloeien voort uit Europese en andere internationale afspraken en daaraan blijft Nederland gewoon gebonden, waarschuwen de ambtenaren.

Pulsvisserij

Op het gebied van landbouw zien de EU-adviseurs ook weinig reden tot optimisme. In de aankomende evaluatie van de mestregelgeving zien zij wel een "kleine opening", maar het is niet duidelijk of de gehoopte versoepeling van de norm tot de mogelijkheden behoort. Een nieuwe uitzonderingspositie (derogatie) voor Nederland "lijkt moeilijker", ook omdat de lidstaten daarmee moeten instemmen.

Versoepeling van de natuurbeschermingsregels zien de ambtenaren evenmin gebeuren. Het zal zelfs eerder strenger worden met de invoering van de nieuwe natuurherstelwet. Vissers hoeven er niet op te rekenen dat pulsvisserij snel weer mogelijk wordt. Het thema staat in Brussel eenvoudigweg niet op de agenda.

Alleen

Ook het streven om minder te betalen aan de EU is niet erg kansrijk, schatten de ambtenaren in. Nederland heeft nog meer wensen voor de EU-begroting. Die bijten elkaar soms en kunnen sowieso niet allemaal worden binnengehaald. Het incasseren van het volledige bedrag dat Nederland uit het coronaherstelfonds verwacht is ook "onzeker". Het kabinet lijkt niet aan sommige voorwaarden te voldoen, en dat kan de EU op de uitkering in mindering brengen.

Als Nederland weer veel kritischer gaat kijken naar het toelaten van nieuwe EU-lidstaten, dreigt het alleen te komen te staan, klinkt het verder.

Meer uit Politiek

Helft Nederlanders minder vertrouwen in politiek na val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

6 uur geleden
VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

1 dag geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

1 dag geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

2 dagen geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

5 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

5 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

5 dagen geleden