
Nederland daalt op Europese lijst van meeste coronabesmettingen
BRUSSEL (ANP) - Nederlandse provincies horen niet meer tot de Europese regio's waar het coronavirus het allermeest om zich heen grijpt. In het nieuwste overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC staat Drenthe op de zestiende plaats van regio's met de hoogste besmettingsgraad. Een week eerder was de hoogste Nederlandse notering nog een achtste plaats, voor Limburg.
In navolging van het carnavalsfeest kwamen Limburg en ook Noord-Brabant enkele weken voor in de hogere regionen van de wekelijkse lijsten van de Europese Unie. De zuidelijke provincies zijn nu een eind gezakt: Limburg staat op plaats 38, Brabant is met een 56e notering nu zelfs de Nederlandse provincie met het laagste aantal geregistreerde coronagevallen ten opzichte van het aantal inwoners.
De lijst van ECDC telt in totaal 215 regio's. Stonden vorige week nog negen Nederlandse provincies bij de eerste dertig, deze week zijn dat er nog vier. Na Drenthe volgen Groningen, Overijssel en Gelderland. Het grootste deel van het land staat tussen de dertigste en de vijftigste plaats.
Oostenrijk
Oostenrijk telt gemiddeld het hoogste aantal positieve coronatesten. De acht regio's met de hoogste besmettingscijfers liggen in dat land, met Neder-Oostenrijk als hoogste uitschieter. In deze regio in het noordwesten van het Alpenland raakten de afgelopen twee weken bijna 7300 mensen besmet per 100.000 inwoners. Dat is een op de veertien mensen. Regio's op Cyprus en in Finland maken de top-10 af. Meteen daarna volgt IJsland, dat enkele weken de grootste coronabrandhaard van Europa was. IJsland is geen EU-lid, maar de cijfers uit het land tellen wel mee omdat het tot de Europese Economische Ruimte hoort.
De ECDC-kaart die tegelijk met de cijfers verscheen, kleurt nog altijd grotendeels donkerrood. Die kleur geeft aan dat de omikronvariant van het coronavirus op de meeste plekken in Europa nog steeds volop rondgaat. Nederland kleurt voor de twintigste opeenvolgende week donkerrood.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Werknemers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgen dit jaar een loonsverhoging van 3,83 procent en 3 procent volgend jaar. Dat is de uitkomst van de cao-onderhandelingen tussen de zorgbonden en werkgeversorganisatie NLggz.
8 uur geledenLEIDEN (ANP) - Een enkel stukje genetisch materiaal beïnvloedt of iemand diabetes type 1 krijgt. Mensen met de ene genetische variant zijn beschermd tegen de vorm van suikerziekte, mensen met een andere versie niet. Onderzoekers Bart Roep en René van Tienhoven (zelf diabetespatiënt) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) schrijven daar woensdag over in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Cell. Ze denken dat hun ontdekking kan helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijke behandeling, en misschien zelfs wel genezing.
13 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Nederland is fors toegenomen. In de afgelopen twee weken heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 45 nieuwe meldingen binnengekregen. Daarmee is het totale aantal bekende gevallen van de ziekte dit jaar gestegen naar 108. Op vier basisscholen zijn clusters van besmettingen.
16 uur geledenBASEL (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse farmacieconcern Roche heeft wereldwijd programma's op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) geschrapt. Het gaat om diversiteitsdoelen op het vlak van leiderschap. Dit gebeurde onder druk van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump. De maatregel heeft niet alleen gevolgen voor de Amerikaanse divisie van Roche, maar ook voor de wereldwijde activiteiten van het farmaceutische concern.
20 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vrijwel alle medisch specialisten in Nederland ervaren in hun werk problemen met de beschikbaarheid van patiëntgegevens. De Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft ruim 1100 specialisten hierover ondervraagd en 95 procent zegt hier last van te hebben. Bijna de helft van de respondenten heeft dagelijks te maken met "gebrekkige databeschikbaarheid".
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben wel eens tandpijn tijdens het poetsen. Ongeveer een op de zeven mensen die twee keer per dag poetsen, kampt met kiespijn. Zo'n vijfde heeft wel eens bloedend tandvlees. Dat heeft het CBS uitgezocht met een enquête onder 9500 mensen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim een op de drie kinderen met ADHD heeft daarnaast ook dyslexie of dyscalculie. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam concluderen in een studie onder ruim 19.000 kinderen dat de stoornissen op het gebied van lezen, spellen en rekenen niet worden veroorzaakt door de ADHD. Veel waarschijnlijker is het dat de stoornissen een gedeelde genetische oorzaak hebben.
1 dag geleden