
Nederland daalt op Europese lijst van meeste coronabesmettingen
BRUSSEL (ANP) - Nederlandse provincies horen niet meer tot de Europese regio's waar het coronavirus het allermeest om zich heen grijpt. In het nieuwste overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC staat Drenthe op de zestiende plaats van regio's met de hoogste besmettingsgraad. Een week eerder was de hoogste Nederlandse notering nog een achtste plaats, voor Limburg.
In navolging van het carnavalsfeest kwamen Limburg en ook Noord-Brabant enkele weken voor in de hogere regionen van de wekelijkse lijsten van de Europese Unie. De zuidelijke provincies zijn nu een eind gezakt: Limburg staat op plaats 38, Brabant is met een 56e notering nu zelfs de Nederlandse provincie met het laagste aantal geregistreerde coronagevallen ten opzichte van het aantal inwoners.
De lijst van ECDC telt in totaal 215 regio's. Stonden vorige week nog negen Nederlandse provincies bij de eerste dertig, deze week zijn dat er nog vier. Na Drenthe volgen Groningen, Overijssel en Gelderland. Het grootste deel van het land staat tussen de dertigste en de vijftigste plaats.
Oostenrijk
Oostenrijk telt gemiddeld het hoogste aantal positieve coronatesten. De acht regio's met de hoogste besmettingscijfers liggen in dat land, met Neder-Oostenrijk als hoogste uitschieter. In deze regio in het noordwesten van het Alpenland raakten de afgelopen twee weken bijna 7300 mensen besmet per 100.000 inwoners. Dat is een op de veertien mensen. Regio's op Cyprus en in Finland maken de top-10 af. Meteen daarna volgt IJsland, dat enkele weken de grootste coronabrandhaard van Europa was. IJsland is geen EU-lid, maar de cijfers uit het land tellen wel mee omdat het tot de Europese Economische Ruimte hoort.
De ECDC-kaart die tegelijk met de cijfers verscheen, kleurt nog altijd grotendeels donkerrood. Die kleur geeft aan dat de omikronvariant van het coronavirus op de meeste plekken in Europa nog steeds volop rondgaat. Nederland kleurt voor de twintigste opeenvolgende week donkerrood.
Meer uit Gezond
ZEIST (ANP) - Zorgverzekeraars gaan niet "bij voorbaat" al toezeggingen doen over meer geld voor ziekenhuizen, meldt branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert heeft opnieuw gevraagd om hulp van onder meer de zorgverzekeraars, nu ziekenhuismedewerkers een loonsverhoging van 15 procent over twee jaar krijgen.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een kwart van de naasten van kankerpatiënten heeft een schuldgevoel als ze wat leuks gaan doen, meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) op basis van onderzoek onder 3171 naasten van mensen met kanker. Vooral kinderen en ouders hebben hier last van. Bijna 20 procent zegt geen sociaal leven meer te hebben door het zorgen voor het familielid.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders van 16 tot en met 25 jaar ervoer vorig jaar psychische klachten als angst en depressieve gevoelens, meldt GGD GHOR Nederland op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. In deze groep zaten veel vrouwen en jongvolwassenen in stedelijke gebieden. Ook eenzaamheid en suïcidale gedachten kwamen veel voor.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag in een overleg tot overeenstemming. De voor april aangekondigde actie is daardoor van de baan, melden vakbond FNV en CNV. Het principeakkoord moet nog aan de achterban van de andere bonden worden voorgelegd.
18 uur geledenDE BILT (ANP) - Mensen met autisme hebben meer kans op maag-darmproblemen dan mensen zonder autisme vanwege psychische factoren, meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De organisatie baseert zich op onderzoek van de Academische Werkplaats Autisme (AWA), een samenwerkingsverband dat kennis vanuit de wetenschap naar de praktijk brengt. De NVA geeft aan dat mensen met autisme vaker angst, stress en depressie ervaren, en deze factoren kunnen weer voor maag-darmklachten zorgen.
21 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun kindertijd. Dat is de conclusie van een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM).
1 dag geleden