Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland daalt op Europese lijst van meeste coronabesmettingen

Nederland daalt op Europese lijst van meeste coronabesmettingen

BRUSSEL (ANP) - Nederlandse provincies horen niet meer tot de Europese regio's waar het coronavirus het allermeest om zich heen grijpt. In het nieuwste overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC staat Drenthe op de zestiende plaats van regio's met de hoogste besmettingsgraad. Een week eerder was de hoogste Nederlandse notering nog een achtste plaats, voor Limburg.

In navolging van het carnavalsfeest kwamen Limburg en ook Noord-Brabant enkele weken voor in de hogere regionen van de wekelijkse lijsten van de Europese Unie. De zuidelijke provincies zijn nu een eind gezakt: Limburg staat op plaats 38, Brabant is met een 56e notering nu zelfs de Nederlandse provincie met het laagste aantal geregistreerde coronagevallen ten opzichte van het aantal inwoners.

De lijst van ECDC telt in totaal 215 regio's. Stonden vorige week nog negen Nederlandse provincies bij de eerste dertig, deze week zijn dat er nog vier. Na Drenthe volgen Groningen, Overijssel en Gelderland. Het grootste deel van het land staat tussen de dertigste en de vijftigste plaats.

Oostenrijk

Oostenrijk telt gemiddeld het hoogste aantal positieve coronatesten. De acht regio's met de hoogste besmettingscijfers liggen in dat land, met Neder-Oostenrijk als hoogste uitschieter. In deze regio in het noordwesten van het Alpenland raakten de afgelopen twee weken bijna 7300 mensen besmet per 100.000 inwoners. Dat is een op de veertien mensen. Regio's op Cyprus en in Finland maken de top-10 af. Meteen daarna volgt IJsland, dat enkele weken de grootste coronabrandhaard van Europa was. IJsland is geen EU-lid, maar de cijfers uit het land tellen wel mee omdat het tot de Europese Economische Ruimte hoort.

De ECDC-kaart die tegelijk met de cijfers verscheen, kleurt nog altijd grotendeels donkerrood. Die kleur geeft aan dat de omikronvariant van het coronavirus op de meeste plekken in Europa nog steeds volop rondgaat. Nederland kleurt voor de twintigste opeenvolgende week donkerrood.

Meer uit Gezond

Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

2 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

2 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

3 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

4 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

4 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

4 dagen geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

4 dagen geleden