
Nederland blijft in recessie na nieuwe economische krimp
DEN HAAG (ANP) - De economie van Nederland is ook in het derde kwartaal gekrompen. Daarmee blijft ons land technisch in een recessie, waarvan sprake is na minstens twee kwartalen krimp op rij. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden, onder andere doordat bedrijven minder investeerden in machines, gebouwen en vervoersmiddelen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat het cijfer bekendmaakte, meldde dat energiebedrijven sterk bijdroegen aan de krimp. Waar ze vorig jaar nog flink meer toegevoerde waarde behaalden dankzij de hoge prijzen voor gas en stroom, is dat nu veel minder het geval. Ook bedrijven in sport, cultuur en recreatie droegen het bij aan de krimp.
In het eerste en tweede kwartaal kromp de Nederlandse economie met respectievelijk 0,4 en 0,5 procent. Dat is een iets sterkere neergang dan het CBS eerder berekende.
Krimp zet door
Het lijkt erop dat de Nederlandse economie ook in het huidige kwartaal zal krimpen, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. "De eerste voortekenen laten een voortzetting zien van eerdere kwartalen. Het consumentenvertrouwen is nog steeds laag en ook in de industrie zie je geen herstel."
Consumenten gaven in juli, augustus en september ongeveer evenveel geld uit als in de drie maanden daarvoor. De overheid voerde de uitgaven aan bijvoorbeeld openbaar bestuur of onderwijs juist op.
Economische crisis
Het lijkt er niet op dat Nederland richting een economische crisis gaat, meldt Van Mulligen. "De arbeidsmarkt is nog steeds krap en er zijn weinig faillissementen. Dat is vaak niet zo bij een economische crisis."
Net als eerder dit jaar exporteerde Nederland minder. Maar omdat de inkoop van spullen en diensten uit het buitenland nog harder daalde, droeg de internationale handel toch positief bij aan de omvang van de economie.
Groei in EU
Terwijl de Nederlandse economie blijft krimpen, was er op het niveau van de hele Europese Unie juist sprake van 0,1 procent groei. Maar tussen de lidstaten zijn veel verschillen. In Frankrijk en België steeg het bbp bijvoorbeeld met respectievelijk 0,5 en 0,1 procent. Duitsland kende juist 0,1 procent krimp.
Het CBS wijst er tegelijkertijd op dat Nederland veel sneller herstelde van de coronacrisis. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie, was de groei in Nederland sterker dan in buurlanden. Dat verschil wordt wel kleiner.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De verkopen van grote Japanse autofabrikanten in de Verenigde Staten zijn in maart flink gestegen. De run op auto's van merken als Toyota, Nissan en Honda werd aangejaagd door de Amerikaanse importheffingen die op 3 april zijn ingegaan.
20 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Telecombedrijf KPN heeft in het eerste kwartaal een lagere winst behaald. Dat kwam door de kosten die het bedrijf maakte voor de lancering van de nieuwe onderneming Althio. Wel boekte KPN een hogere omzet, mede door de overname van provider Youfone in maart vorig jaar.
53 minuten geledenVEVEY (ANP/BLOOMBERG) - Nestlé heeft de omzet in het eerste kwartaal zien stijgen. De Zwitserse producent van onder meer Nespresso-koffie en KitKat-repen profiteerde daarbij van prijsverhogingen die het doorvoerde. Daarmee probeerde het bedrijf de gestegen koffie- en cacaoprijzen te compenseren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel ondernemers hebben nog corona-belastingschulden openstaan. De Belastingdienst meldt dat 120.785 ondernemers begin deze maand nog niet al hun schulden hadden afgelost. In totaal stond toen nog 5,9 miljard euro aan schulden open.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal geprofiteerd van gestegen rentes op de financiële markten. Daarmee werden verliezen van tientallen miljarden euro's met beleggingen meer dan gecompenseerd.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is van plan autofabrikanten te ontzien bij enkele van zijn importheffingen, schrijft zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het Britse blad wijst dit opnieuw op een terugtrekkende beweging van Trump in de handelsoorlog, na intensieve lobby door topmannen uit de auto-industrie.
10 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Wall Street heeft voor het eerst weer twee dagen op rij afgesloten met brede koerswinsten sinds de handelsoorlog van Donald Trump recent is geëscaleerd. Beleggers leken woensdag enigszins gekalmeerd door geruststellende woorden van de Amerikaanse president.
10 uur geleden