Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland betreurt besluit Nicaragua om banden te verbreken

Nederland betreurt besluit Nicaragua om banden te verbreken

DEN HAAG (ANP) - "Het verbreken van diplomatieke banden door Nicaragua is een uitzonderlijke stap en hoogst ongebruikelijk. Het is ook niet de wens van Nederland." Dat is de reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de beslissing van de regering in Managua om per direct de diplomatieke relatie te verbreken.

"Directe aanleiding is een besluit van Nederland om de financiering van een project voor de bouw van een ziekenhuis te beëindigen. Dit project staat al sinds 2018 'on hold' vanwege de verslechterde situatie op het gebied van democratie en mensenrechten", meldt het ministerie. De ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne - die werkt vanuit Costa Rica - bracht donderdag de boodschap dat het project definitief niet meer doorgaat omdat de toestand niet is verbeterd.

Die stap viel slecht bij de Nicaraguaanse president Daniel Ortega. Hij vond dat de ambassadeur "de Nicaraguanen toesprak alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is" en betichtte Nederland ervan zich "bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal" te hebben opgesteld. Zaterdag volgde een verklaring waarin het Midden-Amerikaanse land aankondigde de banden per direct te verbreken.

Reisadvies

"Het is te betreuren dat Nicaragua ervoor kiest op deze buitenproportionele manier te reageren op een kritische boodschap over democratie en mensenrechten", zegt Buitenlandse Zaken. "Er wonen ongeveer honderd Nederlanders in Nicaragua, daar houden we oog op. Als dat nodig is zullen we ook het reisadvies aanpassen."

Het ministerie wijst erop dat het besluit van Nicaragua om de diplomatieke relaties te verbreken niet op zichzelf staat: "Eerder deze week werd de EU-ambassadeur persona non grata verklaard. Ook de nuntius (pauselijke ambassadeur) is dat eerder dit jaar gebeurd. De nieuw benoemde VS-ambassadeur krijgt geen toegang. Deze reactie van Nicaragua plaatsen we dan ook in het licht van de EU-positie en EU-sancties. Nederland overlegt met de EU-partners hoe we op deze zet van Nicaragua zullen reageren."

Een woordvoerder van het ministerie vermoedt dat Nicaragua zijn diplomaten terug naar huis zal halen.

Meer uit Binnenland

Afgevaardigden Qatar met eigen armband om naast minister Helder

AL KHOR (ANP) - Twee Qatarese afgevaardigden hebben op het WK in het stadion naast sportminister Conny Helder een eigen armband omgedaan tijdens de wedstrijd tussen Oranje en Qatar. Volgens de NOS betuigden ze daarmee steun voor de Palestijnse zaak. Het motief van de armband komt overeen met traditionele patronen op Palestijnse sjaals, zogenoemde keffiyeh-sjaals.

35 minuten geleden
Kabinet wil 2 nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil twee kerncentrales laten bouwen die in 2035 gereed moeten zijn. De voorkeur gaat hierbij uit naar het Zeeuwse Borssele, waar nu al de enige kerncentrale staat. Verscheidene bronnen bevestigen dit na een bericht van RTL Nieuws.

38 minuten geleden
Rotterdam wil geen uitbreiding aantal vluchten op luchthaven

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil dat het kabinet in de toekomst geen groei van het aantal vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zal toestaan. Het stadsbestuur geeft met deze zienswijze gehoor aan de bezwaren tegen uitbreiding van de luchthaven die leven bij burgers en in de gemeenteraad.

1 uur geleden
CNV akkoord met cao leerlingenvervoer, staking FNV'ers gaat door

UTRECHT (ANP) - Leden van vakbond CNV Vakmensen hebben ingestemd met een cao voor het leerlingen- en zorgvervoer. Ze gaan akkoord met de afspraken die vorige week zijn gemaakt met werkgeversverbond KNV Zorgvervoer en Taxi.

1 uur geleden
Japin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

UTRECHT (ANP) - Arthur Japin is dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Die onderscheiding kreeg de auteur uit handen van Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht. De gemeente Utrecht roemt de 66-jarige schrijver om zijn "veelzijdige oeuvre".

1 uur geleden
Kamer wil internetaansluiting op elk adres

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat elk adres in Nederland een vaste internetaansluiting krijgt. Volgens de laatste cijfers hebben 19.000 adressen in buitengebieden geen vaste aansluiting voor snel internet. SP en D66 verzoeken in een motie om uit te zoeken of het mogelijk is om elk adres internettoegang te geven, zoals dat ook met telefonie het geval is.

1 uur geleden
Kamer wil meer weten over modernisering kernwapens in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Er moet meer openheid komen over de modernisering van de kernwapens die in Nederland liggen, vindt de Tweede Kamer. Officieel is het nooit bevestigd, maar het is een publiek geheim dat op vliegbasis Volkel Amerikaanse kernwapens liggen.

2 uur geleden