Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland bereidt plaatsing Patriot-raketten in Slowakije voor

Nederland bereidt plaatsing Patriot-raketten in Slowakije voor

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat samen met Duitsland de plaatsing van Patriot-raketten in Slowakije voorbereiden. Dat gebeurt op verzoek van de NAVO. Defensieminister Kajsa Ollongren zei na afloop van kabinetsoverleg over de oorlog in Oekraïne dat daarover een principebesluit is genomen.

De plaatsing van de luchtverdedigingswapens wordt nu logistiek voorbereid, waarbij de Duitsers "in the lead" zijn. Er gaan ongeveer 150 Nederlandse militairen mee, aldus de minister. Wanneer de plaatsing gebeurt, is nog niet duidelijk, maar volgens haar zo snel als mogelijk is. Eerst moet er nog een formeel besluit volgen.

De plaatsing van de Patriots is bedoeld om de oostflank van het NAVO-gebied militair te versterken. De NAVO is daar druk mee bezig vanwege de Russische dreiging.

Wapensysteem

Een Patriot-raket kan zeer snel op grote hoogte raketten, helikopters en vliegtuigen uitschakelen. Het wapensysteem kan 20 kilometer hoog en 60 kilometer ver komen. De Nederlandse strijdkrachten beschikken sinds 1987 over dit systeem. De afgelopen jaren is het gemoderniseerd. De luchtverdedigingseenheid werkt nauw samen met de Duitsers.

De Nederlandse Patriots werden in 1991 voor het eerst in het buitenland ingezet. Dat gebeurde tijdens de eerste Golfoorlog. Ze werden toen in Israël en Turkije gestationeerd. Tijdens de volgende Golfoorlog in 2003 waren de Patriots opnieuw actief in Turkije. Toen stonden ze in het oosten, in Diyarbakir en Batman.

De laatste keer dat de Patriots in het buitenland waren gestationeerd was van januari 2013 tot begin 2015. Toen stonden twee eenheden met in totaal ruim tweehonderd militairen bij Adana in het zuiden van Turkije opgesteld. Ze moesten het land beschermen tegen ballistische raketten uit Syrië. De Patriots hoefden toen nooit ingezet te worden.

Meer uit Binnenland

Politie ontmantelde in 2023 meer drugslabs dan ooit

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar meer drugslabs ontmanteld dan ooit. In totaal werden 151 productielocaties van verdovende middelen ontdekt, een stijging van 44 procent ten opzichte van 2022, zo staat in het nationaal overzicht drugslocaties 2023. De politie vermoedt dat de toename voortkomt uit de wereldwijd toegenomen vraag naar drugs, zegt Willem Woelders, portefeuillehouder drugs bij de landelijke eenheid.

35 minuten geleden
Vereniging wil betere ondersteuning scholieren met autisme

DEN HAAG (ANP) - Van de kinderen en tieners (6 tot en met 18 jaar) met autisme gaat 16 procent niet naar school, aldus de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) na een onderzoek onder 15.000 leden. "Er is snel actie nodig om het aantal thuiszitters met autisme te verminderen, want thuiszitten heeft grote negatieve gevolgen voor de kinderen en hun familie", aldus de organisatie.

1 uur geleden
BuZa: contact met beperkt aantal Nederlanders in Nieuw-Caledonië

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met "een beperkt aantal Nederlanders" in Nieuw-Caledonië die daar weg willen. Het gaat volgens een woordvoerder van het ministerie nu om minder dan tien mensen.

1 uur geleden
Vrouw ontkent vastpakken fietsende ex-minister Dekker vóór val

DEN HAAG (ANP) - De 44-jarige vrouw die in juni 2022 betrokken was bij de val van de fietsende Sander Dekker in het duingebied bij het Zuid-Hollandse Monster, heeft maandag in de rechtbank in Den Haag ontkend dat ze de oud-minister (Rechtsbescherming) bij de arm pakte.

2 uur geleden
Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

DEN HAAG (ANP) - In een gezamenlijke brief aan de formerende partijen vragen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden om meer geld om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. Zeker omdat PVV, VVD, NSC en BBB in hun hoofdlijnenakkoord aangeven dat de politie weer zichtbaarder moet worden in de wijken.

4 uur geleden
Rechtbankuitspraak in zaak over onlinemisbruik kinderen

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 37-jarige man uit Noordwijk, die wordt verdacht van het online misbruiken van achttien minderjarige slachtoffers. Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man geëist.

7 uur geleden
Aantal nieuwe studenten verpleegkunde fors gedaald na piek

DEN HAAG (ANP) - De aantallen nieuwe studenten verpleegkunde zijn, na een piek in de belangstelling twee jaar eerder, zowel in het mbo als het hbo fors gedaald. Voor het aflopende studiejaar meldden zich volgens het CBS 20 procent minder mbo-kandidaten en zelfs 26 procent minder belangstellenden voor het hbo, vergeleken met die hoogtijdagen. De instroom van leerling-verzorgenden IG nam zelfs met een derde af, becijferde het statistiekbureau.

12 uur geleden