Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland bereidt plaatsing Patriot-raketten in Slowakije voor

Nederland bereidt plaatsing Patriot-raketten in Slowakije voor

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat samen met Duitsland de plaatsing van Patriot-raketten in Slowakije voorbereiden. Dat gebeurt op verzoek van de NAVO. Defensieminister Kajsa Ollongren zei na afloop van kabinetsoverleg over de oorlog in Oekraïne dat daarover een principebesluit is genomen.

De plaatsing van de luchtverdedigingswapens wordt nu logistiek voorbereid, waarbij de Duitsers "in the lead" zijn. Er gaan ongeveer 150 Nederlandse militairen mee, aldus de minister. Wanneer de plaatsing gebeurt, is nog niet duidelijk, maar volgens haar zo snel als mogelijk is. Eerst moet er nog een formeel besluit volgen.

De plaatsing van de Patriots is bedoeld om de oostflank van het NAVO-gebied militair te versterken. De NAVO is daar druk mee bezig vanwege de Russische dreiging.

Wapensysteem

Een Patriot-raket kan zeer snel op grote hoogte raketten, helikopters en vliegtuigen uitschakelen. Het wapensysteem kan 20 kilometer hoog en 60 kilometer ver komen. De Nederlandse strijdkrachten beschikken sinds 1987 over dit systeem. De afgelopen jaren is het gemoderniseerd. De luchtverdedigingseenheid werkt nauw samen met de Duitsers.

De Nederlandse Patriots werden in 1991 voor het eerst in het buitenland ingezet. Dat gebeurde tijdens de eerste Golfoorlog. Ze werden toen in Israël en Turkije gestationeerd. Tijdens de volgende Golfoorlog in 2003 waren de Patriots opnieuw actief in Turkije. Toen stonden ze in het oosten, in Diyarbakir en Batman.

De laatste keer dat de Patriots in het buitenland waren gestationeerd was van januari 2013 tot begin 2015. Toen stonden twee eenheden met in totaal ruim tweehonderd militairen bij Adana in het zuiden van Turkije opgesteld. Ze moesten het land beschermen tegen ballistische raketten uit Syrië. De Patriots hoefden toen nooit ingezet te worden.

Meer uit Binnenland

Commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

ARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

2 uur geleden
Syrische Nederlanders soms minder goed af dan in eerste jaren

DEN HAAG (ANP) - Syrische Nederlanders zijn op sommige gebieden minder goed af dan de eerste jaren na aankomst, blijkt uit onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerdere onderzoeken lieten zien dat de positie van Syrische statushouders in de eerste paar jaar na hun aankomst vooruitging.

5 uur geleden
Halsema: Erwin Olaf was Hollandse Meester van de moderne tijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft woensdagavond tijdens de gemeenteraad stilgestaan bij het overlijden van fotograaf Erwin Olaf. "Onze stad heeft een fotograaf verloren. Een kunstenaar die we kunnen beschouwen als een Hollandse Meester van de moderne tijd", aldus de burgemeester.

12 uur geleden
Dibbits: Olaf was gezichtsbepalend voor fotografie in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum, noemt de overleden Erwin Olaf "gezichtsbepalend voor de fotografie in Nederland".

14 uur geleden
Documentaire over overleden fotograaf Erwin Olaf op NPO 2

HILVERSUM (ANP) - NPO 2 zendt woensdagavond om 23.36 uur een ingelaste documentaire over Erwin Olaf uit wegens het overlijden van de fotograaf op 64-jarige leeftijd. Complicaties na een longtransplantatie werden hem woensdagochtend fataal, zo liet zijn manager weten.

14 uur geleden
Unicef: kinderen dreigen op stoel of grond te slapen in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is druk bij het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, maar komende nacht is er voor iedereen een slaapplek. "Iedereen is ondergebracht. Er hoeft vanavond niemand op stoelen of op de grond te slapen. Morgen weer een dag. Het blijft spannend." Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten in reactie op UNICEF Nederland. Die organisatie kreeg signalen dat er komende nacht niet voldoende bedden waren voor tientallen alleenreizende kinderen.

14 uur geleden
Willem-Alexander en Máxima gaan vriendschap Erwin Olaf missen

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen de vriendschap met fotograaf Erwin Olaf missen. Dat schrijft het koningspaar woensdag in een verklaring. Olaf (64) is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend onverwachts overleden.

14 uur geleden