
Nederlaag bij Brits hooggerechtshof kost Uber honderden miljoenen
SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Het oordeel van Britse rechters dat taxichauffeurs van Uber werknemers zijn kost het technologieconcern 600 in het eerste kwartaal miljoen dollar. Een groep chauffeurs die in het verleden via de app ritten in het Verenigd Koninkrijk uitvoerde, heeft volgens de hoogste rechtbank van het land nog recht op minimumloon en vakantiegeld. Om claims van chauffeurs uit het verleden af te wikkelen verwacht Uber daarom een fikse schadepost.
De uitspraak van het Britse hooggerechtshof in februari wakkerde de onzekerheid die bij grote spelers in de platformeconomie speelt. Bedrijven als Uber varen wel bij zzp'ers die via hun sites diensten leveren, maar zijn ineens veel duurder uit als deze mensen werknemersrechten krijgen.
Uber onthulde de tegenvaller bij zijn eerstekwartaalcijfers. In een toelichting voor analisten probeerde topman Dara Khosrowshahi de zorgen over toekomstige kostenposten door juridische tegenvallers zo veel mogelijk weg te nemen.
De honderden miljoen dollars drukken op de gerapporteerde omzet en het nettoresultaat in het voorbije kwartaal, maar dit is vooral een papieren verlies. Uber verwerkte in het eerste kwartaal 24 procent meer bestellingen dan een jaar eerder. Dat komt vooral door de sterkte groei van de divisie voor maaltijdbezorging. Lockdowns drukken wereldwijd nog altijd zwaar op het aantal via Uber bestelde taxiritten, die 38 procent minder opleverden dan een jaar eerder.
De gehele omzet van Uber daalde in het eerste kwartaal met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 2,9 miljard dollar. Het nettoverlies was met een min van 108 miljoen dollar veel kleiner dan het tekort van 2,9 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2020. Dat kwam vooral door de opbrengst van de verkoop van Ubers divisie voor zelfrijdende auto's. Het aangepaste bedrijfsresultaat, waar deze eenmalige meevaller niet in mee wordt genomen, was 359 miljoen dollar negatief.
Uber heeft sinds zijn beursgang in 2019 nog nooit een kwartaal winst geboekt. Maar het bedrijf heeft er nu alle vertrouwen in dat voor het einde van het jaar winstgevend zal zijn, benadrukte de top in een toelichting.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
1 uur geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
5 uur geleden