
NCTV noemt tempo waarin jongeren online radicaliseren 'zorgelijk'
DEN HAAG (ANP) - Het risico op een terroristische aanslag blijft "reëel". Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in zijn jongste dreigingsbeeld. Met name de snelheid waarmee jongeren online radicaliseren, zowel in rechts-extremistische als jihadistische hoek, noemt de NCTV "zorgelijk". Het dreigingsniveau blijft 4 (substantieel), het op een na hoogste niveau.
In Nederland zijn waarschijnlijk enkele honderden jongeren, sommigen niet ouder dan 14 jaar, actief in bijvoorbeeld extreemrechtse of radicaal-islamitische chatgroepen. De NCTV ziet een "reële kans" dat jongeren die in zo'n omgeving actief zijn, "de daad bij het woord voegen en een geweldsdaad plegen".
Er zijn afgelopen jaar al jongeren opgepakt voor het plannen en voorbereiden van aanslagen. Bij de politie en het Openbaar Ministerie zijn tientallen kinderen en jongeren tussen de 12 en 20 jaar in beeld die onder meer terroristische propaganda zouden verspreiden.
Actiebereidheid
Net als in de vorige dreigingsbeelden dicht de NCTV de oorlog in Gaza een belangrijke aanjagende rol toe voor de jihadistische dreiging in Europa. Groepen als ISIS en al-Qaeda gebruiken het conflict in hun propaganda en proberen hun aanhangers aan te zetten tot aanslagen in het Westen. Jongeren die zich online bewegen in jihadistische kringen, komen volgens de NCTV "relatief eenvoudig" in aanraking met dergelijke groepen.
Ook de actiebereidheid van nieuwe groepen rechts-extremisten is volgens de NCTV toegenomen. Deze beweging "ondermijnt met haar boodschap van witte superioriteit en haat jegens minderheden de democratische rechtsorde". Sommige aanhangers deinzen bovendien niet terug voor "racistisch gemotiveerd geweld".
Soevereinen
Ook van zelfverklaarde soevereinen, mensen die zich radicaal hebben afgekeerd van de samenleving en de democratische rechtsorde, gaat nog steeds een geweldsdreiging uit. Voor het eerst worden acht soevereinen vervolgd, die worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Drie van hen zouden uit zijn geweest op "een gewelddadige confrontatie" met lokale gezagsdragers.
Daarnaast ziet de NCTV een toenemende dreiging vanuit personen die na een eerdere veroordeling voor terrorisme weer vrijkomen. Ook in Nederland komen volgend jaar mensen vrij met "een hoger dreigingsprofiel" dan eerder vrijgelaten veroordeelden.
Het dreigingsniveau werd in december 2023 verhoogd van 3 naar 4. Het dreigingsbeeld wordt gebruikt door veiligheidsorganisaties om eventueel aanvullende maatregelen te nemen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
10 uur geleden