Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NCTV: dreigingsniveau stabiel op 3 van 5

NCTV: dreigingsniveau stabiel op 3 van 5

DEN HAAG (ANP) - De kans op een terroristische aanslag in Nederland is nog steeds voorstelbaar. Dat is voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid reden het dreigingsniveau gelijk te houden, op 3 van 5. Wel is het vanwege de coronacrisis momenteel minder waarschijnlijk dat er een grote aanslag kan plaatsvinden, omdat mensen minder in het openbaar samenkomen.

Het meeste gevaar komt nog altijd uit de jihadistische hoek. Deze groep bestaat uit zo’n 500 mensen in Nederland, en groeit niet. Door de coronacrisis zijn er minder doelwitten, de zogenoemde 'soft targets’, voor jihadisten. Ook is het door de coronamaatregelen moeilijker voor hen om zich vrijelijk te bewegen.

Vanuit rechts-extremistische hoek komt de dreiging niet van groepen. Deze zijn "marginaal en niet-gewelddadig en er zijn geen aansprekende leiders die grote groepen weten te mobiliseren", stelt de NCTV.

Geradicaliseerde eenlingen

Het risico uit deze hoek komt van geradicaliseerde eenlingen, die zich laten inspireren door aanslagen zoals die op een moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vorig jaar. Dat gebeurde eerder al in het Amerikaanse El Paso, in Oslo en in Hanau. Een dergelijke aanslag is ook hier "voorstelbaar".

Eind vorig jaar verlaagde de NCTV het dreigingsniveau van 4 naar 3, omdat de kans op een aanslag al een tijd minder was dan tussen 2015 tot 2017. In die periode werden er tientallen jihadistische aanslagen per jaar gepleegd in Europa.

Meer uit Binnenland

A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

40 minuten geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

1 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

3 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

6 uur geleden
Formateur Van Zwol ontvangt beoogd ministers van nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ontvangt vanaf maandag tot en met woensdag de kandidaat-bewindslieden van het toekomstige kabinet-Schoof. Beoogd VVD-vicepremier Sophie Hermans, die daarnaast de portefeuille Klimaat en Groene Groei krijgt, is maandagochtend om 9.00 uur de eerste die haar opwachting maakt.

6 uur geleden
Achttien woningen tijdelijk ontruimd door rook bij brand in Zeist

ZEIST (ANP) - Bij een brand in een restaurant aan de Slotlaan in Zeist, die in de nacht van zondag op maandag even na middernacht uitbrak, is zo veel rook vrijgekomen dat achttien omliggende woningen tijdelijk zijn ontruimd. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat de rookontwikkeling werd veroorzaakt door een brand die ontstond in een wasmachine en een droger. Rond 02.15 uur was de brand onder controle.

6 uur geleden
Meeste in de modder vastgeraakte auto's in Harlingen weer los

HARLINGEN (ANP) - Naar schatting twee derde van de auto's die zondag op parkeerterrein P3 bij de veerterminal in Harlingen door modder vast kwamen te zitten, is met behulp van trekkers van het terrein getrokken. Dat meldt wethouder Hendrik Sijtsma zondagavond vlak voor middernacht. De enkele honderden auto's die nog wel op het parkeerterrein vaststaan, zijn van mensen die pas vanaf morgen terugkomen van eiland Terschelling.

8 uur geleden