Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NCD noemt appje Ajax-commissaris in Op1-uitzending 'zorgwekkend'

NCD noemt appje Ajax-commissaris in Op1-uitzending 'zorgwekkend'

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) vindt het "zorgwekkend" dat een van de leden van de raad van commissarissen van Ajax vanwege zorgen over haar eigen veiligheid woensdag niet durfde af te reizen naar talkshow Op1. "Ik hoor dit met grote zorg aan. Dit keuren we ten strengste af", reageert NCD-voorzitter Paul Geraeds.

In de uitzending van Op1 lazen de presentatoren woensdagavond een WhatsAppbericht van Ajax-commissaris Annette Mosman voor. "Hierover valt veel te zeggen, maar om eerlijk te zijn kan ik nu voor mijn eigen veiligheid niet naar voren stappen en bijvoorbeeld bij Op1 verschijnen. Deze wereld is bizar", luidde de tekst van haar bericht.

Geraeds merkt op dat het de commissaris, in feite een toezichthouder bij de voetbalclub, door vermeende dreigingen aan haar adres heel moeilijk gemaakt wordt om nog goed haar werk te kunnen doen. "Je moet heel sterk in je schoenen staan wil je dit niet onberoerd laten."

Polarisatie

"Gelukkig hebben we dit nog niet eerder gehoord", voegt de NCD-voorzitter toe. Maar hij trekt wel meteen een vergelijking met de boze boeren die vorig jaar langs gingen bij het woonhuis van stikstofminister Christianne van der Wal. Ook merkt hij op dat commissarissen nooit alleen beslissingen nemen, maar altijd in een collectief opereren. Ze persoonlijk aanvallen, is in zijn ogen dus niet op zijn plaats.

Geraeds heeft het gevoel dat er in de samenleving in brede zin sprake is van "polarisatie". Zo merkt hij dat er ook een tendens is om commissarissen sneller via de rechter verantwoordelijk te houden voor vermeend wanbeleid bij een bedrijf. Dat gebeurt volgens hem bijvoorbeeld bij Shell, waar eerder een zaak is gestart tegen commissarissen omdat Shell te weinig zou doen aan klimaatbeleid.

Rechtsgang 'legitiem'

Geraeds noemt het naar de rechter stappen "legitiem". Maar hij vindt dat het wel pas een laatste stap zou moeten zijn om commissarissen persoonlijk aansprakelijk te stellen. "Ga eerst een gesprek voeren." Dat laatste geldt volgens de NCD-voorzitter ook voor de supporters van Ajax. "Een goed gesprek is de beste remedie, zelfs als de emoties hoog oplopen."

Bij Ajax heerst de laatste tijd grote onrust. Hooligans bestormden zondag zelfs de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA vanwege onvrede over het beleid en de slechte prestaties van de voetbalclub. De in opspraak geraakte directeur voetbalzaken Sven Mislintat werd diezelfde dag nog ontslagen en woensdag is Pier Eringa per direct afgetreden als voorzitter van de raad van commissarissen.

Meer uit Voetbal

Real Madrid evenaart clubrecord met grootste zege van seizoen

MADRID (ANP) - Real Madrid verslapt niet in La Liga na het veroveren van de landstitel. Het elftal van Carlo Ancelotti boekte tegen Deportivo Alavés een 5-0-zege, de grootste competitieoverwinning van het seizoen. Real is nu dertig competitiewedstrijden op rij ongeslagen, een evenaring van het clubrecord uit 1989.

12 minuten geleden
ADO Den Haag doet goede zaken in play-offduel bij De Graafschap

DOETINCHEM (ANP) - ADO Den Haag heeft in de uitwedstrijd bij De Graafschap een goede uitgangspositie gecreëerd in de eerste ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Het elftal van trainer Darije Kalezic won het duel in Doetinchem met 3-2.

29 minuten geleden
Manchester City heeft titel bijna binnen na zege bij Spurs

LONDEN (ANP) - Manchester City heeft de vierde titel op rij in de Premier League bijna binnen. De ploeg van coach Pep Guardiola won het inhaalduel bij Tottenham Hotspur met 2-0 en heeft zo, met nog een speelronde te gaan, een voorsprong van 2 punten op Arsenal.

47 minuten geleden
FC Dordrecht kan geen afstand nemen van FC Emmen

EMMEN (ANP) - FC Dordrecht heeft verzuimd afstand te nemen van FC Emmen in de eerste ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Michele Santoni was in Emmen de beter voetballende ploeg, maar moest desondanks twee keer een achterstand wegwerken: 2-2.

2 uur geleden
NEC neemt na het seizoen afscheid van Sow

NIJMEGEN (ANP) - NEC neemt na dit seizoen afscheid van de 27-jarige aanvaller Sylla Sow. De club uit Nijmegen licht de eenzijdige optie in zijn contract om te verlengen niet.

3 uur geleden
Club Brugge sluit seizoen waarschijnlijk zonder Thiago af

BRUGGE (ANP) - Club Brugge kan tijdens de laatste twee wedstrijden van de play-offs om de Belgische landstitel waarschijnlijk geen beroep meer doen op Igor Thiago. De 22-jarige spits heeft maandag in het duel met Union (2-2) een knieblessure opgelopen.

5 uur geleden
Los Angeles FC bevestigt komst Franse aanvaller Giroud

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De Franse international Olivier Giroud vervolgt zijn voetballoopbaan aan de Amerikaanse westkust. Los Angeles FC heeft de komst van de 37-jarige aanvaller bevestigd. Maandag werd al bekend dat Giroud zijn aflopende contract bij AC Milan niet zou verlengen. Toen werd Los Angeles al als mogelijke werkgever genoemd.

6 uur geleden