Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Naweeën hoogwater: gevaar voor botulisme in de Roer

Naweeën hoogwater: gevaar voor botulisme in de Roer

ROERMOND (ANP) - Waterschap Limburg waarschuwt mensen om niet in de Roer te gaan zwemmen, en ook geen huisdieren of vee te laten drinken uit deze zijrivier van de Maas, tussen de Duitse grens bij Vlodrop en Roermond. Het risico van botulisme is niet denkbeeldig, aldus het schap. Dit als gevolg van de overstromingen twee weken geleden.

In het gebied stinkt het op sommige plaatsen naar rotte vis, doordat een onbekend aantal vissen door het zakken van het waterpeil op het droge terecht is gekomen. Inspecteurs van het schap vonden dinsdag al meerdere dode vissen, evenals lage zuurstofgehaltes op meerdere plekken in de Roer.

Het water in de Roer is troebel. Dit alles waarschijnlijk als gevolg van de overstromingen, aldus het waterschap. Daardoor zijn veel planten doodgegaan die met het zakken van het water in de rivier terecht kwamen. Ook in de rivier gingen vissen dood door zuurstofgebrek als gevolg van het afbreken van organisch materiaal.

Overlopende riolen en troep

Door de overstromingen is veel troep uit de Roer terechtgekomen in de omliggende beken. Ook is het water verontreinigd door overlopende riolen.

Het waterschap vraagt mensen dode vogels, dieren en vissen niet zelf op te ruimen, om besmettingen te voorkomen. Mensen kunnen contact opnemen met het schap via het gratis nummer 0800-0341, dat dag en nacht bereikbaar is.

Zware metalen

Het schap onderzoekt nog of er zware metalen in het water terecht zijn gekomen. "Met het water is iets niet helemaal goed, gezien de kleur ervan", lichtte een woordvoerder toe.

Als gevolg van de overstromingen moesten de bewoners van 270 huizen in de buurt van de Roer in de Midden-Limburgse gemeente Roerdalen op 16 juli hun woningen verlaten. Volgens het waterschap heeft water uit de Roer vier dagen lang het Roerdal overstroomd.

Meer uit Binnenland

Gebruik huishoudelijke hulp via Wmo flink gestegen

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.

3 uur geleden
Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

7 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

9 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

9 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

10 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

10 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

11 uur geleden