Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-topman: ongekende Russische wreedheid in Oekraïne

NAVO-topman: ongekende Russische wreedheid in Oekraïne

MADRID (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft er bij de leiders van het militaire bondgenootschap op aangedrongen Oekraïne te blijven steunen nu dat land door de Russen wordt aangevallen. "Het is uiterst belangrijk dat we klaarstaan ​​om steun te blijven bieden, omdat Oekraïne wordt geconfronteerd met een wreedheid die we in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien", aldus Stoltenberg kort voor het begin van de NAVO-top in de Spaanse hoofdstad Madrid.

NAVO-bondgenoten hebben al voor miljarden euro's aan wapens naar Oekraïne gesluisd. De alliantie zal op de top met een aanvullend gezamenlijk pakket komen, met onder meer beveiligde communicatieapparatuur, anti-dronesystemen en training om Oekraïne te helpen over te schakelen op modernere westerse wapens.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die de NAVO-leiders zal toespreken, tweette dat hij tegen Stoltenberg had benadrukt hoe belangrijk het voor Oekraïne is een krachtig raketafweersysteem te krijgen "om Russische terroristische aanvallen te voorkomen". Het verzoek volgt na onder meer de dodelijke Russische raketaanval op de centrale Oekraïense stad Krementsjoek.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de NAVO geschokt en de veiligheidssituatie in Europa drastisch gewijzigd. Stoltenberg kondigde al de grootste hervorming van de NAVO aan sinds het einde van de zogenoemde Koude Oorlog tegen de voormalige Sovjet-Unie.

Meer uit Buitenland

President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

9 minuten geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

15 minuten geleden
Volgende klimaattop vrijwel zeker in Azerbeidzjan

DUBAI (ANP/RTR) - De volgende, 29e klimaattop (COP29) is vrijwel zeker in Azerbeidzjan. Op de huidige COP28 in Dubai is een conceptvoorstel gepubliceerd om de grootscheepse conferentie van de Verenigde Naties komend jaar in het land te houden op de grens van Europa en Azië.

1 uur geleden
Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

2 uur geleden
Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA/JERUZALEM (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

3 uur geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

4 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

4 uur geleden