Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO steunde Oekraïne al met 112 miljard euro

NAVO steunde Oekraïne al met 112 miljard euro

WASHINGTON (ANP/DPA) - De NAVO-lidstaten hebben tot dusver ongeveer 112 miljard euro uitgetrokken voor het door Rusland aangevallen Oekraïne. Het gaat daarbij om militaire, humanitaire en financiële hulp, zei de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, op bezoek in Washington. Sinds het begin van de Russische invasie, nu bijna een jaar geleden, hebben de dertig NAVO-leden Oekraïne ongekende steun verleend, zo maakte hij duidelijk.

De Verenigde Staten spelen daarin, als grootste van de bondgenoten, een onmisbare rol, zei Stoltenberg. De Europese lidstaten en Canada hebben hun hulp opgevoerd. Samen zijn ze goed voor meer dan de helft van de steun. Het gaat daarbij om tanks, moderne luchtverdedigingssystemen en ander militair materiaal.

Daar mag het niet bij blijven, beklemtoonde de NAVO-baas. "Helaas zien we geen tekenen dat Rusland zich op vrede voorbereidt. Integendeel: Moskou bereidt zich voor op nieuwe militaire offensieven. Daarom moeten we Oekraïne die wapens blijven leveren die het nodig heeft om zijn grondgebied terug te veroveren en als een soeverein land te overleven", aldus Stoltenberg. Een Russische overwinning zou voor Oekraïne een tragedie zijn, maar ook gevaarlijk voor de NAVO-landen.

Meer uit Buitenland

Landen met gegijzelden in Gaza roepen Hamas op ze vrij te laten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Achttien landen hebben in een verklaring Hamas opgeroepen om de mensen vrij te laten die sinds 7 oktober worden gegijzeld. Het gaat om landen waarvan een of meerdere burgers in Gaza worden vastgehouden.

12 minuten geleden
Mike Pinder, medeoprichter The Moody Blues, overleden

SACRAMENTO (ANP) - Toetsenist Mike Pinder, een van de oprichters van de Britse band The Moody Blues, is overleden. Dat melden diverse Amerikaanse media. Pinder overleed woensdag thuis in het bijzijn van zijn familie.

52 minuten geleden
Hof New York draait veroordeling Weinstein uit 2020 terug

NEW YORK (ANP) - Een gerechtshof in New York heeft de veroordeling van oud-filmproducent Harvey Weinstein voor seksueel misbruik uit 2020 teruggedraaid. De rechters oordeelden dat hij destijds geen eerlijk proces heeft gehad, bericht The New York Times.

1 uur geleden
Belgische hulpverlener en zoontje omgekomen bij bombardement Gaza

BRUSSEL (ANP) - Een Belgische hulpverlener en zijn 7-jarige zoontje zijn omgekomen door een Israëlisch bombardement op de Gazastrook. De 33-jarige Abdallah Nabhan werkte daar voor het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerking Enabel. Buitenlandminister Hadja Lahbib roept de Israëlische ambassadeur bij zich om opheldering te vragen.

1 uur geleden
België wil uitleg van Chinese ambassadeur over spionage

BRUSSEL (ANP) - De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib roept de Chinese ambassadeur ter verantwoording voor het hacken van de computer van een Belgische parlementariër.

2 uur geleden
Justitie Madrid wil onderzoek tegen vrouw premier stilleggen

MADRID (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Madrid verzet zich tegen een onderzoek naar eventuele belangenverstrengeling van de vrouw van premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez. Woensdag werd door een onderzoeksrechter bekendgemaakt dat er een onderzoek is begonnen naar aanleiding van berichten dat Gómez in 2020 mogelijk particuliere bedrijven had geholpen bij het ontvangen van geld, steun of opdrachten van de overheid. Haar man is sinds 2018 premier van het land.

2 uur geleden
Krant: werk aan tijdelijke haven Gaza dit weekend van start

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse strijdkrachten beginnen mogelijk dit weekend aan de bouw van een drijvende haven voor de kust van de Gazastrook. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

3 uur geleden