Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO: Rusland uitgenodigd voor nieuw overleg over Oekraïne

NAVO: Rusland uitgenodigd voor nieuw overleg over Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De NAVO heeft Rusland uitgenodigd voor nieuwe besprekingen over de spanningen rond onder meer Oekraïne. Het militaire bondgenootschap is ook bereid Rusland over en weer bij te praten over militaire oefeningen en nucleair beleid, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdag.

De NAVO-landen en Rusland spraken elkaar vorige week voor het eerst in ruim twee jaar in hun zogeheten NAVO-Ruslandraad. Het overleg leverde nog weinig op, maar Stoltenberg maakte al meteen duidelijk in gesprek te willen blijven. Zolang er gepraat wordt over Oekraïne wordt er niet gevochten, hopen veel lidstaten. Rusland ging nog niet onmiddellijk in op de suggestie verder te praten.

Stoltenberg heeft Rusland en de NAVO-landen uitgenodigd voor "een reeks bijeenkomsten" van de raad, zei hij op bezoek bij de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Om bijvoorbeeld de onderlinge betrekkingen, de veiligheid van Europa en concrete voorstellen voor een grotere openheid en betere wapenbeheersing te bespreken, aldus de NAVO-chef.

Diplomatieke contacten herstellen

Intussen gaat overleg tussen Rusland en afzonderlijke grote NAVO-landen door. Vrijdag zien de Amerikaanse buitenlandminister Blinken en zijn Russische ambtgenoot Lavrov elkaar weer. Dinsdag kreeg Lavrov al bezoek van hun Duitse collega Baerbock.

Stoltenberg vroeg Rusland opnieuw om de diplomatieke contacten met de alliantie te herstellen. Die werden vorig najaar verbroken. De NAVO ontzegde Russische diplomaten de toegang tot het hoofdkwartier in Brussel omdat ze zouden spioneren. Daarop haalde Rusland zijn ambassadeur terug en moest het NAVO-kantoor in Moskou sluiten.

Vrees voor aanval op Oekraïne

De NAVO vreest dat Rusland zich opmaakt voor een aanval op Oekraïne. Rusland eist onder meer dat de NAVO zich terugtrekt uit Oost-Europa en belooft dat Oekraïne nooit tot de alliantie toetreedt.

Het is "absoluut mogelijk" dat Rusland in Oekraïne aanvallen beraamt onder een valse vlag om vervolgens te kunnen terugslaan, denkt Stoltenberg. De NAVO beschikt volgens hem over informatie dat Rusland meer inlichtingenofficieren Oekraïne binnen heeft gestuurd. Die proberen het werk van de westersgezinde regering te saboteren, maar zijn mogelijk ook "verschillende incidenten, ongelukken, valse-vlagoperaties op touw aan het zetten", zei de NAVO-baas in gesprek met journalisten in Berlijn.

De VS waarschuwden eerder voor zulke Russische operaties in naam van Oekraïne, bedoeld om te kunnen ingrijpen onder het mom van zelfverdediging. Rusland ontkent in alle toonaarden dat het daarop broedt.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

3 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

4 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

5 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

5 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

6 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

6 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

8 uur geleden