Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO: Rusland uitgenodigd voor nieuw overleg over Oekraïne

NAVO: Rusland uitgenodigd voor nieuw overleg over Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De NAVO heeft Rusland uitgenodigd voor nieuwe besprekingen over de spanningen rond onder meer Oekraïne. Het militaire bondgenootschap is ook bereid Rusland over en weer bij te praten over militaire oefeningen en nucleair beleid, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdag.

De NAVO-landen en Rusland spraken elkaar vorige week voor het eerst in ruim twee jaar in hun zogeheten NAVO-Ruslandraad. Het overleg leverde nog weinig op, maar Stoltenberg maakte al meteen duidelijk in gesprek te willen blijven. Zolang er gepraat wordt over Oekraïne wordt er niet gevochten, hopen veel lidstaten. Rusland ging nog niet onmiddellijk in op de suggestie verder te praten.

Stoltenberg heeft Rusland en de NAVO-landen uitgenodigd voor "een reeks bijeenkomsten" van de raad, zei hij op bezoek bij de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Om bijvoorbeeld de onderlinge betrekkingen, de veiligheid van Europa en concrete voorstellen voor een grotere openheid en betere wapenbeheersing te bespreken, aldus de NAVO-chef.

Diplomatieke contacten herstellen

Intussen gaat overleg tussen Rusland en afzonderlijke grote NAVO-landen door. Vrijdag zien de Amerikaanse buitenlandminister Blinken en zijn Russische ambtgenoot Lavrov elkaar weer. Dinsdag kreeg Lavrov al bezoek van hun Duitse collega Baerbock.

Stoltenberg vroeg Rusland opnieuw om de diplomatieke contacten met de alliantie te herstellen. Die werden vorig najaar verbroken. De NAVO ontzegde Russische diplomaten de toegang tot het hoofdkwartier in Brussel omdat ze zouden spioneren. Daarop haalde Rusland zijn ambassadeur terug en moest het NAVO-kantoor in Moskou sluiten.

Vrees voor aanval op Oekraïne

De NAVO vreest dat Rusland zich opmaakt voor een aanval op Oekraïne. Rusland eist onder meer dat de NAVO zich terugtrekt uit Oost-Europa en belooft dat Oekraïne nooit tot de alliantie toetreedt.

Het is "absoluut mogelijk" dat Rusland in Oekraïne aanvallen beraamt onder een valse vlag om vervolgens te kunnen terugslaan, denkt Stoltenberg. De NAVO beschikt volgens hem over informatie dat Rusland meer inlichtingenofficieren Oekraïne binnen heeft gestuurd. Die proberen het werk van de westersgezinde regering te saboteren, maar zijn mogelijk ook "verschillende incidenten, ongelukken, valse-vlagoperaties op touw aan het zetten", zei de NAVO-baas in gesprek met journalisten in Berlijn.

De VS waarschuwden eerder voor zulke Russische operaties in naam van Oekraïne, bedoeld om te kunnen ingrijpen onder het mom van zelfverdediging. Rusland ontkent in alle toonaarden dat het daarop broedt.

Meer uit Buitenland

NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

19 minuten geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

35 minuten geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

1 uur geleden
Polen arresteert ook opdrachtgever aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - Polen heeft een Belarus gearresteerd die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gemeld op X.

1 uur geleden
Biden zou nog meer wapens aan Israël willen leveren

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is volgens bronnen van de Wall Street Journal van plan extra wapens ter waarde van een miljard dollar (939 miljoen euro) aan Israël te leveren. Het gaat onder meer om extra munitie voor tanks, gevechtsvoertuigen en mortiergranaten. Volgens functionarissen die de krant sprak gaat het om een wapenleverantie bovenop de militaire miljardenhulp die nu in het Congres (parlement) ter goedkeuring ligt. Het grootste deel van de extra militaire hulp bestaat volgens de bronnen van de krant uit standaard tankmunitie.

1 uur geleden
Media: man dreigt met explosie in consulaat Iran in Parijs

PARIJS (ANP) - Een man is vrijdag het Iraanse consulaat in Parijs binnengedrongen en heeft volgens media gedreigd zichzelf op te blazen. Hij leek een bomvest aan te hebben en zei wraak te zoeken voor de dood van iemand. De politie heeft het gebied onmiddellijk afgezet en speciale eenheden zijn naar binnen gegaan en hebben de man overmeesterd, meldde nieuwszender BFMTV. Hij bleek geen explosieven bij zich te hebben.

3 uur geleden
EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen.

3 uur geleden