Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO roept Rusland op tot de-escalatie maar wil ook verder praten

NAVO roept Rusland op tot de-escalatie maar wil ook verder praten

BRUSSEL (ANP) - De NAVO roept Rusland op onmiddellijk de situatie aan de grens met Oekraïne te de-escaleren. Ook vraagt het militaire bondgenootschap Rusland zijn troepen uit Georgië en Moldavië terug te trekken, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO na afloop van overleg met een Russische regeringsdelegatie in Brussel. Tegelijk wil de NAVO de communicatie met Moskou verbeteren en de diplomatieke banden aanhalen.

De dertig NAVO-landen waaronder Nederland zoeken naar een uitweg uit het hoogopgelopen conflict tussen Rusland en het Westen over Oekraïne. Rusland heeft vele tienduizenden militairen aan de Oekraïense grens samengetrokken en Kiev en de NAVO vrezen een invasie. Moskou eist de aftocht van de NAVO uit Oost-Europa en de belofte dat Oekraïne nooit lid zal worden.

Stoltenberg zei dat de geschillen tussen Rusland en de NAVO "niet gemakkelijk te overbruggen zullen zijn". "Maar het is een positief teken dat alle NAVO-landen en Rusland rond dezelfde tafel zijn gaan zitten en over inhoudelijke zaken praten." Hij pleitte voor meer transparantie over troepenbewegingen en militaire oefeningen. Hij herhaalde dat Rusland niets te zeggen heeft over het NAVO-lidmaatschap van een land. "We willen praten maar zullen onze kernprincipes niet verkwanselen."

Volgens de Noorse NAVO-chef zijn de Russen nog niet ingegaan op het voorstel om verder te praten en nieuwe vergaderingen in te plannen. "Ze bevonden zich niet in de positie om daar meteen mee in te stemmen. Ze wezen het ook niet af", zei hij. "Ze maakten duidelijk dat ze even tijd nodig hebben voor een antwoord."

Het was, na een periode van belabberde betrekkingen waarin ook wederzijds diplomaten werden uitgewezen, voor het eerst sinds 2019 dat de twee machten weer een zogeheten NAVO-Rusland-raad hielden. Dialoog is volgens Stoltenberg "heel belangrijk om een nieuw gewapend conflict in Europa te voorkomen. Dat is een echt risico". Het zou volgens hem helpen bij de voorbereiding en voortzetting van gesprekken als de missie van de Russische delegatie bij de NAVO en die van de NAVO in Moskou konden heropenen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

3 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

4 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

5 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

7 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

10 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

11 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

11 uur geleden