Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-oefening in cruciaal gebied voor Baltische staten

NAVO-oefening in cruciaal gebied voor Baltische staten

KLUSY/SUWALKI (ANP/RTR) - Poolse en andere NAVO-troepen hebben in het uiterste noordoosten van Polen een oefening gehouden. Het oefengebied op circa 250 kilometer ten noordoosten van Warschau heet de Suwalki Corridor. Het is dunbevolkt en er ligt over hemelsbreed 65 kilometer de enige landgrens tussen de Baltische staten en de rest van de NAVO. Ten noordwesten van de corridor ligt de Russische regio Kaliningrad en ten zuidwesten ligt Belarus.

Het Poolse ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt dat er 2000 militairen van landmacht en luchtmacht aan de oefeningen hebben meegedaan. Het gebied werd na de Eerste Wereldoorlog, toen er nieuwe staten in Europa ontstonden, na een oorlog tussen Polen en Litouwen uiteindelijk Pools. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie en het lidmaatschap van de drie Baltische staten van de NAVO, is de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie bezorgd dat Estland, Letland en Litouwen geïsoleerd raken als de Suwalki Corridor in Russische of Belarussische handen valt.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef Stoltenberg: zeker 20 lidstaten halen 2 procentsnorm

WASHINGTON (ANP/DPA) - Meer dan twintig leden van de NAVO zullen 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg maandag in Washington.

23 minuten geleden
Geen deal maar 'nuttige tussenstap' op EU-top over EU-topbanen

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn het nog niet eens over de verdeling van de belangrijkste EU-posten voor de komende jaren. Hun overleg in Brussel van maandagavond was wel een "nuttige tussenstap", zegt hun voorzitter Charles Michel.

37 minuten geleden
Wopke Hoekstra na aannemen EU-natuurherstelwet: 'We hebben haast'

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is opgelucht dat de natuurherstelwet is aangenomen na een lastig parcours langs de EU-lidstaten.

3 uur geleden
Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

4 uur geleden
Saudische kroonprins roept op tot erkenning Palestijnse staat

MEKKA (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft landen opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dat meldt staatspersbureau SPA. De troonopvolger deed de oproep in Mekka tijdens een bijeenkomst over de islamitische pelgrimstocht die in de stad plaatsvindt. Door het erkennen van een Palestijnse staat, kan er volgens hem worden toegewerkt naar "duurzame en allesomvattende vrede" in de regio.

5 uur geleden
Stoltenberg: de weg naar vrede is met meer wapens

WASHINGTON (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem "de weg naar vrede in Oekraïne loopt via het meer wapens leveren aan dat land". Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.

5 uur geleden
Moskou stopt met zaak die Nederland bij ICAO aanspande over MH17

MOSKOU (ANP) - Rusland trekt zich helemaal terug uit een procedure die Nederland en Australië bij de internationale raad voor de burgerluchtvaart ICAO hebben aangespannen over de ramp met de MH17.

6 uur geleden