Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-leiders bijeen over nieuw gevaar en nieuwe leden

NAVO-leiders bijeen over nieuw gevaar en nieuwe leden

MADRID (ANP) - De leiders van de NAVO-landen komen bijeen om de uit een winterslaap ontwaakte militaire alliantie nieuwe richting te geven. Op hun top in Madrid denken ze na over hoe ze nieuw gevaar van oude vijand Rusland en van het opkomende China kunnen pareren en bepalen ze de koers van de NAVO voor de komende jaren. Maar het machtsvertoon mist een uitroepteken als het blijft mislukken om Zweden en Finland als nieuwe leden te verwelkomen.

De top in Madrid had eigenlijk over China moeten gaan, vinden de Verenigde Staten, de grote steunpilaar van het bondgenootschap. Maar door de Russische oorlog tegen Oekraïne gaat veel aandacht toch naar Rusland. Dat land is de belangrijkste en bovendien een rechtstreekse bedreiging voor de NAVO, zullen premier Rutte, de Amerikaanse president Biden en hun 28 collega-leiders vaststellen.

Dat was een paar jaar geleden nog anders. De taakomschrijving van de NAVO noemt Rusland zelfs een "partner". Hoog tijd om dat twaalf jaar oude "strategische concept" bij de tijd te brengen, vindt de alliantie.

De nieuwe dreiging uit Moskou vraagt ook om een forse versterking van de NAVO-landen die Rusland als buur hebben of dat vrezen te worden. De NAVO wil haar zogeheten snellereactiemacht ongeveer verachtvoudigen. Maar troepen permanent aan de oostflank legeren, zoals de Baltische landen willen, dat zit er vermoedelijk niet in. Die kunnen beter elders klaarstaan, zodat de alliantie flexibeler blijft, denken veel lidstaten. Al is het wel handig om bijvoorbeeld de tanks en het geschut voor deze oproeptroepen vast in het oosten klaar te zetten.

De harde taal die de NAVO voor Rusland kiest, hoeft China nog niet te vrezen. Maar de opkomende wereldmacht wordt wel voor het eerst genoemd in de strategie van het vanouds toch uitdrukkelijk Noord-Atlantische bondgenootschap. Zij het niet als dreiging, zoals de VS graag zouden zien, maar vermoedelijk als "uitdaging". Dat voor het eerst ook de leiders van Zuid-Korea, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland bij de top aanschuiven moet de boodschap aan Beijing kracht bijzetten.

Dat alles dreigt echter overschaduwd te worden door de onverwacht moeizame toetreding van Zweden en Finland, vrezen NAVO-bronnen. De NAVO had gehoopt de eindelijk warmgelopen aspiranten in Madrid te kunnen onthalen als nieuwe leden. Maar zij had buiten lidstaat Turkije gerekend. Dat land dwarsboomt hun toetreding, onder meer omdat vooral Zweden de Koerden en andere tegenstanders van Ankara te veel ruimte zou gunnen. Zolang dat duurt, zitten de twee aspirant-leden in een hachelijke positie en bladdert de eensgezindheid van de NAVO af.

Mogelijk komt pas een doorbraak in zicht als de Amerikanen tussenbeide komen, denken ingewijden. Maar het is maar de vraag of dat er al in Madrid in zit.

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

5 minuten geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

3 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

4 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

5 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

6 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

6 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

6 uur geleden