Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-leiders bijeen over nieuw gevaar en nieuwe leden

NAVO-leiders bijeen over nieuw gevaar en nieuwe leden

MADRID (ANP) - De leiders van de NAVO-landen komen bijeen om de uit een winterslaap ontwaakte militaire alliantie nieuwe richting te geven. Op hun top in Madrid denken ze na over hoe ze nieuw gevaar van oude vijand Rusland en van het opkomende China kunnen pareren en bepalen ze de koers van de NAVO voor de komende jaren. Maar het machtsvertoon mist een uitroepteken als het blijft mislukken om Zweden en Finland als nieuwe leden te verwelkomen.

De top in Madrid had eigenlijk over China moeten gaan, vinden de Verenigde Staten, de grote steunpilaar van het bondgenootschap. Maar door de Russische oorlog tegen Oekraïne gaat veel aandacht toch naar Rusland. Dat land is de belangrijkste en bovendien een rechtstreekse bedreiging voor de NAVO, zullen premier Rutte, de Amerikaanse president Biden en hun 28 collega-leiders vaststellen.

Dat was een paar jaar geleden nog anders. De taakomschrijving van de NAVO noemt Rusland zelfs een "partner". Hoog tijd om dat twaalf jaar oude "strategische concept" bij de tijd te brengen, vindt de alliantie.

De nieuwe dreiging uit Moskou vraagt ook om een forse versterking van de NAVO-landen die Rusland als buur hebben of dat vrezen te worden. De NAVO wil haar zogeheten snellereactiemacht ongeveer verachtvoudigen. Maar troepen permanent aan de oostflank legeren, zoals de Baltische landen willen, dat zit er vermoedelijk niet in. Die kunnen beter elders klaarstaan, zodat de alliantie flexibeler blijft, denken veel lidstaten. Al is het wel handig om bijvoorbeeld de tanks en het geschut voor deze oproeptroepen vast in het oosten klaar te zetten.

De harde taal die de NAVO voor Rusland kiest, hoeft China nog niet te vrezen. Maar de opkomende wereldmacht wordt wel voor het eerst genoemd in de strategie van het vanouds toch uitdrukkelijk Noord-Atlantische bondgenootschap. Zij het niet als dreiging, zoals de VS graag zouden zien, maar vermoedelijk als "uitdaging". Dat voor het eerst ook de leiders van Zuid-Korea, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland bij de top aanschuiven moet de boodschap aan Beijing kracht bijzetten.

Dat alles dreigt echter overschaduwd te worden door de onverwacht moeizame toetreding van Zweden en Finland, vrezen NAVO-bronnen. De NAVO had gehoopt de eindelijk warmgelopen aspiranten in Madrid te kunnen onthalen als nieuwe leden. Maar zij had buiten lidstaat Turkije gerekend. Dat land dwarsboomt hun toetreding, onder meer omdat vooral Zweden de Koerden en andere tegenstanders van Ankara te veel ruimte zou gunnen. Zolang dat duurt, zitten de twee aspirant-leden in een hachelijke positie en bladdert de eensgezindheid van de NAVO af.

Mogelijk komt pas een doorbraak in zicht als de Amerikanen tussenbeide komen, denken ingewijden. Maar het is maar de vraag of dat er al in Madrid in zit.

Meer uit Buitenland

Aanklager Zuid-Afrika: uitspraak ICJ over Israël is bindend

PRETORIA (ANP/RTR) - De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over Israël is "bindend" en "Israël moet zich eraan houden", meldde het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zuid-Afrika heeft de zaak tegen Israël eind vorig jaar aangespannen.

55 minuten geleden
Hamas belooft samenwerking met onderzoeksmissies Gaza

GAZA (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas is blij met het pleidooi van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om onderzoekscommissies toe te laten tot de Gazastrook. Hamas belooft samen te werken met die commissies.

1 uur geleden
Israëlische minister: Rafah bezetten als reactie op uitspraak ICJ

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël moet Rafah bezetten en de militaire druk verder opdrijven als reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat zei de ultrarechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, meldt de Israëlische nieuwszender N12. Het hof van de Verenigde Naties had eerder vrijdag juist opgeroepen om het offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, onmiddellijk te staken.

1 uur geleden
EU scherpt regels aan voor grensbewaking binnen Schengengebied

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn akkoord met een aanscherping van de regels voor de grensbewaking aan de binnen- en buitengrenzen van het Schengengebied. Binnen het Schengengebied, waar het grootste deel van Europa bij hoort, zijn geen grenscontroles meer.

2 uur geleden
Universiteit Gent maakt eind aan pro-Palestijnse bezetting

GENT (ANP/BELGA) - De universiteit van het Belgische Gent maakt een eind aan de bezetting van universiteitsgebouwen door pro-Palestijnse actievoerders. De bezetting verliep lang vreedzaam en ordelijk en werd daarom gedoogd. Maar vrijdag raakten activisten volgens de universiteit slaags met universiteitspersoneel.

2 uur geleden
Israël moet van hoogste VN-hof het offensief in Rafah staken

DEN HAAG (ANP) - Israël moet van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het offensief in Rafah onmiddellijk beëindigen. Ook moet het land meer doen om de inwoners van het Palestijnse gebied te beschermen. Het hoogste hof van de VN heeft dat geoordeeld in een zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen. Israël had van tevoren al gezegd zich niets van de uitspraak aan te trekken.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef veroordeelt Russische verwijdering grensboeien

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de verwijdering door Rusland van lichtboeien in de grensrivier tussen Rusland en Estland.

4 uur geleden