
NAVO-landen werken aan losse veiligheidsgaranties voor Oekraïne
BRUSSEL (ANP) - NAVO-landen overleggen met Oekraïne over manieren om te verzekeren dat het land veilig is zolang het nog geen NAVO-lid is. Mogelijk kunnen individuele bondgenoten als Nederland met Oekraïne daarover op de NAVO-top in juli al afspraken ondertekenen, zeggen diplomaten. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen beloven Oekraïne de komende jaren van bepaalde wapens te blijven voorzien.
Oekraïne streeft vurig naar het lidmaatschap van de westerse militaire alliantie, zodat de Verenigde Staten en de andere 30 bondgenoten verplicht zijn het land te hulp te schieten. Maar de regering in Kyiv begrijpt dat dat niet kan zolang de oorlog met Rusland duurt. De NAVO wil niet riskeren in die oorlog meegesleurd te worden. Oekraïne en medestanders als Polen en de Baltische staten dringen er op aan dat de NAVO dan uitdrukkelijk noemt wanneer het land wel kan toetreden, maar ook daartegen lijkt nog te veel weerstand te bestaan. Andere lidstaten, ook Nederland, mikken er meer op om Oekraïne voorlopig zo sterk te maken dat het Rusland op eigen kracht van zich af kan houden.
Daartoe zouden afzonderlijke NAVO-landen 'veiligheidsverzekeringen' kunnen afgeven, zeggen bronnen rond de NAVO. Ze denken aan afspraken over de levering van wapens, de training van troepen, het delen van inlichtingen en kennis en financiële hulp.
Steunpilaar
Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg bespreken individuele lidstaten "bilaterale regelingen met Oekraïne om het doel te schragen" om het Oekraïense leger om te vormen tot een westerse krijgsmacht, zei hij woensdag. Dat moet het land sterk genoeg maken om Rusland af te schrikken én klaarstomen voor een uiteindelijk NAVO-lidmaatschap.
Ook voor Nederland zou het voor de hand liggen om zulke toezeggingen te doen, denkt een diplomaat. Nederland is een steunpilaar van Oekraïne sinds de Russische invasie en is ook van plan dat te blijven.
Meer uit Buitenland
TEHERAN (ANP/AFP) - De atoominspecteurs van het internationale agentschap IAEA hebben Iran verlaten, ondanks een eerdere oproep van het agentschap om "het onmisbare toezicht te hervatten". Dat is een gevolg van het besluit van Teheran van woensdag om de samenwerking met het agentschap op te zeggen.
4 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en Oekraïne hebben opnieuw gevangenen uitgewisseld. De uitruil maakt deel uit van de afspraken die de landen met elkaar maakten tijdens onderhandelingen in Istanbul, begin vorige maand.
5 uur geledenROME (ANP) - Het aantal gewonden bij het geëxplodeerde tankstation in Rome is opgelopen naar 45. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. Volgens de president van de regio Lazio waar Rome onder valt, is de situatie nu onder controle.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Bij hulpverlening in de grotendeels verwoeste Gazastrook zijn inmiddels al meer dan zeshonderd Palestijnen gedood, meldt het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties. Het gaat om 613 doden tot 27 juni, maar er zijn sindsdien meer incidenten geweest, benadrukt de VN-organisatie.
6 uur geledenBERGEN (ANP) - De NAVO heeft een nieuwe hoogste commandant in Europa. De Amerikaanse generaal Alexus Grynkewich heeft de leiding over de verdediging van het bondgenootschap tegen bijvoorbeeld een Russische aanval vrijdag overgenomen.
7 uur geledenROME (ANP) - Ten minste 21 mensen zijn gewond geraakt bij een grote explosie bij een benzinestation in Rome in de wijk Prenestino. Onder hen is een aantal hulpverleners, melden Italiaanse media.
9 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - Bij een grootschalige aanval op Oekraïne hebben de Russen een recordaantal van 539 drones en elf raketten ingezet, meldt de Oekraïense luchtmacht. De aanval, die vrijwel de hele nacht duurde, volgde na een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump over de Russische oorlog tegen Oekraïne. De helft van de drones zou zijn neergehaald. Ruim tweehonderd gingen verloren.
12 uur geleden