Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-landen mikken op gezamenlijk vertrek uit Afghanistan

NAVO-landen mikken op gezamenlijk vertrek uit Afghanistan

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De NAVO-troepenmacht in Afghanistan moet zich gezamenlijk terugtrekken uit het land als het aan Duitsland ligt. Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer zei woensdag dat het aannemelijk is dat dat in september gebeurt, nadat de VS hadden aangegeven dat alle Amerikaanse militairen Afghanistan op 11 september hebben verlaten.

"We hebben altijd gezegd: samen uit, samen thuis", zei de Duitse bewindsvrouw tegen de omroep ARD. "Ik ben voor een ordelijk vertrek en neem aan dat we (de NAVO) daar vandaag mee instemmen." Bewindslieden van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland houden woensdag apart beraad, maar er wordt ook in NAVO-verband over gesproken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei woensdag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel dat Washington in overleg met de NAVO-partners werkt aan een "gecoördineerd" vertrek. "We hebben onze doelen bereikt en nu is het tijd onze troepen thuis te brengen."

Vergelding aanslagen

De Britten hebben volgens de krant The Times aangegeven bijna al hun ongeveer 750 militairen op 11 september te hebben teruggetrokken. Nederland stuurt naar verwachting nog deze maand tachtig extra infanteristen naar Afghanistan voor de NAVO-missie Resolute Support vanwege de verslechterende toestand in het land.

De aftocht in september moet een einde maken aan de langste oorlog die de Verenigde Staten en hun bondgenoten voerden, in eerste instantie als vergelding voor de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Van belang is wel de opstelling van de Taliban. Die radicaalislamitische groep wil pas deelnemen aan een top over Afghanistan als alle buitenlandse troepen weg zijn.

Onverantwoordelijk

Vanuit Afghaanse regeringskringen klinken teleurstellende geluiden. "Het is het meest onverantwoordelijke, egoïstische ding dat de VS kunnen doen met hun Afghaanse partners", zei een deelnemer aan de vredesonderhandelingen in Doha in Qatar, die uiterst moeizaam verlopen. De Amerikaanse terugtrekking mag dan wel het einde van de oorlog zijn voor Washington, maar de Afghaanse partners zullen volgens hem de prijs betalen. De onderhandelaar stelt dat een terugtrekking "met iets meer geduld" een stuk verantwoorder zou zijn.

Het voormalige hoofd van de Afghaanse mensenrechtencommissie heeft de onvoorwaardelijke terugtrekking "ongelukkig" genoemd. Hij leek te verwijzen naar de terugtrekking van de Sovjet-troepen uit Afghanistan in 1989, waarop een verwoestende burgeroorlog volgde.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het terugtrekkingsplan een schending van de voorwaarden van het akkoord met de Taliban, waarmee eerder de datum van 1 mei was afgesproken. Het Amerikaanse plan kan leiden tot escalatie, aldus het ministerie volgens persbureau Interfax.

Meer uit Buitenland

Spreekverbod Trump na opmerkingen over griffier in rechtszaak

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De rechter die in New York het fraudeproces tegen Donald Trump leidt, heeft de oud-president een spreekverbond ('gag order') opgelegd. Trump had sociale media gebruikt om uit te halen naar de hoogste griffier van de rechter, die liet weten dat aanvallen op zijn personeel "onaanvaardbaar en ongepast" zijn en "onder geen enkele omstandigheid zullen worden getolereerd".

49 minuten geleden
McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

WASHINGTON (ANP) - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

2 uur geleden
Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

3 uur geleden
Zeker twintig doden bij busongeluk in Noord-Italië

VENETIË (ANP/RTR) - In Noord-Italië is een bus van een viaduct naar beneden gestort. Italiaanse media melden zeker 21 doden, onder wie twee minderjarigen, en twaalf gewonden. Ook zouden er nog zeker vier vermisten zijn. Na het ongeluk ontstond direct een grote brand.

4 uur geleden
McCarthy verliest in VS eerste Huis-stemming, afzetting dichtbij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse top-Republikein Kevin McCarthy heeft in het Huis van Afgevaardigden een nederlaag geleden. De leden van het Huis hadden de kans om een motie weg te stemmen over het afzetten van McCarthy als voorzitter, maar hebben dat niet gedaan. Daarmee lijkt de afzetting dichtbij. Later op dinsdag wordt over de beslissende motie gestemd.

4 uur geleden
Witte Huis: mogelijk eind aan steun voor Kyiv zonder Huis-akkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - Als de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het niet eens worden over verdere financiering van de steun aan Oekraïne, kan die steun na "enkele maanden" opdrogen, zegt het Witte Huis. Meerdere radicale Republikeinen willen dat er niet meer zomaar eindeloos hulp aan Kyiv geleverd wordt.

5 uur geleden
Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

7 uur geleden