
NAVO-landen eens over opfrissen verdedigingsplannen tegen Rusland
VILNIUS (ANP) - De NAVO-landen zijn het eens over nieuwe plannen om de verdediging van de alliantie voor het eerst sinds de Koude Oorlog weer op orde te brengen. De plannen schrijven onder meer voor wat iedere lidstaat moet doen in het geval van een aanval. Enkele laatste bezwaren van Turkije zijn uit de weg geruimd, zeggen NAVO-bronnen.
De NAVO richtte zich sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer op het pareren van grote rivaal Rusland. De westerse militaire alliantie was vooral druk met conflicten elders in de wereld. Nu Rusland en het Westen weer frontaal tegenover elkaar zijn komen te staan en het Kremlin oorlog voert in Oekraïne, acht de alliantie verse verdedigingsplannen nodig.
Het bondgenootschap kan straks binnen een maand 300.000 militairen op de been brengen om het grondgebied van de NAVO-landen te verdedigen. In de geheime plannen is uitgewerkt welke taak iedere lidstaat heeft en welke voorbereidingen die moet treffen. Het NAVO-territorium wordt in een noordelijk, centraal en zuidelijk deel verdeeld. Het NAVO-hoofdkwartier in het Limburgse Brunssum krijgt het commando over het middendeel, van de Baltische landen tot grofweg de Alpen.
Andere bezwaar
De NAVO-landen waren er al langer van overtuigd dat er nieuwe verdedigingsplannen moesten komen voor de oostflank van de alliantie. Sommige lidstaten vroegen om ook de onrustige zuidflank niet te vergeten. Turkije bijvoorbeeld voelt zich voortdurend bedreigd door gevaren uit Koerdische en andere hoek.
Maar het was een ander Turks bezwaar dat de goedkeuring van de plannen nog tot vlak voor de NAVO-top in Vilnius ophield. De regering in Ankara was het niet eens met sommige aardrijkskundige benamingen, die haar bijvoorbeeld te 'Grieks' waren, zoals Cyprus. Turkije en Griekenland zijn aartsvijanden die nog altijd ruziën om allerhande eilanden en wateren in hun grensgebied.
Verwachting akkoorden
De leiders van de 31 bondgenoten buigen zich dinsdag en woensdag nog over onder andere de defensieplannen. Maar hun ambassadeurs proberen voor die tijd al zoveel mogelijk akkoorden te sluiten. Ze moeten patstellingen, laat staan ruzie, tussen de leiders voorkomen.
Meer uit Buitenland
ROME (ANP) - Twee mensen zijn in Italië omgekomen als gevolg van de hitte. Dat meldt de BBC.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden".
18 minuten geledenNOUMÉA (ANP) - De Franse marine heeft bij Nieuw-Caledonië 2,5 ton cocaïne in beslag genomen, melden de nieuwssites Franceinfo en Les Nouvelles Calédoniennes op basis van een verklaring van de aanklager. Zeven mensen zijn opgepakt. Nieuw-Caledonië ligt in de Grote Oceaan ten westen van Australië en hoort bij Frankrijk.
49 minuten geledenBANGKOK (ANP/RTR/AFP) - Het grondwettelijk hof van Thailand heeft premier Paetongtarn Shinawatra geschorst tijdens een lopend justitieel onderzoek naar haar. De kans bestaat dat Paetongtarn moet aftreden.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gehint op forse bezuinigingen op subsidies waar zijn eerdere bondgenoot Elon Musk van profiteert. Musk was een grote financier van Trumps verkiezingscampagne en leidde de taskforce DOGE voor besparingen op overheidsuitgaven. Trump suggereert dat diezelfde instelling moet korten op overheidsgeld voor Musks bedrijven SpaceX en Tesla.
3 uur geledenIZMIR (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft meer dan honderd mensen aangehouden in de Turkse stad Izmir. Het gaat onder meer om aanhangers van de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP. Volgens lokale media zijn 120 mensen opgepakt in het stadhuis. Omroep NTV spreekt van 157 aanhoudingen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De stemmingen in de Amerikaanse Senaat over Donald Trumps grote wet voor binnenlands beleid zijn nachtwerk geworden. De zogenoemde One Big Beautiful Bill Act omvat onder meer bezuinigingen op de sociale zekerheid en zorg en laat de staatsschuld in tien jaar oplopen met 3300 miljard dollar (2800 miljard euro).
4 uur geleden