Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-landen beloven Oekraïne meer zware wapens in Den Haag

NAVO-landen beloven Oekraïne meer zware wapens in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - NAVO-landen zullen meer zware wapens aan Oekraïne gaan leveren. Dat verklaarden premier Mark Rutte, zijn Deense collega Mette Frederiksen en NAVO-topman Jens Stoltenberg in Den Haag.

Het aantal zware wapens dat richting Kiev gaat zal worden opgevoerd, zei Stoltenberg. Er werden op de top geen concrete toezeggingen voor wapenhulp gedaan. In Brussel komen woensdag tientallen landen samen om te praten over militaire hulp aan Oekraïne. De Oekraïense regering zegt meer zware wapens nodig te hebben tegen de Russen.

Rusland moet de oorlog verliezen, zei premier Rutte. En Oekraïne moet toegang tot alle wapens hebben, ook zwarte wapens, voegde hij eraan toe. Nederland heeft onlangs samen met Duitsland twaalf Pantserhouwitsers aan Oekraïne gegeven.

Zweden en Finland

Op het Catshuis kwamen leiders van zeven NAVO-landen bijeen ter voorbereiding van de NAVO-top later deze maand in Madrid. Ze beloofden de NAVO te versterken. De NAVO moet volgens Stoltenberg meer troepen en materieel gevechtsklaar hebben, zeker aan de oostflank van het NAVO-gebied.

Ook verklaarden de leiders nadrukkelijk voorstander te zijn van toetreding van Zweden en Finland. Turkije verzet zich nog tegen het lidmaatschap van beide Noordse landen. Volgens Stoltenberg moeten de zorgen van de regering in Ankara serieus worden genomen. Hij maakte duidelijk dat ook na de top in Madrid verder gekeken zal worden naar de zorgen van de Turken.

Rutte en Frederiksen hadden het initiatief genomen voor de bijeenkomst. Naast de secretaris-generaal van de NAVO waren daarvoor ook president Klaus Johannis van Roemenië en de minister presidenten Alexander De Croo (België), Mateusz Morawiecki (Polen) en Arturs Kariņš (Letland) gekomen. Op het laatste moment was ook nog de Portugese premier António Costa aangeschoven.

Meer uit Buitenland

Bronnen: deze week gesprekken in Qatar over oorlog Gaza

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Gesprekken tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren moeten nog deze week plaatsvinden in Qatar. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gemeld aan persbureau Reuters. Het Israëlische oorlogskabinet besloot zaterdag om onderhandelaars naar de gesprekken te sturen.

39 minuten geleden
Oekraïense wapenproductie volgens minister in jaar verdrievoudigd

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense defensie-industrie produceert volgens de regering drie keer zoveel wapens als een jaar geleden. Er zijn nu honderd staatsbedrijven actief in de wapenproductie en vierhonderd private ondernemingen, zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin. Volgens de minister van Defensie laten de westerse wapens nog wel eens op zich wachten.

1 uur geleden
Loekasjenko wil in 2025 weer een nieuwe termijn als president

MINSK (ANP/RTR) - Aleksandr Loekasjenko wil in 2025 een nieuwe termijn als president van Belarus. Dat heeft leider volgens staatspersbureau BelTA gezegd nadat hij zijn stem had uitgebracht voor de verkiezingen voor het parlement en de gemeenteraad van Minsk. Loekasjenko is een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en werd vaak de laatste dictator van Europa genoemd.

3 uur geleden
Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

4 uur geleden
Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

10 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

10 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

10 uur geleden