Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-kopstuk: Rusland binnen drie weken klaar voor invasie

NAVO-kopstuk: Rusland binnen drie weken klaar voor invasie

VILNIUS (ANP/DPA/RTR) - Rusland kan eind deze maand klaar zijn voor een invasie van Oekraïne, zegt het Nederlandse NAVO-kopstuk Rob Bauer. Het land zou volgens de militaire rechterhand van NAVO-baas Jens Stoltenberg dan genoeg troepen naar de grens hebben gedirigeerd voor "een serieuze invasie". De westerse alliantie overweegt meer troepen naar oostelijke lidstaten te sturen.

Bauer tekent aan dat de NAVO niet weet of Rusland inderdaad Oekraïne wil binnenvallen. Moskou heeft niet alleen meer dan 100.000 militairen samengetrokken in de grensstreek, maar ook benodigde ondersteuning. "Dat is iets dat we meer en meer zien verzameld" langs de Russisch-Oekraïense grens en in het met Rusland bevriende buurland Belarus, zegt de Nederlandse admiraal. "Dat is heel verontrustend."

Door de komst van tienduizenden Russische soldaten naar Belarus voelt Oekraïne zich nu ook vanuit het noorden bedreigd. De hoofdstad Kiev ligt niet heel ver van de Belarussische grens.

Bauer is voorzitter van het militair comité van het bondgenootschap en daarmee de belangrijkste militaire adviseur van NAVO-baas Jens Stoltenberg.

Meer uit Buitenland

VN: recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Wereldwijd zijn 120 miljoen mensen op de vlucht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat aantal stijgt al jaren en lag nog nooit eerder zo hoog.

1 uur geleden
G7-top in Italië begint met gesprekken over steun Oekraïne

FASANO (ANP) - De G7-top begint in de Italiaanse regio Apulië met gesprekken over steun aan Oekraïne. De leiders van de lidstaten hopen op een deal over hoe ze de winst op bevroren tegoeden uit Rusland kunnen gebruiken ten gunste van Oekraïne.

1 uur geleden
Protesten in Argentinië om nieuwe hervormingspogingen van Milei

BUENOS AIRES (ANP) - In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn woensdag grote straatprotesten gehouden tegen hervormingen die de uiterst rechtse president Javier Milei wil doorvoeren. In de Argentijnse senaat wordt gedebatteerd over de zogeheten omnibuswet, die in hervormingen voorziet als privatisering van overheidsbedrijven en flexibilisering van de arbeidsmarkt.

3 uur geleden
Hamas spoort VS aan druk uit te oefenen op Israël voor bestand

DOHA (ANP) - Hamas heeft de Verenigde Staten verzocht om hun bondgenoot Israël onder druk te zetten om een ​​permanent staakt-het-vuren in het gebied te aanvaarden, nu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een bezoek aan het Midden-Oosten afrondt.

4 uur geleden
Kroonprins Bin Salman afwezig op G7-top in Italië om hadj

ROME (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zich woensdagavond bij de Italiaanse premier Giorgia Meloni afgemeld voor de G7-top die donderdag van start gaat. Dat meldde het staatspersbureau SPA in een verklaring. De 38-jarige troonopvolger gaf aan verhinderd te zijn door de voorbereidingen rondom de pelgrimstocht (hadj), naar de voor moslims heilige plaats Mekka, die dit weekend van start gaat. In zijn bericht aan Meloni verontschuldigde Bin Salman zich voor zijn afwezigheid.

7 uur geleden
Starmer zegt de belasting voor werkenden niet te verhogen

GRIMSBY (ANP) - Labour is niet van plan om de belastingen te verhogen voor werkenden. Dat heeft partijleider Keir Starmer gezegd in een campagneuitzending van Sky News. De Conservatieve partij van premier Rishi Sunak valt Labour vaak aan op belastingen.

9 uur geleden
G7: 50 miljard dollar voor Oekraïne via bevroren Russisch geld

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De G7, een groep van zeven machtige geïndustrialiseerde landen, heeft in principe een akkoord bereikt over de uitbetaling van 50 miljard dollar (ruim 46 miljard euro) aan Oekraïne door gebruik te maken van bevroren Russische tegoeden. Kyiv krijgt het geld nog dit jaar, maakte G7-lid Frankrijk bekend. Verdere details moeten nog worden uitgewerkt.

9 uur geleden