
NAVO-chef wil onderzoek naar Deens-VS spionageschandaal
KOPENHAGEN (ANP) - Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft woensdag opgeroepen tot onderzoek naar berichten over een Deens-Amerikaans spionageschandaal. De Deense publieke omroep DR onthulde eerder deze week dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) in samenwerking met de Deense inlichtingendienst onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere Europese hoogwaardigheidsbekleders bespioneerde.
"De landen die bij de zaak betrokken zijn, zijn NAVO-bondgenoten en moeten alle feiten op tafel leggen en nagaan wat er werkelijk is gebeurd", aldus Stoltenberg tegen DR. Hij zei dat de kwestie Denemarken in een kwaad daglicht heeft gesteld, maar dat het vertrouwen binnen de NAVO intact bleef.
De Deense publieke omroep lanceerde maandag het verhaal dat de NSA in samenwerking met de Deense inlichtingendienst Merkel en andere Europese hoogwaardigheidsbekleders bespioneerde. De NSA maakte gebruik van het Europese netwerk van internetkabels, waarvan belangrijke knooppunten in Denemarken liggen.
De leiders van Duitsland en Frankrijk, Angela Merkel en Emmanuel Macron, hebben eerder zowel de Verenigde Staten als Denemarken om opheldering gevraagd. De Deense premier Mette Frederiksen stelde dat er geen sprake is geweest van systematische observatie van bondgenoten. Ze zei dat ze niet geloofde dat de betrekkingen van Denemarken met bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk zijn geschaad.
Washington was ook verzoenend. Perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis zei woensdag dat er veel is veranderd sinds het incident in 2014. "De Verenigde Staten hebben de aanpak van overzeese surveillance volledig herzien; president Obama heeft destijds een presidentiële richtlijn uitgevaardigd die onze aanpak op significante manieren heeft veranderd. We zullen blijven samenwerken met onze Europese bondgenoten en partners om alle vragen te beantwoorden via de gepaste nationale veiligheidskanalen."
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
47 minuten geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
1 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
2 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
3 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
5 uur geledenAMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
6 uur geleden