Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-chef Stoltenberg: zeker 20 lidstaten halen 2 procentsnorm

NAVO-chef Stoltenberg: zeker 20 lidstaten halen 2 procentsnorm

WASHINGTON (ANP/DPA) - Meer dan twintig leden van de NAVO zullen 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg maandag in Washington.

Nieuwe data van de NAVO laten zien dat 23 leden van het bondgenootschap naar verwachting de 2 procent zullen halen. In februari werd dat aantal nog geraamd op 18.

"Dit is goed voor Europa en voor de Verenigde Staten", zei Stoltenberg in een toespraak in Washington. "Vooral omdat veel van het extra geld wordt uitgegeven hier in de Verenigde Staten."

Sinds 2006 hebben NAVO-leden zich eraan verbonden om ten minste 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uit te geven, maar slechts enkele hebben dit doel ooit gehaald. Daarover waren de Verenigde Staten, de grootste militaire macht van het bondgenootschap, gefrustreerd. Met name oud-president Donald Trump sprak er zijn irritatie over uit. Sinds de oorlog in Oekraïne is de bereidheid bij NAVO-leden om de 2 procent te halen gegroeid.

Jens Stoltenberg is in Washington om met president Joe Biden te spreken en een NAVO-top in juli voor te bereiden. Hij heeft voorgesteld om voor Oekraïne jaarlijks minstens 40 miljard euro vrij te maken.

De Nederlandse demissionaire minister van Defensie Kajsa Ollongren heeft ervoor gepleit dat NAVO-landen elk een kwart procent van hun bruto binnenlands product voor Oekraïne vrijmaken. Bovenop de 2 procent die ze volgens afspraak moeten besteden aan de eigen verdediging.

Meer uit Buitenland

Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

2 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

2 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

3 uur geleden
Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

5 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

5 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

7 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

7 uur geleden