Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-chef Stoltenberg: ook Biden zet druk op bondgenoten

NAVO-chef Stoltenberg: ook Biden zet druk op bondgenoten

BRUSSEL (ANP) - De aankomende president van de Verenigde Staten, Joe Biden, zal net als de huidige president Donald Trump druk blijven zetten op de Europese leden van het bondgenootschap om hun defensie-uitgaven te verhogen, stelt NAVO-chef Jens Stoltenberg. De nog zittende Trump had volgens Stoltenberg "zijn eigen stijl" en was "vrij duidelijk" naar de andere leden over zijn verwachtingen. Stoltenberg zegt er vrijwel zeker van te zijn dat Biden "dezelfde verwachting van de Europese partners" zal uiten.

In het interview met een aantal Duitse kranten zei Stoltenberg dat hij er zeker van is dat de NAVO in Biden "een sterke aanhanger van de alliantie" heeft. Een heel verschil met Trump, die de NAVO ooit nog "verouderd" noemde.

Stoltenberg en Biden spraken elkaar maandag voor het eerst sinds de Democraat eerder deze maand als winnaar uit de verkiezingen kwam. De NAVO-chef heeft Biden met zijn zege gefeliciteerd en hem gezegd dat hij uitkijkt naar een nauwe samenwerking om de band tussen Noord-Amerika en Europa verder te versterken. Biden verzekerde in het gesprek dat de Verenigde Staten toegewijd blijven aan hun plichten als NAVO-bondgenoot, waaronder de verplichting tot wederzijdse bijstand bij een aanval.

Biden wil samenwerken met Stoltenberg en de andere NAVO-leden om te verzekeren dat het bondgenootschap de strategische richting en capaciteiten houdt om eventuele vijanden te blijven afschrikken en nieuwe bedreigingen tegen te gaan. Onder Trump raakte de relatie tussen de Verenigde Staten en de NAVO merkbaar beschadigd. Trump uitte herhaaldelijk zijn twijfels of de VS zouden voldoen aan hun verplichting om in geval van nood militaire bijstand te verlenen. Bovendien waren er geen overeengekomen aankondigingen voor de terugtrekking van troepen uit Duitsland en meest recentelijk uit Afghanistan en Irak.

Stoltenberg waarschuwde in het interview ervoor dat het behalen van de twee-procentdoelstelling voor defensie-uitgaven verder in gevaar komt door de coronacrisis. "De belangrijkste taak van de NAVO is om te voorkomen dat de corona-gezondheidscrisis een veiligheidscrisis wordt", zei de Noor. "Daarom moeten we meer blijven investeren".

Ook waarschuwde Stoltenberg voor ideeën van een onafhankelijk Europees veiligheidsbeleid en een verzwakking van de NAVO. "Feit is dat de Europese Unie Europa niet kan verdedigen", aldus Stoltenberg. De Amerikaanse veiligheidsgaranties, nucleaire afschrikking en de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Europa blijven "absoluut noodzakelijk". De Franse president Emmanuel Macron had eerder een kritisch debat op gang gebracht door Europa op te roepen tot "strategische autonomie". "Elke poging om de banden tussen Noord-Amerika en Europa te verzwakken, zal niet alleen de NAVO verzwakken, maar ook Europa verdelen", benadrukte Stoltenberg.

Meer uit Buitenland

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld. Over doden aan de eigen zijde zei het ministerie niets.

4 uur geleden
Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

7 uur geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

9 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

9 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

11 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

13 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

13 uur geleden