Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-chef: Poetin heeft grote fout gemaakt met oorlog in Oekraïne

NAVO-chef: Poetin heeft grote fout gemaakt met oorlog in Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een "grote fout" gemaakt met het binnenvallen van Oekraïne, stelt NAVO-chef Jens Stoltenberg voor aanvang van een NAVO-top op het hoofdkwartier in Brussel. Hij waarschuwt Moskou opnieuw niet naar chemische of zelfs kernwapens te grijpen.

De inzet van zulke wapens zou het conflict "fundamenteel veranderen" en ook NAVO-landen kunnen raken, herhaalt Stoltenberg voor aankomst van de leiders van de dertig lidstaten. Maar hij wil niet zeggen of de militaire alliantie het als een aanval op zichzelf zou opvatten als ze de gevolgen van een aanval in Oekraïne zouden voelen.

De NAVO wil zich niet in de oorlog mengen, maar NAVO-landen zullen kijken hoe ze Oekraïne verder kunnen helpen zichzelf te verdedigen, zegt Stoltenberg. Met "geavanceerde luchtafweer" bijvoorbeeld. Poetin "heeft de moed van het Oekraïense volk en de Oekraïense strijdkrachten onderschat". De Russische troepen stuiten ook volgens waarnemers op veel meer weerstand dan Moskou verwachtte.

De NAVO-leiders zullen donderdag ook steun uitspreken voor landen als Georgië, waarmee de NAVO ook samenwerkt maar die zich bedreigd voelen door Rusland, verwacht Stoltenberg.

Meer uit Buitenland

Denen in actie om kunst te redden uit brandende beurs Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - In Denemarken worden verwoede pogingen gedaan om kunst en historische voorwerpen te redden uit het brandende historische beursgebouw in Kopenhagen. De hulpdiensten, werknemers van de Kamer van Koophandel en passanten helpen bij het wegdragen van schilderijen en andere werken.

12 minuten geleden
Zelensky: grote energiecentrale verwoest door tekort aan raketten

KYIV (ANP) - Oekraïne stond machteloos bij een Russische aanval op een belangrijke energiecentrale door een tekort aan luchtafweerraketten. Dat zegt president Volodymyr Zelensky in een interview met een Amerikaanse zender PBS.

28 minuten geleden
Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

MEXICO-STAD (ANP) - In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

1 uur geleden
VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

1 uur geleden
'Held' van dodelijke steekpartij Sydney mag in Australië blijven

SYDNEY (ANP) - Een Fransman die een heldenstatus kreeg na een dodelijke steekpartij in Sydney, mag in Australië blijven. Damien Guerot krijgt volgens zijn advocaat een permanente verblijfsstatus, bericht omroep ABC.

2 uur geleden
Grote brand uitgebroken in historisch beursgebouw in Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Het historische beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een verwoestende brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het gebouw worden gehaald.

3 uur geleden
President Iran: zware reactie als onze belangen worden geschaad

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft gewaarschuwd dat zelfs "kleinste actie" om Iraanse belangen te ondermijnen beantwoord zal worden met een "zwaar, grootschalig en pijnlijk optreden" tegen de dader. Hij verklaarde dat volgens Iraanse media in een gesprek met emir Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar.

3 uur geleden