Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-chef: mogelijk troepen om Finland en Zweden te beschermen

NAVO-chef: mogelijk troepen om Finland en Zweden te beschermen

BERLIJN (ANP) - De NAVO wil aspirant-lid Finland en Zweden, dat het Finse voorbeeld vermoedelijk volgt, tegen Rusland beschermen zolang ze nog niet de hulp van de alliantie kunnen inschakelen. Mogelijk ook door NAVO-troepen naar de regio te sturen, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg na overleg met de buitenlandministers van de dertig lidstaten. Ook kunnen de twee Noord-Europese landen rekenen op bijstand bij het afslaan van cyberaanvallen en andere niet-militaire acties van Rusland.

Het van oudsher neutrale Finland besloot zondag definitief om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen en Zweden staat op het punt hetzelfde te doen. De huidige lidstaten zullen de twee nieuwelingen hartelijk verwelkomen, verwacht Stoltenberg. Ook aan de bedenkingen van Turkije zullen ze een mouw passen. Maar de aansluiting van Zweden en Finland kost hoe dan ook meerdere maanden. In de tussentijd kunnen ze nog niet terugvallen op de afspraak dat NAVO-leden een aanval op de een als een aanval op allen beschouwen.

Stoltenberg blijft ervan uitgaan dat Finland en Zweden snel en soepel kunnen toetreden, sneller dan voorheen het geval was. Het bondgenootschap beschouwt de twee in de praktijk al haast als leden, zei de gastvrouw van het overleg, de Duitse minister Annalena Baerbock.

Bezwaar

Helsinki en Zweden hoeven ook niet voor oponthoud te vrezen nu Turkije op de valreep bezwaar heeft gemaakt, denkt Stoltenberg. Het is volgens hem "niet de bedoeling van Turkije om de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO te vertragen". Hij rekent erop dat "we erin zullen slagen om de zorgen die Turkije heeft uitgesproken te behandelen op een manier die het toetredingsproces niet zal ophouden".

Na onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk verzekerde ook Duitsland dat Finland en Zweden in de wachtkamer op bescherming kunnen rekenen. De alliantie "zal proberen het toetredingsproces te versnellen" en "kijken naar manieren om veiligheidsgaranties af te geven, inclusief door het vergroten van de aanwezigheid van de NAVO in de regio", zei Stoltenberg.

Neutraal

Finland en Zweden waren altijd uitdrukkelijk neutraal, maar sinds Rusland een oorlog is begonnen tegen buurland Oekraïne voelen ze zich veiliger binnen de NAVO.

Oekraïne kan wapens en andere militaire steun tegemoet blijven zien, verzekerden Baerbock en Stoltenberg. "Oekraïne gaat deze oorlog winnen", stelt de NAVO-chef.

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

10 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

11 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

12 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

13 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

13 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

14 uur geleden