Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-chef: geen doorbraak in gesprek Turken met Zweden en Finnen

NAVO-chef: geen doorbraak in gesprek Turken met Zweden en Finnen

BRUSSEL (ANP/DPA) - NAVO-chef Jens Stoltenberg ziet nog geen doorbraak in de gesprekken tussen de leiders van Zweden, Finland en Turkije over de NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen die door de Turken wordt geblokkeerd. Stoltenberg had in Brussel overleg met de Zweedse premier Magdalena Andersson, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Finse premier Sanna Marin.

Finland en Zweden hebben het NAVO-lidmaatschap aangevraagd als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Maar de kandidaturen stuiten op tegenstand van Turkije, dat boos is over de steun die de twee landen volgens Ankara verlenen aan Koerdische terroristische organisaties en over wapenembargo's tegen Turkije. Andersson noemde de gesprekken "goed en constructief", maar ook zij beaamde dat er geen doorbraak is.

Een dag voor het begin van een belangrijke NAVO-top in Madrid liet ook Erdogan zelf niet blijken dat hij bereid is compromissen te sluiten over de noordelijke uitbreiding van de NAVO. "Morgen gaan we naar de NAVO-top in Spanje en doen we al het nodige in overeenstemming met de rechten en belangen van ons land", zei de Turkse president. De Turken willen hun gesprekspartners de "hypocrisie" tegenover "terroristische organisaties" aantonen met documenten, informatie en foto's.

Meerdaagse top

De dertig NAVO-landen ontmoeten elkaar vanaf dinsdag in Madrid voor een meerdaagse top, waarbij de Russische agressie centraal staat. Langs de zijlijn worden opnieuw pogingen ondernomen om het Turkse verzet tegen Finnen en Zweden te doorbreken. Stoltenberg zal opnieuw een ontmoeting hebben met de Zweedse premier en Erdogan en ook de Finse president doet mee.

Andersson herhaalde maandag nog maar eens dat Zweden fel gekant is tegen terrorisme "in welke vorm dan ook" en "geen toevluchtsoord voor terroristen" is. Maar dat kon de Turkse delegatie blijkbaar niet vermurwen.

Elk NAVO-lidmaatschap vereist de goedkeuring van alle leden van het bondgenootschap. Turkije is al meer dan zeventig jaar een NAVO-bondgenoot en heeft het op een na grootste leger van de alliantie.

Meer uit Buitenland

Hamas: twee Russen vrijgelaten op verzoek van president Poetin

GAZA-STAD (ANP/AFP/DPA) - Hamas heeft naar eigen zeggen twee Russische vrouwen vrijgelaten die werden vastgehouden als gijzelaar. Dat gebeurde op aandringen van de Russische regering, aldus de gewapende tak van Hamas, de Al Qassambrigades.

6 minuten geleden
Franse justitieminister vrijgesproken van belangenverstrengeling

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister van Justitie Éric Dupond-Moretti heeft zich niet schuldig gemaakt aan een belangenverstrengeling. De politicus moest voor een speciaal hof verschijnen omdat hij mogelijk zijn functie misbruikt heeft om tegenstanders uit zijn tijd als advocaat terug te pakken. Dat zogenoemde Hof van Justitie van de Republiek (CJR) heeft geoordeeld dat daar geen sprake van is.

20 minuten geleden
NAVO-chef: Russische raketten klaar om Oekraïne in kou te zetten

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft een groot aantal raketten verzameld om Oekraïne komende winter "in het donker en in de kou" te zetten, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Maar voor moedeloosheid is volgens Stoltenberg geen plaats. Bondgenoten helpen Oekraïne het luchtruim te verdedigen en Rusland zelf incasseert ook klap op klap.

39 minuten geleden
Hamas: jongste gijzelaar en gezinsleden dood door aanval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas maakt melding van het overlijden van drie gijzelaars door een eerder bombardement van Israël op de Gazastrook. Het zou gaan om de tien maanden oude baby Kfir Bibas, de jongste gijzelaar, zijn 4-jarige broer en hun moeder. Israël laat weten onderzoek te doen naar deze informatie.

49 minuten geleden
Rusland loopt plek in belangrijke raad van de OPCW mis

DEN HAAG (ANP) - Rusland is een belangrijke stem in de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwijtgeraakt. Het land kreeg te weinig steun voor een zetel in de zogenoemde Uitvoerende Raad, die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de werkzaamheden van de organisatie.

1 uur geleden
Autoriteiten Westoever: twee kinderen gedood door leger Israël

RAMALLAH (ANP/RTR) - Twee Palestijnse kinderen zijn op de Westelijke Jordaanoever gedood door het Israëlische leger, zegt het lokale ministerie van Gezondheid. Er wordt gemeld dat een 8-jarige jongen in zijn hoofd is geschoten en een 15-jarige in de borst.

2 uur geleden
Washington voert druk op Israël op voor langer bestand

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP/DPA) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken bezoekt naar verluidt donderdag Israël om aan te dringen op een langer bestand in de Gazastrook. Hij zei woensdag in Brussel dat de wapenstilstand "gijzelaars bij hun geliefden thuisbrengt" en hulpverlening aan de Gazastrook mogelijk maakt. Volgens Blinken wil Israël ook dat met een langer bestand meer gijzelaars terugkomen. Blinken bezoekt de komende dagen ook de Westelijke Jordaanoever.

2 uur geleden