Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-chef: geen doorbraak in gesprek Turken met Zweden en Finnen

NAVO-chef: geen doorbraak in gesprek Turken met Zweden en Finnen

BRUSSEL (ANP/DPA) - NAVO-chef Jens Stoltenberg ziet nog geen doorbraak in de gesprekken tussen de leiders van Zweden, Finland en Turkije over de NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen die door de Turken wordt geblokkeerd. Stoltenberg had in Brussel overleg met de Zweedse premier Magdalena Andersson, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Finse premier Sanna Marin.

Finland en Zweden hebben het NAVO-lidmaatschap aangevraagd als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Maar de kandidaturen stuiten op tegenstand van Turkije, dat boos is over de steun die de twee landen volgens Ankara verlenen aan Koerdische terroristische organisaties en over wapenembargo's tegen Turkije. Andersson noemde de gesprekken "goed en constructief", maar ook zij beaamde dat er geen doorbraak is.

Een dag voor het begin van een belangrijke NAVO-top in Madrid liet ook Erdogan zelf niet blijken dat hij bereid is compromissen te sluiten over de noordelijke uitbreiding van de NAVO. "Morgen gaan we naar de NAVO-top in Spanje en doen we al het nodige in overeenstemming met de rechten en belangen van ons land", zei de Turkse president. De Turken willen hun gesprekspartners de "hypocrisie" tegenover "terroristische organisaties" aantonen met documenten, informatie en foto's.

Meerdaagse top

De dertig NAVO-landen ontmoeten elkaar vanaf dinsdag in Madrid voor een meerdaagse top, waarbij de Russische agressie centraal staat. Langs de zijlijn worden opnieuw pogingen ondernomen om het Turkse verzet tegen Finnen en Zweden te doorbreken. Stoltenberg zal opnieuw een ontmoeting hebben met de Zweedse premier en Erdogan en ook de Finse president doet mee.

Andersson herhaalde maandag nog maar eens dat Zweden fel gekant is tegen terrorisme "in welke vorm dan ook" en "geen toevluchtsoord voor terroristen" is. Maar dat kon de Turkse delegatie blijkbaar niet vermurwen.

Elk NAVO-lidmaatschap vereist de goedkeuring van alle leden van het bondgenootschap. Turkije is al meer dan zeventig jaar een NAVO-bondgenoot en heeft het op een na grootste leger van de alliantie.

Meer uit Buitenland

1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

ZARAGOZA (ANP/DPA/AFP) - Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

1 uur geleden
Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

4 uur geleden
Oekraïne: Russen in de problemen bij zuidelijke stad Cherson

KIEV (ANP/AFP) - Volgens Oekraïne komen de Russische bezetters steeds meer in de problemen bij Cherson, een grote stad in het zuiden die de Russen konden veroveren door de rivier Dnjepr over te steken. Inmiddels zijn alle bruggen daar door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.

5 uur geleden
Amerikaanse parlementariërs bezoeken Taiwan

TAIPEI (ANP) - Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is zondag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

6 uur geleden
Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie onderzoekt een onlinebedreiging tegen Harry Potter-auteur J.K. Rowling na haar tweet over de aanval op collega-schrijver Salman Rushdie.

7 uur geleden
Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

7 uur geleden
Tientallen doden door brand in kerk in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand in een kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Volgens kerkelijke autoriteiten zijn zeker 41 doden te betreuren. Ook zouden er rond de vijftig gewonden zijn. De meeste slachtoffers waren kinderen.

7 uur geleden