Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-chef: ernstigste escalatie sinds begin oorlog tegen Oekraïne

NAVO-chef: ernstigste escalatie sinds begin oorlog tegen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De inlijving door Rusland van deels bezette Oekraïense provincies tekent "de ernstigste escalatie sinds het begin van de oorlog" tegen Oekraïne, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij spreekt van een "sleutelmoment" in de nu ruim zeven maanden durende oorlog.

Rusland mobiliseert sinds vorige week honderdduizenden extra militairen en schermt steeds nadrukkelijker met zijn kernwapens, aldus Stoltenberg. Samen met de annexatie van vrijdag brengt dat het conflict tot een voorlopig hoogtepunt. Maar Rusland "toont met dat alles geen kracht, maar zwakheid", stelt de secretaris-generaal van het westerse bondgenootschap.

De annexatie zal de Russische president Vladimir Poetin in ieder geval niet baten, waarschuwt Stoltenberg. Oekraïne houdt "alle recht om de bezette gebieden te bevrijden". En Poetin zal niet slagen in zijn opzet om Oekraïnes medestanders af te schrikken. Wie denkt Kiev om terughoudendheid te moeten vragen uit angst voor een Russische kernaanval "zwicht voor nucleaire chantage", aldus de Noor.

De dertig NAVO-landen zullen doorgaan met hun hulp aan Oekraïne, zegt Stoltenberg. Zolang als dat nodig is, zodat het zijn verloren grondgebied kan heroveren. De alliantie roept de rest van de wereld op de "schaamteloze veroveringspogingen" van Moskou te verwerpen.

De NAVO-chef wilde niet ingaan op het verzoek van Oekraïne om versneld tot het bondgenootschap te worden toegelaten. De NAVO richt zich "op het leveren van onmiddellijke steun aan Oekraïne om het te helpen zich te verdedigen tegen de brute Russische invasie", zei hij.

Meer uit Buitenland

VS trekken 53 miljoen uit voor herstel Oekraïens energienet

BOEKAREST/WASHINGTON (ANP/RTR) - Oekraïne krijgt een Amerikaans steunpakket van 53 miljoen dollar om het energienet te versterken en herstellen. Oekraïne komt nog een derde van de gebruikelijke energietoevoer tekort na een golf Russische raketaanvallen op de stroomvoorziening.

35 minuten geleden
Gevangen Belarussische protestleider opgenomen op intensive care

MINSK (ANP/RTR) - De gevangen Belarussische protestleider Maria Kolesnikova is opgenomen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in de stad Homel. Dat wordt dinsdag gemeld door het Telegram-kanaal van het gevangen oppositielid Viktor Babariko.

41 minuten geleden
Franse smaadzaak tegen Roman Polanski begint in 2024

PARIJS (ANP) - De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski staat in 2024 terecht wegens smaad. De rechtbank van Parijs heeft dinsdag volgens Franse media bekendgemaakt dat de zaak tegen de filmmaker op 5 maart van dat jaar begint.

1 uur geleden
Oekraïense vluchtelingen in Polen gaan meebetalen aan opvang

WARSCHAU (ANP/RTR) - Oekraïense vluchtelingen in Polen moeten gaan bijdragen aan hun eten en verblijf als ze langer dan vier maanden in een opvang zitten. Het buurland van Oekraïne nam sinds de invasie van Rusland meer dan 1 miljoen vluchtelingen op. De eigen bijdrage moet op 1 maart ingaan.

1 uur geleden
Eerste vaste bewoners van Chinees ruimtestation zijn gelanceerd

JIUQUAN (ANP) - Drie Chinese ruimtevaarders zijn dinsdag op weg gegaan naar het nieuwe internationale ruimtestation van hun land. De bouw daarvan is onlangs afgerond. De drie taikonauten, zoals China zijn astronauten noemt, zijn de eerste vaste bewoners van het ruimtecomplex.

2 uur geleden
Kritische Poolse rechter na twee jaar weer aan het werk

WARSCHAU (ANP/RTR) - Na een schorsing van twee jaar mag een Poolse rechter die felle kritiek had op de nationalistische regering van zijn land weer aan het werk. Rechter Igor Tuleya is een symbool geworden van het verzet tegen de veranderingen die regeringspartij Wet en Rechtvaardigheid sinds 2015 heeft aangebracht in de rechtspraak in Polen.

2 uur geleden
China wil hardhandig optreden tegen coronaprotesten

BEIJING (ANP/AFP) - Het hoogste veiligheidsorgaan van China roept op tot "hardhandig optreden" tegen "vijandige troepen" , daarbij wijzend op de mensen die in grote steden protesteren tegen de uiterst strikte coronamaatregelen en het communistische regime.

2 uur geleden