Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-bron: raket in Polen was volgens Biden Oekraïens

NAVO-bron: raket in Polen was volgens Biden Oekraïens

BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De explosie waarbij twee doden vielen in een Pools dorp bij de grens met Oekraïne, werd veroorzaakt door een Oekraïense luchtverdedigingsraket. Dat zou de Amerikaanse president Joe Biden hebben laten weten aan de G7-landen en de NAVO-partners, zegt een bron rond het NAVO-beraad over het incident.

Biden had eerder op basis van voorlopige informatie al aangegeven dat het mogelijk ging om een Oekraïense luchtafweerraket van het type S-300. Rusland zegt te kunnen aantonen dat het geen eigen raket was.

De Belgische minister van Defensie beaamde dat voorzichtig. "Op basis van de voorlopige beschikbare informatie zijn de aanvallen hoogstwaarschijnlijk het resultaat van Oekraïense luchtafweersystemen die werden ingezet om Russische raketten uit de lucht te halen", aldus minister Ludivine Dedonder in een verklaring.

Artikel 4

Dat het hoogstwaarschijnlijk om Oekraïens vuur ging valt ook op te maken uit het feit dat Polen nog geen beroep heeft gedaan op artikel 4 van het NAVO-verdrag, zeggen NAVO-bronnen. Met dat artikel kan een NAVO-land dat zich bedreigd voelt zijn 29 bondgenoten bijeenroepen om het gevaar en de mogelijke reactie te bespreken. Als er een Russische raket was neergekomen zou het logisch zijn geweest om de belangrijke overlegprocedure wel te activeren.

De NAVO-ambassadeurs zijn wel in Brussel bijeen voor spoedoverleg, maar dat is door NAVO-chef Jens Stoltenberg belegd. De dertig lidstaten bespreken wat er precies in Polen, op NAVO-grondgebied dus, is gebeurd.

Geen sprake van beroep op artikel 5

Van een beroep op het vermaarde artikel 5, dat NAVO-landen bij een aanval verzekert van elkaars militaire hulp, is sowieso geen sprake.

Meer uit Buitenland

Poetin aangekomen in Saudi-Arabië, spreekt met de kroonprins

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Saudi-Arabië aangekomen. Hij spreekt daar met kroonprins Mohammed bin Salman onder meer over olie, de oorlog in Gaza en de oorlog in Oekraïne, zegt het Kremlin. Het is de tweede stop van Poetin tijdens een zeldzaam bezoek aan het Midden-Oosten, na een eerdere stop in de Verenigde Arabische Emiraten.

16 minuten geleden
Oud-voorzitter Kevin McCarthy verlaat het Amerikaanse Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

38 minuten geleden
Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

2 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

2 uur geleden
Al 10.000 ton aan wapentuig aan Israël geleverd sinds 11 oktober

JERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.

3 uur geleden
Laatste vermiste dood gevonden na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.

5 uur geleden
Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

6 uur geleden