Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO bijeen na mogelijke Russische raketinslag in Polen

NAVO bijeen na mogelijke Russische raketinslag in Polen

WARSCHAU/BRUSSEL (ANP/RTR) - De ambassadeurs van de NAVO-lidstaten komen woensdag bijeen tijdens een spoedzitting om de veiligheid van NAVO-lid Polen te bespreken. Op Pools grondgebied was dinsdag een ontploffing die volgens het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken veroorzaakt werd door een raket van Russische makelij. Wie de raket heeft afgevuurd, konden de Polen niet vaststellen.

De Poolse regering in Warschau heeft de NAVO ingeschakeld op basis van artikel 4 van het NAVO-verdrag. Het gaat dan om onderling overleg als een land zich bedreigd voelt. In het volgende artikel 5 is vastgelegd dat een aanval op een NAVO-land wordt beschouwd als een aanval op alle NAVO-bondgenoten. Polen heeft verder besloten tot verhoogde paraatheid van bepaalde eenheden van zijn strijdkrachten.

Rusland ontkent raketten te hebben afgevuurd nabij de Pools-Oekraïense grens en spreekt van een opzettelijke provocatie. De door Poolse media verspreide beelden van mogelijke brokstukken van raketten zouden geen Russische wapensystemen zijn. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei dat hij geen informatie had over de explosie waarbij twee doden vielen.

NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft dinsdagavond laten weten dat het bondgenootschap de situatie op de voet volgt en de bondgenoten in nauw overleg zijn. Volgens de secretaris-generaal is het belangrijk dat alle feiten worden vastgesteld. Premier Mark Rutte noemde de berichten over de raketinslag "ernstig".

Meer uit Buitenland

Ruim anderhalf miljoen bezoekers bij megaconcert Madonna in Rio

RIO DE JANEIRO (ANP/RTR) - Het afsluitende optreden van de Celebration Tour van Madonna heeft volgens de autoriteiten ongeveer 1,6 miljoen mensen naar het strand van Copacabana in Rio de Janeiro getrokken. Het megaconcert van de 65-jarige artieste was voor bezoekers gratis, de overheid kostte het naar verluidt zo'n 20 miljoen real (omgerekend ruim 3,6 miljoen euro).

1 uur geleden
Madonna geeft megaconcert in Rio de Janeiro

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA/AFP) - Madonna heeft zaterdagnacht een megaconcert gegeven op het strand van Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Volgens het stadsbestuur werden er 1,5 miljoen fans verwacht bij het optreden. Hoeveel dat er uiteindelijk precies waren, was niet onmiddellijk duidelijk. Wel tonen foto's van het evenement dat het strand afgeladen vol stond.

3 uur geleden
Minimalistische kunstenaar Frank Stella overleden

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is op 87-jarige leeftijd overleden, melden verschillende media in de Verenigde Staten. De schilder en beeldhouwer, die zich vooral met zijn vroege minimalistische werken een dominante plek binnen de naoorlogse Amerikaanse kunstwereld verwierf, stierf thuis in Manhattan aan lymfeklierkanker, meldt The New York Times.

4 uur geleden
Hamas: geen akkoord zonder definitief einde oorlog in Gaza

CAÏRO (ANP/AFP) - Een hoge functionaris van Hamas heeft gezegd dat de Palestijnse groepering niet zal instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet expliciet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt. De functionaris, die volgens persbureau AFP niet bij naam genoemd wilde worden, hekelde de Israëlische pogingen om tot een akkoord te komen over de vrijlating van gijzelaars "zonder dit te koppelen aan het beëindigen van de agressie in Gaza".

9 uur geleden
VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een "echte" hongersnood in het noorden van de Gazastrook. De problemen zouden zich uitbreiden naar het zuiden van het Palestijnse gebied, aldus Cindy McCain in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

15 uur geleden
Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

17 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

18 uur geleden