Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO belooft Oekraïne hulp om warm te blijven en te vechten

NAVO belooft Oekraïne hulp om warm te blijven en te vechten

BOEKAREST/BRUSSEL (ANP) - De NAVO zal Oekraïne helpen zijn verwoeste stroomnet, verwarming en waterleiding te repareren en luchtaanvallen af te slaan. De westerse militaire alliantie voert de hulp op en houdt die vol, zolang als het nodig is, beloven de buitenlandministers van de dertig NAVO-landen.

Oekraïne heeft de Russische invasie tot een halt gebracht en dringt het Russische leger al maanden stapje voor stapje terug. Maar met de eerste sneeuw vallen al weken ook honderden raketten en richten kamikazedrones grote verwoestingen aan. Vooral de infrastructuur heeft het te verduren, zodat Oekraïners om de haverklap zonder elektriciteit, verwarming en water zitten.

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba vroeg de dertig NAVO-ministers die in Boekarest bijeenzijn daarom dringend om luchtafweergeschut, transformators en generatoren. Hij noemde bijvoorbeeld Patriot-raketten, die ook Nederland heeft, en IRIS-raketten. De ministers zegden die niet met zoveel woorden toe, maar verzekerden wel "Oekraïne te assisteren bij het herstellen van zijn energie-infrastructuur en het beschermen van zijn bevolking tegen raketaanvallen".

Minister Wopke Hoekstra en zijn 29 collega's bevestigden nog eens dat Oekraïne ooit NAVO-lid mag worden, zoals het land in 2008 is beloofd. Oekraïne dringt daar sinds het uitbreken van de oorlog des te meer op aan, maar is daar volgens het merendeel van de lidstaten nog lang niet klaar voor. De regering in Kiev moet eerder denken aan garanties dat zij genoeg hulp krijgt om zich Rusland van het lijf te houden, zeggen NAVO-bronnen.

Meer uit Buitenland

Poetin met veel ceremonieel onthaald in Vietnam

HANOI (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in Vietnam een hartelijke ontvangst kregen. President To Lam ontving hem in zijn presidentiële paleis, waar een militaire erewacht klaarstond.

20 minuten geleden
Poetin heeft zeldzame honden cadeau gekregen van Kim

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea twee honden cadeau gekregen van leider Kim Jong-un, meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De honden zijn van het lokale en zeldzame ras Pungsan.

1 uur geleden
Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

5 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

7 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

7 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

10 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

10 uur geleden