Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO belooft Oekraïne hulp om warm te blijven en te vechten

NAVO belooft Oekraïne hulp om warm te blijven en te vechten

BOEKAREST/BRUSSEL (ANP) - De NAVO zal Oekraïne helpen zijn verwoeste stroomnet, verwarming en waterleiding te repareren en luchtaanvallen af te slaan. De westerse militaire alliantie voert de hulp op en houdt die vol, zolang als het nodig is, beloven de buitenlandministers van de dertig NAVO-landen.

Oekraïne heeft de Russische invasie tot een halt gebracht en dringt het Russische leger al maanden stapje voor stapje terug. Maar met de eerste sneeuw vallen al weken ook honderden raketten en richten kamikazedrones grote verwoestingen aan. Vooral de infrastructuur heeft het te verduren, zodat Oekraïners om de haverklap zonder elektriciteit, verwarming en water zitten.

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba vroeg de dertig NAVO-ministers die in Boekarest bijeenzijn daarom dringend om luchtafweergeschut, transformators en generatoren. Hij noemde bijvoorbeeld Patriot-raketten, die ook Nederland heeft, en IRIS-raketten. De ministers zegden die niet met zoveel woorden toe, maar verzekerden wel "Oekraïne te assisteren bij het herstellen van zijn energie-infrastructuur en het beschermen van zijn bevolking tegen raketaanvallen".

Minister Wopke Hoekstra en zijn 29 collega's bevestigden nog eens dat Oekraïne ooit NAVO-lid mag worden, zoals het land in 2008 is beloofd. Oekraïne dringt daar sinds het uitbreken van de oorlog des te meer op aan, maar is daar volgens het merendeel van de lidstaten nog lang niet klaar voor. De regering in Kiev moet eerder denken aan garanties dat zij genoeg hulp krijgt om zich Rusland van het lijf te houden, zeggen NAVO-bronnen.

Meer uit Buitenland

Dodental aardbevingen Turkije en Syrië loopt op tot 7100

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn volgens officiële data al zeker 7100 doden geteld, na de zware aardbevingen van maandag. Het gaat om 5434 slachtoffers in Turkije en 1712 in Syrië.

8 minuten geleden
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië opgelopen tot boven 6000

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn 6200 doden geteld na de zware aardbevingen van maandag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat dit cijfer nog fors zal stijgen. In Turkije alleen gaat het om 4544 doden en bijna 27.000 gewonden.

2 uur geleden
Eurocommissaris: drugsmaffia even gevaarlijk als terrorisme

ANTWERPEN (ANP) - De georganiseerde misdaad heeft zo'n vlucht genomen dat die inmiddels even gevaarlijk is voor de samenleving als terrorisme, zegt Eurocommissaris Ylva Johansson. De Europese havens en opsporingsdiensten moeten beter samenwerken om de drugsbendes aan te kunnen, zei ze op bezoek in de haven van Antwerpen.

2 uur geleden
Sinds eeuwwisseling ruim honderd bevingen met kracht 7.5 of hoger

GAZIANTEP (ANP) - De aardbeving maandagnacht in Zuid-Turkije en Syrië was met een kracht van 7.8 uitzonderlijk zwaar voor de regio. De laatste keer dat Turkije werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.5 of hoger was in 1999. Bij deze aardbeving nabij het West-Turkse Izmit kwamen ruim 17.000 mensen om het leven.

2 uur geleden
Aantal Nederlandse vermisten in Turkije gestegen naar acht

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Eerder op de dag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken nog zes vermisten.

3 uur geleden
Turkije weigert aardbevingshulp Cyprus

ANKARA/NICOSIA (ANP) - Turkije weigert aardbevingshulp van het nabijgelegen Cyprus. De Turkse autoriteiten hebben het sturen van een reddingsteam afgewezen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Cypriotische media.

3 uur geleden
Vier Turken opgepakt na 'provocerende' berichten over aardbeving

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse politie heeft vier mensen opgepakt naar aanleiding van "provocerende" posts op sociale media over de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt de politie dinsdag.

4 uur geleden