Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-baas: we denken erover Oost-Europa voor langer te versterken

NAVO-baas: we denken erover Oost-Europa voor langer te versterken

BRUSSEL/VILNIUS (ANP/DPA/RTR) - De NAVO denkt erover voor de lange duur meer troepen te legeren in Oost-Europa. "Als Rusland echt minder NAVO wil dicht bij de grenzen, dan krijgen ze het tegenovergestelde" nu het met militaire manoeuvres Oekraïne en NAVO-landen angst inboezemt, zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg.

De NAVO heeft al meer troepen en materieel naar de oostelijke lidstaten gestuurd in antwoord op de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens en nu ook in Belarus, memoreerde Stoltenberg na overleg met de Poolse president Andrzej Duda. Maar bovendien "overwegen we een verandering in onze zichtbare aanwezigheid voor de langere termijn in het oostelijke deel van het bondgenootschap".

Rusland eist juist dat de NAVO zich terugtrekt uit lidstaten als Polen en garandeert dat bijvoorbeeld Oekraïne nooit tot de militaire alliantie zal toetreden. China gaf het Kremlin daarin afgelopen weekend gelijk. Maar daarmee proberen zij "landen het recht te ontzeggen om hun eigen keuzes te maken", stelt Stoltenberg. "We moeten niet terug naar een tijd van invloedssferen waarin de grootmachten anderen kunnen vertellen wat ze mogen en niet mogen."

Meer uit Buitenland

Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

26 minuten geleden
Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

3 uur geleden
Britten keuren als eerste aangepast coronavaccin goed

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap zette maandag het licht op groen voor het zogenoemde bivalente vaccin, dat werkt tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

3 uur geleden
Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

MADRID (ANP/DPA) - Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte die worden toegeschreven aan klimaatverandering zorgen voor nieuwe branden in het hele land.

3 uur geleden
Zes jaar cel voor afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie in vier gevallen. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zou geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie hebben weggesluisd, oordeelde een rechtbank in de militaire dictatuur.

4 uur geleden
Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.

5 uur geleden
In Rusland veroordeelde Amerikaanse sportster Griner in beroep

MOSKOU (ANP/AFP) - De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

6 uur geleden