Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-baas waarschuwt Westen voor langere Oekraïne-oorlog

NAVO-baas waarschuwt Westen voor langere Oekraïne-oorlog

LONDEN (ANP/DPA) - Omdat de Russische president Vladimir Poetin geen plannen heeft voor vrede in Oekraïne zullen westerse landen Kyiv wellicht langer moeten steunen, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg in een interview met The Guardian donderdag.

Poetin "maakt geen plannen voor vrede, hij plant meer oorlog", zegt de Noor tegen de Britse krant. Stoltenberg wijst erop dat Rusland zijn militaire industriële productie opvoert en de banden aanhaalt met autoritaire regimes in een poging aan meer wapens te komen.

Daarom moeten de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere westerse landen bereid zijn om Oekraïne lange tijd te steunen met wapens, munitie en ander materieel. Ook vraagt Stoltenberg de NAVO-leden om er tijdens de komende topontmoeting in het Litouwse Vilnius mee in te stemmen om 2 procent van hun bnp uit te geven aan defensie.

Uitputtingsslag

"De behoefte zal er blijven, want dit is een uitputtingsslag. Het gaat om de industriële capaciteit om de steun vol te houden", aldus Stoltenberg. Met door het Westen geleverd materieel zouden de Oekraïners volgens Stoltenberg "een offensief kunnen lanceren en grondgebied kunnen heroveren", hoewel hij benadrukt dat de NAVO geen partij is in het conflict.

Van de EU-top die donderdag van start gaat in Brussel wordt verwacht dat Europese leiders hun steun aan Oekraïne opnieuw nadrukkelijk herhalen en het besluit om zo snel mogelijk extra munitie te leveren bekrachtigen.

Meer uit Buitenland

Zelensky: grote energiecentrale verwoest door tekort aan raketten

KYIV (ANP) - Oekraïne stond machteloos bij een Russische aanval op een belangrijke energiecentrale door een tekort aan luchtafweerraketten. Dat zegt president Volodymyr Zelensky in een interview met een Amerikaanse zender PBS.

5 minuten geleden
Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

MEXICO-STAD (ANP) - In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

1 uur geleden
VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

1 uur geleden
'Held' van dodelijke steekpartij Sydney mag in Australië blijven

SYDNEY (ANP) - Een Fransman die een heldenstatus kreeg na een dodelijke steekpartij in Sydney, mag in Australië blijven. Damien Guerot krijgt volgens zijn advocaat een permanente verblijfsstatus, bericht omroep ABC.

1 uur geleden
Grote brand uitgebroken in historisch beursgebouw in Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Het historische beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een verwoestende brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het gebouw worden gehaald.

3 uur geleden
President Iran: zware reactie als onze belangen worden geschaad

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft gewaarschuwd dat zelfs "kleinste actie" om Iraanse belangen te ondermijnen beantwoord zal worden met een "zwaar, grootschalig en pijnlijk optreden" tegen de dader. Hij verklaarde dat volgens Iraanse media in een gesprek met emir Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar.

3 uur geleden
Australisch weerbureau meldt einde El Niño

CANBERRA (ANP/RTR) - Het nationale weerbureau van Australië meldt dat El Niño is afgelopen. Dit terugkerende weerfenomeen, dat in de zomer van 2023 begon, zorgt voor een hogere oppervlaktetemperatuur in de Stille Oceaan rond de evenaar.

3 uur geleden