Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-baas: reden voor voorzichtig optimisme over Rusland

NAVO-baas: reden voor voorzichtig optimisme over Rusland

BRUSSEL (ANP) - De NAVO ziet "reden voor voorzichtig optimisme" over een vreedzame uitweg uit het hoogopgelopen conflict met Rusland. De westerse alliantie bespeurt gunstige signalen uit Moskou. Maar daarvan is aan de grens met Oekraïne, waar Rusland de afgelopen tijd een grote troepenmacht heeft samengetrokken, nog niets te zien, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. De Russische militaire druk op Oekraïne is volgens hem nog niet verminderd.

Rusland kondigde dinsdagochtend het vertrek aan van een deel van zijn troepen in de grensstreek. Die zouden hun oefeningen hebben afgerond en terugkeren naar hun legerkampen elders in het land. Een dag eerder maakte het Kremlin duidelijk dat het nog altijd wil zoeken naar een diplomatieke oplossing.

Vooral dat laatste boezemt de NAVO enig vertrouwen in dat Rusland ervan wil afzien om het conflict gewapenderhand aan te gaan, zegt Stoltenberg. "Rusland heeft nog de tijd om terug te deinzen voor de afgrond, te stoppen met de oorlogsvoorbereidingen en te gaan werken aan een vreedzame oplossing."

Afwachten

Stoltenberg moet nog zien of de dreigende Russische troepenmacht in de grensstreek met Oekraïne zich inderdaad terugtrekt. Hij waarschuwt dat het vertrek van militairen alleen ook niet werkelijk kan geruststellen. Dan moeten ook de tanks, raketten en ander zwaar materieel worden teruggetrokken. Anders "kunnen ze gemakkelijk binnen een paar dagen weer terug zijn" en blijft de dreiging dus bestaan.

In december heeft Rusland ook al eens gezegd troepen terug te trekken en toen bleek dat niet te kloppen, zegt de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Julianne Smith. "Dus we willen dat controleren." Ze denkt "in een dag of twee" meer te weten.

Aanval

"De afgelopen weken en dagen hebben we juist het omgekeerde gezien" van een vermindering van het troepental, memoreert Stoltenberg. "Alles staat klaar voor een aanval", waarschuwt de Noorse secretaris-generaal nog maar eens.

Stoltenberg waarschuwt ook dat een oplossing juist uit zicht raakt als Rusland de delen van Oekraïne die in handen zijn van pro-Russische rebellen erkent als onafhankelijk, zoals het Russische parlement dinsdag heeft gevraagd. Dat zou "opnieuw een schaamteloze schending zijn van de soevereiniteit van Oekraïne", van het internationaal recht en van de afspraken die Moskou en Kiev eerder hebben gemaakt om het conflict in het oosten van het land op te lossen.

De NAVO nodigde Rusland eerder uit voor nader overleg over onder meer wederzijdse openheid over oefeningen en arsenalen en over wapenbeheersing, maar het bondgenootschap wacht volgens Stoltenberg nog op antwoord.

Meer uit Buitenland

Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

58 minuten geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

1 uur geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

2 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.

3 uur geleden
Zuid-Frans dorp en campings ontruimd om bosbrand

MONTPELLIER (ANP) - Ongeveer 3000 mensen hebben midden in de nacht moeten vluchten voor een bosbrand in de gemeente Mostuéjouls in het Zuid-Franse departement Aveyron. Behalve de inwoners moesten ook alle gasten van omliggende campings vertrekken. Een deel van hen kon terecht in speciale opvangcentra, melden Franse media.

4 uur geleden
Taiwan: China gebruikt oefeningen om invasie voor te bereiden

TAIPEI (ANP/AFP/RTR) - De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan zei dinsdag tijdens een persconferentie dat China de militaire oefeningen in de lucht en op zee van de afgelopen week gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. "China's daadwerkelijke bedoeling is om de status quo in de Straat van Taiwan en de hele regio te veranderen", aldus Joseph Wu.

6 uur geleden
Meerdere doden door hevige regenval en overstromingen in Seoul

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - In en rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn door noodweer en overstromingen minstens zeven mensen overleden. Er worden volgens de autoriteiten ook nog zeker zeven mensen vermist. In delen van de hoofdstad en de omliggende provincie viel maandagavond meer dan 100 millimeter neerslag per uur.

8 uur geleden