Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAVO-baas: reden voor voorzichtig optimisme over Rusland

NAVO-baas: reden voor voorzichtig optimisme over Rusland

BRUSSEL (ANP) - De NAVO ziet "reden voor voorzichtig optimisme" over een vreedzame uitweg uit het hoogopgelopen conflict met Rusland. De westerse alliantie bespeurt gunstige signalen uit Moskou. Maar daarvan is aan de grens met Oekraïne, waar Rusland de afgelopen tijd een grote troepenmacht heeft samengetrokken, nog niets te zien, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. De Russische militaire druk op Oekraïne is volgens hem nog niet verminderd.

Rusland kondigde dinsdagochtend het vertrek aan van een deel van zijn troepen in de grensstreek. Die zouden hun oefeningen hebben afgerond en terugkeren naar hun legerkampen elders in het land. Een dag eerder maakte het Kremlin duidelijk dat het nog altijd wil zoeken naar een diplomatieke oplossing.

Vooral dat laatste boezemt de NAVO enig vertrouwen in dat Rusland ervan wil afzien om het conflict gewapenderhand aan te gaan, zegt Stoltenberg. "Rusland heeft nog de tijd om terug te deinzen voor de afgrond, te stoppen met de oorlogsvoorbereidingen en te gaan werken aan een vreedzame oplossing."

Afwachten

Stoltenberg moet nog zien of de dreigende Russische troepenmacht in de grensstreek met Oekraïne zich inderdaad terugtrekt. Hij waarschuwt dat het vertrek van militairen alleen ook niet werkelijk kan geruststellen. Dan moeten ook de tanks, raketten en ander zwaar materieel worden teruggetrokken. Anders "kunnen ze gemakkelijk binnen een paar dagen weer terug zijn" en blijft de dreiging dus bestaan.

In december heeft Rusland ook al eens gezegd troepen terug te trekken en toen bleek dat niet te kloppen, zegt de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Julianne Smith. "Dus we willen dat controleren." Ze denkt "in een dag of twee" meer te weten.

Aanval

"De afgelopen weken en dagen hebben we juist het omgekeerde gezien" van een vermindering van het troepental, memoreert Stoltenberg. "Alles staat klaar voor een aanval", waarschuwt de Noorse secretaris-generaal nog maar eens.

Stoltenberg waarschuwt ook dat een oplossing juist uit zicht raakt als Rusland de delen van Oekraïne die in handen zijn van pro-Russische rebellen erkent als onafhankelijk, zoals het Russische parlement dinsdag heeft gevraagd. Dat zou "opnieuw een schaamteloze schending zijn van de soevereiniteit van Oekraïne", van het internationaal recht en van de afspraken die Moskou en Kiev eerder hebben gemaakt om het conflict in het oosten van het land op te lossen.

De NAVO nodigde Rusland eerder uit voor nader overleg over onder meer wederzijdse openheid over oefeningen en arsenalen en over wapenbeheersing, maar het bondgenootschap wacht volgens Stoltenberg nog op antwoord.

Meer uit Buitenland

Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

2 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

3 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

4 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

4 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

5 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

5 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

7 uur geleden