Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou

Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou. Zijn woordvoerster maakte bekend dat dan een afscheidsplechtigheid wordt gehouden in een kerk. Daarna wordt de politicus begraven in de hoofdstad.

De kerkdienst begint 12.00 uur onze tijd in een zuidoostelijk stadsdeel in een grote Russisch-orthodoxe kerk. Daarna wordt de op 16 februari in gevangenschap overleden oppositieleider begraven op de Borisovskoje begraafplaats, ook in de zuidoostelijke buitenwijken van de stad.

De 47-jarige Navalny overleed in een gevangenis bij de poolcirkel, circa 1900 kilometer van Moskou. Zijn lichaam werd volgens de autoriteiten uitvoerig onderzocht en de nabestaanden moesten lang op vrijgave wachten. Hij zou volgens de autoriteiten een natuurlijke dood zijn gestorven. Zijn gezondheid was volgens medestanders al tijden zwak en hij zou "langzaam vermoord" zijn. Maar zijn moeder beschreef hem kort voor zijn overlijden als "levend, gezond en vrolijk". Volgens zijn naaste medewerkers werd er al geruime tijd met Washington en Berlijn onderhandeld over de vrijlating van onder anderen Navalny in ruil voor de vrijlating van een Rus die in Duitsland gevangen zit.

Navalny werd na zijn terugkeer begin 2021 uit Duitsland vastgezet en in omstreden processen tot lange celstraffen veroordeeld. Hij was in 2020 op campagne in het oosten van Rusland aangevallen met een levensgevaarlijk gif en de Russische regering liet hem voor behandeling naar Duitsland gaan. Hij is meerdere malen fysiek aangevallen in zijn loopbaan als politicus en als bestrijder van corruptie en machtsmisbruik waar hij prominenten op sociale media van beschuldigde. Politiek was hij sinds het begin van de eeuw actief, eerst in de gemeentelijke en regionale politiek van Moskou. Later werd hij in de nationale politiek het boegbeeld van de oppositie tegen president Vladimir Poetin.

Meer uit Buitenland

Griekse premier waarschuwt tegen gebruik landsnaam Macedonië

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis bekritiseert de nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, voor haar gebruik van de oude landsnaam Macedonië. Hij waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben voor de mogelijke toetreding van Noord-Macedonië tot de Europese Unie.

6 minuten geleden
Netanyahu op gedenkdag: Israël voert strijd tegen monsters

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - Israël heeft maandag de oorlogsdoden herdacht op de jaarlijkse Dag van de Herinnering. Premier Benjamin Netanyahu hield een speech en omschreef de huidige oorlog in Gaza als een strijd voor het voortbestaan van zijn land.

26 minuten geleden
Pro-Palestijns protest breidt uit over universiteiten België

LEUVEN/ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Studenten hebben uit protest tegen het Israëlische optreden in Gaza gebouwen van de universiteiten in Leuven en Antwerpen bezet. Ze eisen net als medestanders die al langer kamperen in een Gents universiteitsgebouw dat de universiteiten hun banden met Israëlische instellingen verbreken.

37 minuten geleden
Israëlische defensieminister praat VS bij over operatie Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken bijgepraat over de oorlog in de Gazastrook. Het telefoongesprek ging over onder meer de "nauwkeurige operatie" in Rafah, aldus Gallants kantoor.

51 minuten geleden
Aankomend defensieminister Rusland wil betere zorg voor soldaten

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De aankomende Russische minister van Defensie Andrej Beloöesov zegt dat hij zich wil inzetten voor Russische militairen. Die verdienen volgens de econoom betere toegang tot huisvesting, medische zorg en uitkeringen.

1 uur geleden
Europese Commissie vraagt EBU opheldering over weren EU-vlag

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt organisator EBU tekst en uitleg over het weren van de Europese vlag op het Eurovisie Songfestival. Dat was "zeker volstrekt betreurenswaardig" en "er was geen enkele reden toe", vindt het dagelijks bestuur van de EU.

2 uur geleden
Oekraïne vervangt commandant verantwoordelijk voor front Charkiv

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft de commandant vervangen die verantwoordelijk is voor het front in de noordoostelijke regio Charkiv, melden de strijdkrachten tegen het medium RBC-Ukraine. De stap komt te midden van een Russisch offensief in het grensgebied.

2 uur geleden