Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Navalni wil af van extra zware bewaking in gevangenschap

Navalni wil af van extra zware bewaking in gevangenschap

MOSKOU (ANP/DPA) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni stapt naar de rechtbank omdat hij af wil van de extra bewaking waarmee hij tijdens zijn gevangenschap te maken heeft. De politicus heeft wordt een verhoogd vluchtrisico toegedicht en wordt om die reden extra in de gaten gehouden.

De prominente Kremlincriticus, die 2,5 jaar cel uitzit vanwege een omstreden fraudezaak, zegt dat de extra maatregelen gelijkstaan aan marteling. Navalni zegt dat hij wordt gefilmd en in de nacht meermaals wordt gewekt door beveiligers. Zijn zaak wordt op 22 juni behandeld door een rechtbank in Moskou.

De stap van Navalni volgt op een moment waarop zijn aanhangers steeds verder in het nauw worden gedreven. Zijn team claimt dat tegenstanders van president Vladimir Poetin worden geëlimineerd in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in september.

Zo wordt Navalni's anticorruptiebeweging ervan beschuldigd extremistisch te zijn. De rechtbank oordeelt in juni of die op de lijst van extremistische en terroristische organisaties mag worden gezet, wat neerkomt op een verbod. Daarnaast is de politiek bezig met een wetsvoorstel dat leden van extremistische organisaties verbiedt zich verkiesbaar te stellen als volksvertegenwoordiger.

Meer uit Buitenland

Moslimgroep VS wil berisping congreslid dat zei: dood ze allemaal

WASHINGTON (ANP) - De Council on American-Islamic Relations (CAIR) heeft de leden van het Amerikaanse congres opgeroepen om het Republikeinse congreslid Andy Ogles te veroordelen. Volgens de CAIR riep Ogles op tot massamoord op de Palestijnen.

1 uur geleden
Door Marx aan Darwin gegeven exemplaar Das Kapital tentoongesteld

LONDEN (ANP) - Een zeldzaam boek dat in 1873 door Karl Marx aan Charles Darwin werd geschonken, keert na een vijf jaar lange restauratie terug naar Darwins huis in Kent. Daar zal het boek, dat de Engelse natuuronderzoeker vermoedelijk nooit heeft uitgelezen, aan het publiek worden tentoongesteld.

1 uur geleden
VN-commissie roept Israël op hulp aan Gaza te vergemakkelijken

GAZA-STAD (ANP) - De VN-commissie die de samenwerking faciliteert tussen humanitaire organisaties van de VN en buiten de VN, heeft Israël opgeroepen zijn "wettelijke verplichting" na te komen om voedsel en medische voorraden aan Gaza te leveren en hulpoperaties te vergemakkelijken.

3 uur geleden
Koning Charles tot tranen toe geroerd door beterschapswensen

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft sinds zijn kankerdiagnose veel kaartjes en berichten gehad. De beterschapswensen hebben de 75-jarige vorst vaak "tot tranen toe geroerd", vertelde hij tijdens een ontmoeting met premier Rishi Sunak op Buckingham Palace.

8 uur geleden
Uitspraak beroepszaak Assange mogelijk pas over enkele weken

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof heeft na twee dagen de hoorzittingen afgesloten over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De rechters deden niet meteen uitspraak. Dat betekent dat de 52-jarige activist mogelijk pas over enkele weken duidelijkheid krijgt over wat hem te wachten staat.

9 uur geleden
Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

10 uur geleden
Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

11 uur geleden