Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Navalni weer voor de rechter in smaadzaak

Navalni weer voor de rechter in smaadzaak

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is vrijdag weer voor de rechter in Moskou verschenen. De bekende criticus van president Vladimir Poetin riskeert een gevangenisstraf in een smaadzaak. De zitting gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. De oproerpolitie bewaakt de rechtbank in de Russische hoofdstad.

Navalni zit in de rechtbank in een glazen kooi. Hij had vorig jaar kritiek geuit op landgenoten die zich in een videoboodschap uitspraken voor grondwetswijzigingen die het Kremlin wilde doorvoeren. De oppositieleider noemde de mensen in het filmpje, onder wie een hoogbejaarde oorlogsveteraan, op internet "verraders" en een schande voor hun land. De autoriteiten besloten hem te vervolgen voor die uitspraken.

De zitting verloopt soms chaotisch. Navalni viel de aanklager in de reden toen die een gedetailleerde omschrijving voorlas van de oorlogservaringen van de 94-jarige veteraan. De oppositieleider vond dat niet relevant voor zijn proces. Ook beet hij de rechter toe dat ze een paar cursussen zou moeten volgen om zich te verdiepen in Russische wetgeving.

Twee jaar

Smaad via internet kan worden bestraft met een gevangenisstraf van twee jaar, maar Navalni hoeft daar volgens zijn advocaat niet voor te vrezen. De maximumstraf was lager toen de oppositieleider het bericht verstuurde waarin hij kritiek uitte op zijn landgenoten. De wet is pas later aangepast zodat strengere straffen opgelegd kunnen worden. Het is nog onduidelijk of de rechter die opvatting deelt.

De oppositieleider kreeg onlangs al zo'n drie jaar in een strafkolonie opgelegd in een afzonderlijke strafzaak. Hij had nagelaten zich te melden bij de Russische autoriteiten terwijl hij voorwaardelijk vrij was. Navalni herstelde op dat moment in Duitsland nadat hij was vergiftigd met een zenuwgif. Zijn arrestatie in Rusland heeft geleid tot grootschalige straatprotesten en internationale kritiek.

Meer uit Buitenland

VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

45 minuten geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

1 uur geleden
Duitsland bespreekt sancties met Centraal-Aziatische leiders

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft afspraken gemaakt met de vijf voormalige Sovjetlanden in Centraal-Azië. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer economie en energie. Ook de handhaving van sancties maken er deel van uit, waarbij Rusland nadrukkelijk niet bij naam wordt genoemd.

1 uur geleden
New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

1 uur geleden
Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland sinds de metingen begonnen, melden de weerdiensten van deze landen. Het was in alle drie de landen ruim 3 graden warmer.

2 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

2 uur geleden
Servische politicus zegt achter dodelijke aanval Kosovo te zitten

BELGRADO/PRISTINA (ANP/DPA) - Een vooraanstaande etnisch Servische politicus en zakenman zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval in Kosovo, afgelopen zondag. Milan Radoicic heeft het dertig man sterke commando op pad gestuurd, zegt hij in een schriftelijke verklaring die hij via zijn advocaat naar buiten heeft gebracht. Er vielen zeker vier doden.

2 uur geleden