Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Navalni voor het eerst op video na wekenlange vermissing

Navalni voor het eerst op video na wekenlange vermissing

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is woensdag voor het eerst in een video verschenen sinds zijn vermissing. Zijn team maakte op 25 december bekend Navalni te hebben gevonden in een strafkamp ten noorden van de poolcirkel, nadat ze enkele weken niet wisten waar hij was en niet met hem in contact konden komen.

Navalni liet na de overplaatsing al van zich horen op sociale media, via zijn medewerkers, maar er waren nog geen nieuwe beelden van hem opgedoken. Hij verscheen dinsdag via video voor een rechter, in een zaak die hij had aangespannen over de manier waarop hij in gevangenschap wordt behandeld.

Volgens Navalni was hij in oktober onterecht een isolatiecel in gestuurd na het beledigen van een medewerker die zijn pen had afgenomen. Hij erkende te ver te zijn gegaan toen hij de medewerker een duivel, idioot en vogelverschrikker noemde. De rechter wees de klacht van Navalni af.

Zwaarste strafkolonies

De Kremlincriticus maakte tijdens de zitting grapjes, wat hij wel vaker doet. Hij liet de rechter lachen toen hij vroeg of zijn vorige strafkolonie een feest had gevierd om zijn vertrek en of er karaoke was. Ook maakte hij grapjes in gesprek met journalisten die de zitting op afstand volgden.

Navalni zit nu in een van de zwaarste strafkolonies van het land, op zo'n 1900 kilometer van Moskou. De 47-jarige Rus zit vast sinds januari 2021 en is sindsdien veroordeeld tot meer dan dertig jaar celstraf voor onder meer fraude en extremisme.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden