Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Navalni: Rusland heeft jaar na invasie dieptepunt bereikt

Navalni: Rusland heeft jaar na invasie dieptepunt bereikt

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft een jaar na de invasie in Oekraïne volgens de Kremlincriticus Aleksej Navalni een dieptepunt bereikt. De dissident schrijft vanuit zijn cel dat Rusland er pas weer bovenop kan komen als de "Poetin-dictatuur" ontmanteld is en Oekraïne gecompenseerd wordt voor alle schade die de troepen daar hebben aangericht.

In de ogen van Navalni is president Vladimir Poetin bezig Ruslands toekomst te vernietigen, puur voor zijn eigen gewin. De echte redenen voor deze oorlog zouden de politieke en economische problemen in Rusland zijn. De oppositiepoliticus wijst op "Poetins verlangen om de macht tegen elke prijs vast te houden en zijn obsessie met zijn eigen historische nalatenschap". Een verlies in Oekraïne lijkt Navalni onvermijdelijk.

Bovendien beschuldigt Navalni het Russische leger van het plegen van oorlogsmisdaden. "Tienduizenden onschuldige Oekraïners zijn vermoord en nog eens miljoenen lijden." Hij wil dat er een internationaal onderzoek komt om de misdaden te beoordelen.

Navalni heeft er inmiddels 2 van de 11,5 jaar gevangenisstraf opzitten. Hij blijft zich via sociale media uitspreken tegen Poetin en het Kremlin, maar wordt ook regelmatig in isoleercellen geplaatst. Hij mag momenteel naar verluidt een aantal maanden geen bezoek ontvangen.

Meer uit Buitenland

Politico: Netanyahu wil Trump zien in VS

WASHINGTON (ANP) - De Israëlische president Benjamin Netanyahu wil tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze week ook de Amerikaanse oud-president Donald Trump spreken. Dat meldt Politico op basis van bronnen, die zeggen dat medewerkers van Netanyahu hierover contact hebben met het team van Trump.

20 minuten geleden
Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

2 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

4 uur geleden