Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Navalni roept na veroordeling op verzet niet te staken

Navalni roept na veroordeling op verzet niet te staken

MOSKOU (ANP) - "Verlies niet de wil om je te verzetten." Die boodschap deelde Kremlin-criticus Aleksej Navalni op Facebook nadat hij eerder op de dag werd veroordeeld tot een gevangenisstraf tot 19 jaar.

"Je wordt gedwongen om je zonder slag of stoot over te geven aan een bende verraders, dieven en schurken die de macht hebben gegrepen", postte Navalni, die via zijn advocaat en medestanders toegang heeft tot sociale media. Hij roept Russen op om zich desondanks niet te laten verdrukken en de strijd voort te zetten.

Volgens de oppositieleider is het doel van de veroordeling "om jou bang te maken, niet mij". Op die manier wil Rusland mensen "de moed ontnemen om zich nog langer te verzetten", schreef hij.

Scherp gereageerd

Hij zei ook dat het aantal jaren dat hij kreeg eigenlijk niet uitmaakt. "Ik begrijp best wel dat het gaat om een levenslange straf". Maar dat leven kan zowel naar het zijne als naar dat van het regime verwijzen, stelt hij. Daarmee insinueert Navalni dat een einde van Poetin ook het einde van zijn straf zou kunnen betekenen.

De nieuwe gevangenisstraf van Navalni komt bovenop de straf van 11,5 jaar die hij momenteel uitzit. In het buitenland wordt scherp gereageerd op de veroordeling.

Meer uit Buitenland

Nederland en andere landen doen in brief oproep aan Israël

DEN HAAG (ANP/RTR) - Een groep Westerse landen, waaronder Nederland, heeft een brief geschreven aan de Israëlische regering. Die wordt opgeroepen om zich aan het internationaal recht te houden. Persbureau Reuters heeft de brief ingezien en meldt dat de landen zich ook uitspreken tegen het offensief in Rafah en voor humanitaire steun.

17 minuten geleden
Zitting over Gaza in Den Haag korte tijd onderbroken om protest

DEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - De zaak voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) rond de Israëlische operatie in Rafah is korte tijd onderbroken geweest door een protest. Dat gebeurde tijdens een slotwoord van het verdedigingsteam van Israël. De zaak in het Vredespaleis in Den Haag is aangespannen door Zuid-Afrika.

28 minuten geleden
AfD-politicus loopt hoofdwond op bij aanval met asbak

SCHWERIN (ANP) - Een regionale parlementariër van Alternative für Deutschland (AfD) is in de nacht van donderdag op vrijdag aangevallen met een asbak. De politicus heeft daarbij een hoofdwond opgelopen.

33 minuten geleden
Zuid-Korea veroordeelt Noord-Koreaanse raketlanceringen

SEOUL (ANP/AFP) - Seoul veroordeelt de lancering van meerdere ballistische korteafstandsraketten door Pyongyang. Ze werden vrijdag afgevuurd vanaf de Noord-Koreaanse oostkust en legden een afstand van ongeveer 300 kilometer af voordat ze in de Japanse Zee neerkwamen, melden de Zuid-Koreaanse strijdkrachten.

57 minuten geleden
Israël tegen VN-hof: tragische oorlog maar geen genocide in Gaza

DEN HAAG (ANP/AFP) - Israël stelt dat de Zuid-Afrikaanse zaak tegen het land bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag "totaal losgezongen is van de feiten en omstandigheden". "Er is een tragische oorlog gaande, maar er is geen genocide", aldus de advocaat van het land over de Gazastrook. Zuid-Afrika eist dat Israël zijn offensief in Rafah beëindigt.

1 uur geleden
Arrestatie na dodelijk ongeval met reclamebord in Mumbai

MUMBAI (ANP/AFP) - De Indiase politie heeft de eigenaar opgepakt van het bedrijf waarvan een groot reclamebord in Mumbai omviel, melden Indiase media. Zestien mensen kwamen om het leven. Tientallen anderen werden onder het enorme bord vandaan gehaald.

3 uur geleden
Eerste trucks rijden over Amerikaanse drijvende weg naar Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn vrijdagochtend rond 09.00 (08.00 uur Nederlandse tijd) via de tijdelijke drijvende haven aangekomen in Gaza. De trucks hebben humanitaire hulpmiddelen aan boord, meldt de Amerikaanse krijgsmacht.

3 uur geleden